Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Γιατί οι άνδρες ΠΡΕΠΕΙ να βγαίνουν έξω με τους φίλους τους;



Σύμφωνα με έρευνα, οι άνδρες είναι καλό να βγαίνουν έξω με άλλους άνδρες, καθώς μία έξοδος με τους φίλους τους μειώνει το άγχος και το στρες που ενδεχομένως να νιώθουν, έχοντας ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία τους.


Κάθε άνθρωπος χρειάζεται κατά καιρούς ωραίες νύχτες με τους φίλους του, αλλά στην περίπτωση των ανδρών μία έξοδος μόνο με άνδρες μπορεί να είναι και απαραίτητη. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, μία έξοδος μεταξύ ανδρών είναι ωφέλιμη, καθώς μειώνει τα επίπεδα του στρες.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στη Telegraph, στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Gottingen στη Γερμανία, η οποία μελέτησε σιλουανούς μακάκους (macaca sylvanus), ένα είδος μαϊμούς που παρουσιάζει εντυπωσιακές ομοιότητες με την κοινωνική συμπεριφορά του ανθρώπου.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι τα επίπεδα των ορμονών του στρες ήταν στα ύψη όταν οι αρσενικοί μακάκοι βρίσκονταν με τη σύντροφό τους ή με άλλα μέλη της οικογένειας. Ωστόσο, όταν βρίσκονταν παρέα με άλλους αρσενικούς, οι αρσενικές μαϊμούδες ένιωθαν πολύ πιο χαλαρά.

Επιπλέον, στα πλαίσια της δουλειάς τους, οι ερευνητές εντόπισαν ασθένειες σχετικές με το άγχος, οι οποίες παρατηρούνταν μόνο σε θηλυκά και σε πιθήκους που ήταν ζευγάρια.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS και σύμφωνα με τον εκ των συγγραφέων της, Christopher Young:

“Εάν τα αρσενικά πρωτεύοντα ζουν σε ομάδες με πολλά αρσενικά μέλη, συνήθως πολεμούν σκληρά για την πρόσβαση σε ένα θηλυκό, αλλά μπορούν να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις με μερικούς φίλους εντός της ομάδας. Οι αρσενικοί μακάκοι σχηματίζουν κοινωνικούς δεσμούς παρόμοιους με τις ανθρώπινες φιλίες, οι οποίοι τους προστατεύουν απέναντι στους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες”.






ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


SHARE THIS

0 σχόλια: