Η τηλεοπτική σειρά «τα Φιλαράκια» δεν χρειάζεται συστάσεις.
Η σειρά, που ξεκίνησε να προβάλλεται τον Σεπτέμβριο του 1994 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2004, θεωρείται μέχρι σήμερα μια από τις πιο επιτυχημένες κωμικές σειρές όλων των εποχών. Δεν έχει συγκεκριμένη πλοκή, αλλά για 236 επεισόδια, παρακολουθεί τις ζωές και την καθημερινότητα έξι φίλων που ζουν στο Μανχάταν.
Στα δέκα χρόνια που διήρκεσαν τα «Φιλαράκια», είδαμε τους πρωταγωνιστές να μεγαλώνουν, να ερωτεύονται, να αλλάζουν δουλειές, να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και να ζουν ευχάριστες στιγμές. Πάντα όλοι μαζί. Το ξεκίνημα Η ιδέα για τα «Φιλαράκια» ξεκίνησε το 1993, όταν από τους μετέπειτα δημιουργούς οι Μάτα Κάουφμαν και Ντέιβιντ Κρέιν θέλησαν να φτιάξουν μια σειρά βασισμένη στις δικές τους προσωπικές δυσκολίες όταν ήταν απόφοιτοι και ξεκινούσαν τη ζωή τους στη Νέα Υόρκη. Ο αρχικός τίτλος που πρότειναν οι δημιουργοί στο NBC, ήταν «Insomnia Café».
Αργότερα ο τίτλος έγινε «Friends like us» για να οριστικοποιηθεί τελικά το «Friends». Άλλες ιδέες για τίτλους που απορρίφθηκαν ήταν Six of One, Across the Hall, Once Upon a Time in the West Village. Οι ηθοποιοί Ο πρώτος ηθοποιός που συμφώνησε με τους παραγωγούς ήταν ο Ντέιβιντ Σουίμερ, καθώς οι δημιουργοί είχαν γράψει τον ρόλο του Ρος πάνω του. Συγκεκριμένα έχουν δηλώσει ότι έφτιαξαν τον χαρακτήρα εμπνευσμένοι από τη φωνή του ηθοποιού. Η δεύτερη ηθοποιός που υπέγραψε συμβόλαιο για τη σειρά ήταν η Κόρτνει Κοξ, η οποία αρχικά προοριζόταν για τον ρόλο της Ρέιτσελ, αλλά η ηθοποιός πίστευε ότι η Μόνικα είναι πιο δυνατός χαρακτήρας. Έτσι διεκδίκησε τον ρόλο και τον κέρδισε. Η τελευταία που πέρασε επιτυχημένα το κάστινγκ ήταν η Τζένιφερ Άνιστον. Πριν πάρει τον ρόλο της Φοίβη, η ηθοποιός Λίζα Κάρντοου, τον είχε απορρίψει η Έλεν ντε Τζένερις. Η Κάρντοου την περίοδο εκείνη είχε απολυθεί από τη σειρά «Frisier» και ήταν πολύ στεναχωρημένη. Αργότερα, όταν η σειρά είχε ήδη κάνει επιτυχία, η ηθοποιός δήλωσε για την απόλυση: «Τελικά ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να μου συμβεί».
Τα βασικά «Φιλαράκια» θα ήταν αρχικά τέσσερα. Ο Ρος, η Ρέιτσελ, η Μόνικα, ο Τζόι. Ο Τσάντλερ και η Φοίβη θα ήταν δεύτεροι ρόλοι, αλλά οι δημιουργοί κατέληξαν ότι ήθελαν η σειρά να προβάλει έξι ισάξιους χαρακτήρες. Για τον ρόλο του Τζόι, είχε περάσει δύο φορές δοκιμαστικό ο ηθοποιός Χανκ Αζάρια, που τελικά έπαιξε τον ρόλο του Ντέιβιντ, του επιστήμονα που ερωτεύεται η Φοίβη. Το αρχικό σενάριο Μία ίσως από τις πιο ανατρεπτικές αποκαλύψεις του καναλιού, ήταν ότι το ζευγάρι της σειράς δεν ήταν από την αρχή ο Ρος και η Ρέιτσελ, αλλά η Μόνικα και ο Τζόι, που θα παρουσιάζονταν στο κοινό ως εραστές. Τελικά τα σχέδια άλλαξαν, όταν οι υπεύθυνοι διαπίστωσαν τη χημεία μεταξύ Άνιστον και Σουίμερ, σχεδόν από την πρώτη μέρα των γυρισμάτων. Ο Τσάντλερ, σύμφωνα με το αρχικό σενάριο ήταν ομοφυλόφιλος. Όταν ο Μάθιου Πέρι πέρασε το κάστινγκ για τον ρόλο, αποκάλυψε στους σεναριογράφους ότι ο ίδιος είχε πρόβλημα με την προσέγγιση των γυναικών και γινόταν άγαρμπος, λέγοντας χοντροκομμένα αστεία. Το στοιχείο αυτό του χαρακτήρα του ηθοποιού ενσωματώθηκε στον ρόλο και ο Τσάντλερ έγινε στρέιτ. Ο χαρακτήρας του Γκάνθερ, του σερβιτόρου στο στέκι της παρέας Central Perk, αρχικά δεν υπήρχε καθόλου στο σενάριο.
O Γκάνθερ ήταν στην πραγματικότητα σερβιτόρος Ο Τζέιμς Μίκαλε Τάιλερ, που τον ερμήνευσε αργότερα, ήταν πραγματικός σερβιτόρος και επιλέχθηκε γιατί ήξερε να χειρίζεται τις μηχανές του εσπρέσο. Το διάσημο πια τραγούδι που ακούγεται στους τίτλους αρχής όλες τις σεζόν, ηχογραφήθηκε επί τούτου για τη σειρά. Αρχικά είχε επιλεγεί το «Shinny Happy People» των Rem, αλλά το συγκρότημα δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του και τελικά γράφτηκε «Ι΄ll be there for you», το οποίο to 1995 ήταν στην 1η θέση του billboard hot 100 airplay chart για 8 εβδομάδες.
Κατά τη διάρκεια προβολής της σειράς εμφανίστηκαν ως guests μεγάλα ονόματα του Χόλιγουν όπως Σον Πεν, Ντάνι ντε Βίτο, Μπρους Γουίλις, Μπραντ Πιτ, Τζορτζ Κλούνεϊ, Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ, Μπεν Στίλερ, Τζούλια Ρόμπερτς, Ρις Γουίδερσπουν, και πολλοί άλλοι. Κανείς δεν ξέρει τι θα είχε συμβεί στα «Φιλαράκια», αν είχαν τηρηθεί όλα τα αρχικά σχέδια και δεν είχαν γίνει αλλαγές. Το πιο πιθανό είναι ότι και πάλι η επιτυχία θα ήταν τεράστια, καθώς το μεγάλο όπλο της σειράς ήταν οι σαρωτικοί και έξυπνοι διάλογοι. Κάθε ατάκα ετοιμάζει το επόμενο αστείο και δεν υπάρχουν φράσεις που να μην εξυπηρετούν την ξεκαρδιστική σκηνή που ακολουθεί. Οι διάλογοι είναι απλοί, καθημερινοί, που μεμονωμένα θα μπορούσε να τους κάνει κάθε νεανική παρέα. Μάλιστα οι πρόβες γίνονταν παρουσία κοινού. Αν ο κόσμος δε γέλαγε, άλλαζαν επί τόπου το σενάριο, ώστε να μην υπάρχει κάνει καμία «κοιλιά». Για αυτό και απουσιάζουν σεναριακές ευκολίες όπως σεξιστικά αστεία, βωμολοχίες, ερωτικά τρίγωνα, γυμνό και άλλα τηλεοπτικά κόλπα, που κοντοπρόθεσμα τσιμπάνε τηλεθέαση, αλλά μακροπρόθεσμα διώχνουν τον κόσμο από την τηλεόραση….
0 σχόλια: