Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Eurogroup: Παραμένουν ανοιχτά ζητήματα


Χωρίς αποτέλεσμα για την αξιολόγηση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup. Δεν αποφασίστηκε να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, αντιθέτως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν πιο εντατικά στις Βρυξέλλες.
Ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι ο ίδιος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γ. Χουλιαράκης θα παραμείνουν στη βελγική πρωτεύουσα για τις επόμενες ημέρες προκειμένου να έχουν εντατικές συνομιλίες με τους Θεσμούς.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ -κατά τη συνέντευξη Τύπου- δήλωσε ότι "έχει γίνει πρόοδος", για να επισημάνει ωστόσο ότι "κάποια βασικά ζητήματα παραμένουν".

"Συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν στις Βρυξέλλες αναφορικά με τα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν", πρόσθεσε.

"Πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις τις επόμενες ημέρες. Αν είναι επιτυχείς οι συζητήσεις, τότε το ζήτημα του χρέους μπορεί να τεθεί", είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι "στόχος είναι να υπάρξει μια τεχνική συμφωνία και έπειτα μια πλήρης πολιτική απόφαση στο Eurogroup".

Και προλαβαίνοντας τις ερωτήσεις για το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, είπε ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου, "αλλά δεν μπορώ να δώσω καμία υπόσχεση".

"Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα" σημείωσε ο επίτροπος Μοσκοβισί, αναφέροντας την αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό.

Σχολίασε ότι υπήρξε μεγάλη πρόοδος από την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. "Όλοι συμφωνούν να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις", ανέφερε.

"Πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο. Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες. Είμαστε δεσμευμένοι στην αναζήτηση λύσεων", πρόσθεσε.

"Η επιτυχία του προγράμματος είναι ως προς το συμφέρον όλων", κατέληξε.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αφού χαιρέτισε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι "χρειαζόμαστε περισσότερη δέσμευση για κλείσιμο αξιολόγησης" και υπογράμμισε την ανάγκη να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν τον Ιούλιο, καθώς "θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία".

Και τόνισε ότι "πρέπει διαλύσουμε την αβεβαιότητα που προκύπτει από τη μη ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης".

Οι δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίασης


Οι δηλώσεις κατά την άφιξη στο Eurogroup

Συγκρατημένος αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

"Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, θα πρέπει οι συνομιλίες να συνεχιστούν, έχουν καθυστερήσει, αλλά θα το συζητήσουμε σήμερα", δήλωσε και πρόσθεσε ότι "οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα αφιερώσουν πολύ χρόνο στην Ελλάδα".

"Το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση. Η τρόικα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος. Υπάρχουν σαφείς όροι για το πότε τηρούνται. Στην συνέχεια πιθανώς να υπάρξει συμφωνία. Μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα (της αξιολόγησης) πολύ νωρίτερα, αλλά θα προχωρήσουμε τελικά προς την επίλυσή. Πάντως το ελληνικό θέμα δεν θα μας απασχολήσει πολύ σήμερα", είπε.

Εξέφρασε τη στήριξή του στον Ντάισελμπλουμ, υποστηρίζοντας ότι κάνει πολύ καλά τη δουλεία του και υπενθυμίζοντας ότι είναι εκλεγμένος στην προεδρία έως τον Ιανουάριο του 2018.

Ντάισελμπλουμ

Η συνεδρίαση του Eurogroup θα κρίνει την πιθανότητα επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι πριν από το Eurogroup υπήρξαν συναντήσεις με την ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους των θεσμών, έτσι ώστε να εξεταστεί η πιθανότητα επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Μοσκοβισί

Την ελπίδα πως το Eurogroup θα στείλει μήνυμα ότι Αθήνα και θεσμοί προχωρούν προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ομαλά και σύντομα, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ανέφερε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος από το Eurogroup του Φεβρουαρίου και μετά, κυρίως μετά την τελευταία επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα που επέτρεψε στις δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά.

Σαπέν

Την ανάγκη να μπει μία ξεκάθαρη κατεύθυνση στο ελληνικό ζήτημα υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

"Πιστεύω για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι ανάγκη να δώσουμε μία κατεύθυνση, μία σαφή πορεία ότι υπάρχει, προφανώς, λύση, τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο και για τη συνοχή της Ευρώπης", ανέφερε.

Τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του καλοκαιριού του 2015. "Το δράμα είναι πίσω μας. Μπροστά μας έχουμε λύσεις", σημείωσε και πρόσθεσε ότι το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει για την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα και να επιστρέψουν οι επενδύσεις.

Συνάντηση με τους Θεσμούς

Συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Επίσης, ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι σύντομη.






ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: