Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Ύπνος: Όταν είναι διακεκομμένος δεν ξεκουράζει



Συχνά συμβαίνει να ξυπνάμε πολλές φορές μέσα στη νύχτα για πολλούς και διάφορους λόγους και μετά να ξανακοιμόομαστε. Ακόμα και να ξανακοιμηθούμε όμως δεν ξεκουραζόμαστε το ίδιο όταν έχουμς διακόψει τον ύπνο μας. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.


Ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Pittsburgh στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν μια ομάδα εθελοντών, αντρών και γυναικών, που δέχτηκαν να εναλλάσσουν 30 λεπτά ύπνου με 60 λεπτά αγρυπνίας επί 2,5 συνεχείς ημέρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βέβαια έδειξαν πως αν και οι εθελοντές πίστευαν πως μπορούσαν να ξανακοιμηθούν εύκολα κατέληξαν πολύ κουρασμένοι επειδή στην πραγματικότητα αδυνατούσαν να αποκοιμηθούν εξίσου γρήγορα και βαθιά το μεσημέρι σε σύγκριση με το βράδυ.

Ο εποικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ντάνιελ Μπάισε και οι συνεργάτες του λοιπόν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο ύπνος δεν φαίνεται να αποδίδει όταν γίνεται σε δόσεις. Το αντίθετο. Φαίνεται πως η υποκατάσταση του ύπνου με σύντομες σιέστες του συνεχούς οκτάωρου ύπνου που χρειάζονται οι περισσότεροι από εμάς, δημιουργεί σοβαρό έλλειμμα ύπνου.

Όπως λέει ο Δρ. Μπάισε «το βιολογικό μας ρολόι δεν μας επιτρέπει να κοιμόμαστε εξίσου καλά την ημέρα με τη νύχτα. Με άλλα λόγια, ο ύπνος δεν είναι πάντοτε εξίσου ποιοτικός και ωφέλιμος».

Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες κατά μέσον όρο κοιμούνται λιγότερο απ’ όσοι οι άνθρωποι που εργάζονται μόνο ημέρα, καθώς και γιατί οι εργαζόμενοι τη νύχτα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν χρόνια προβλήματα υγείας, πρόσθεσε.

Παρ’ όλα αυτά, πάντοτε είναι καλή ιδέα να προσπαθεί κανείς να αναπληρώσει τον χαμένο ύπνο, ανεξαρτήτως της ώρας της ημέρας, τονίζει η δρ Ρουθ Μπένκα, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και διευθύντρια του Κέντρου Ιατρικής Ύπνου & Έρευνας Ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Ουϊσκώνσιν-Μάντισον.

«Παλαιότερα ο κόσμος πίστευε ότι είναι το να μείνει κάποιος ξάγρυπνος όλη νύχτα για να τελειώσει κάτι που πρέπει να κάνει, είναι πολύ αποδοτικότερο από το να “σπάσει” την ολονυχτία με έναν σύντομο ύπνο, αλλά σήμερα ξέρουμε ότι αυτό δεν ισχύει», λέει.

«Κατ’ ανάλογο τρόπο μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο να κοιμάται κάποιος λίγο το μεσημέρι για να αναπληρώσει έστω και ένα μέρει μία νύχτα ελλιπούς ύπνου, συμπληρώνοντας λ.χ. με αυτό τον τρόπο επτά ώρες ύπνου σε ένα 24ωρο αντί για τις 6,5 που κατάφερε να κοιμηθεί τη νύχτα».

Και συνέχισε: «Όταν ένας άνθρωπος πρέπει κάποια στιγμή να μείνει ξύπνιος για παρατεταμένη χρονική περίοδο, μπορεί να αμβλύνει λίγο τις επιπτώσεις της ελλείψεως ύπνου κάνοντας όσο πιο συχνά μπορεί μία σιέστα, αλλά δεν μπορεί να ζήσει τη ζωή του έτσι.

»Ασφαλώς οποιοσδήποτε ύπνος είναι προτιμότερος από τον μη ύπνο και ο περισσότερος ύπνος είναι καλύτερος από τον λιγότερο, αλλά όλα έχουν ένα όριο και για τους περισσότερους ανθρώπους αυτό το όριο είναι οι οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ».





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


SHARE THIS

0 σχόλια: