Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Είσαι down; Άκου θλιβερά τραγούδια για ν’ ανέβεις!



Οι επιστήμονες λένε ότι οι μελαγχολικές μελωδίες φτιάχνουν τη διάθεσή μας.


Αν διστάζεις να ξεθάψεις τους καταθλιπτικούς δίσκους της εφηβείας σου ή ένα από τα άλμπουμ των Radiohead, η έρευνα που έκανε το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου θα σε κάνει να πατήσεις το play με μεγάλη χαρά.

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ότι όταν ακούμε θλιβερά τραγούδια βελτιώνεται η συναισθηματική μας κατάσταση, καθώς νιώθουμε γαλήνη και νοσταλγία. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εκείνη τη στιγμή βιώνουν παραπάνω από τρία συναισθήματα. Ο οργανισμός μας, δηλαδή, έχει μία πολύ πιο περίπλοκη αντίδραση συγκριτικά με αυτή που έχει στο άκουσμα των χαρούμενων pop τραγουδιών.

Οι ερευνητές Liila Taruffi και Stefan Koelsch εξέτασαν 722 άτομα απ’ όλο τον κόσμο για να καταλάβουν πόσο συχνά ακούνε θλιβερά τραγούδια και πώς νιώθουν εκείνη τη στιγμή.

«Η θλίψη που μπορεί να προκαλέσει η μουσική προσφέρει παρηγοριά, ενώ κοντρολάρει τα αρνητικά συναισθήματα και την κακή διάθεση», ανέφεραν η ερευνητές στην έκθεση αποτελεσμάτων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One.

Η μελέτη, επίσης, λέει ότι η «καταθλιπτική» μουσική αναδύει ένα μείγμα θετικών συναισθημάτων όπως νοσταλγία, τρυφερότητα, γαλήνη, ηρεμία. Επιπλέον, σε αποζημιώνει καλλιεργώντας τη φαντασία σου, αναπτύσσοντας συναισθήματα συμπόνοιας και κάνοντας ανάμνηση τα προβλήματα της πραγματικής ζωής. Βοηθάει, ακόμη, ορισμένους ανθρώπους να εκφραστούν συναισθηματικά.

Ενδιαφέρον, πάντως έχει ότι οι περισσότεροι ακροατές από την Ευρώπη και την Αμερική ανέφεραν ότι νιώθουν νοσταλγία, ενώ οι συμμετέχοντες στην έρευνα από την Ασία δήλωσαν ότι νιώθουν γαλήνη.

Η έρευνα, ακόμη, αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν αυτό το ύφος μουσικής όταν νιώθουν μοναξιά ή απελπισία.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι τα τρία πιο δημοφιλή τραγούδια που επέλεξαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Μπετόβεν, το «Moon Reflected in the Second Spring» του Ah Bing και το «Αντάτζιο για Έγχορδα» του Σάμιουελ Μπάρμπερ.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


SHARE THIS

0 σχόλια: