Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Μεταδίδεται η ευτυχία μέσω της όσφρησης;



Πως μπορεί να αντιληφθεί κανείς την ευτυχία; Η συνήθης απάντηση θα ήταν μέσα από ένα πλατύ χαμόγελο, ένα δυνατό γέλιο και μια μεγάλη αγκαλιά. Μια νέα μελέτη όμως δείχνει ότι υπάρχει ένας λιγότερο προφανής τρόπος για να αντιληφτεί κανείς τα θετικά συναισθήματα από τους οικείους του και αυτός είναι η μυρωδιά.


Σύμφωνα με μια ομάδα ευρωπαίων ερευνητών η ευτυχία μπορεί να ενεργοποιεί την έκκριση χημικών ουσών στον ιδρώτα των ατόμων, τις οποίες αντιλαμβάνονται οι γύρω μέσω της όσφρησης. Τα ευρήματα, μάλιστα, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό δείχνουν ότι όταν μυρίζουμε τις ουσίες των θετικών συναισθημάτων των άλλων γινόμαστε κι εμείς πιο ευτυχισμένοι. Ο ανθρώπινος ιδρώτας δηλαδή που παράγεται όταν ένα άτομο είναι ευτυχισμένο μπορεί να προάγει παρόμοιο αίσθημα ευτυχίας και στα άτομα που τον μυρίζουν.

Οι ερευνητές μάλιστα σημειώνουν πως προηγούμενα ευρήματα έδειξαν ότι τα αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι ο φόβος ή η αηδία μπορεί επίσης να μεταδοθούν μέσω της όσφρησης ουσιών που περιέχονται στον ιδρώτα. Η ερευνητική τους υπόθεση, λοιπόν, ήταν ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τα θετικά συναισθήματα.

Για να την εξετάσουν, συγκέντρωσαν δείγματα ιδρώτα από 12 νέους άνδρες μετά τη θέαση ειδικά σχεδιασμένων βίντεο πού είχαν σκοπό να προκαλέσουν ευτυχία ή φόβο. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς, δεν λάμβαναν φάρμακα ή ουσίες, δεν κάπνιζαν και κανείς δεν κατανάλωσε αλκοόλ και τροφές με έντονη μυρωδιά , ούτε είχε σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της μελέτης.

Στη συνέχεια, 36 νέες και υγιείς γυναίκες κλήθηκαν να μυρίσουν τα δείγματα ενώ οι αντιδρώσες τους καταγράφονταν . Στην ομάδα της όσφρησης επιλέχτηκαν γυναίκες γιατί κατά κανόνα έχουν καλύτερη όσφρηση από τους άνδρες και είναι πιο ευαίσθητες στην αναγνώριση των συναισθημάτων.

Μετά από ανάλυση των εκφράσεων προσώπου στην ομάδα της όσφρησης η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο ότι φαίνεται ένα υπάρχει ένα είδος «συμπεριφορικού συγχρονισμού» μεταξύ της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου που ιδρώνει και της αντίδρασης του ατόμου που μυρίζει αυτόν τον ιδρώτα.

Πιο συγκεκριμένα, τα πρόσωπα των γυναικών που μύρισαν τον «χαρούμενο ιδρώτα» είχαν συχνότερα στο πρόσωπό τους μυϊκή δραστηριότητα ενδεικτική του αισθήματος ευτυχίας. Ο ιδρώτας, ωστόσο, δεν παρήγαγε πάντα μια απόκριση στο άτομο που τον μύριζε. Πολλές ήταν επίσης και οι γυναίκες που ενώ είπαν ότι είχαν μια ευχάριστη ή έντονη αντίδραση στο δείγμα του ιδρώτα που μύρισαν δεν την εκδήλωσαν στις προσωπικές τους εκφράσεις.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον «χαρούμενο ιδρώτα» μεταδοτικό; Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι δεν μπόρεσαν να αναδείξουν τη φύση του χημικού συστατικού του ιδρώτα που ενδέχεται να είναι υπεύθυνο για την μετάδοση του θετικού αισθήματος, αλλά ωστόσο, είναι πολύ ενδιαφέρον το εύρημα που υποστηρίζει ότι η επικοινωνία των θετικών συναισθημάτων μπορεί να γίνει και μέσω της όσφρησης. Σημειώνουν βέβαια ότι πρόκειται για ένα εύρημα πολύ μικρότερης σημασίας για την ανθρώπινη εξέλιξη, σε σύγκριση με αυτό που κατέδειξε τον τρόπο αναγνώρισης και μετάδοσης των αρνητικών συναισθημάτων όπως είναι ο φόβος και η οργή. Για το λόγο αυτό μάλιστα, περιμένουν η ικανότητα των ατόμων να μεταδώσουν μέσω της οσμής του ιδρώτα τους τα θετικά συναισθήματα να είναι λιγότερο ισχυρή από την ικανότητά τους να μεταδώσουν τα αρνητικά.

Οι συγγραφείς μάλιστα τονίζουν ότι από τη στιγμή που το να βλέπει και να ακούει κανείς ευτυχισμένους ανθρώπους μπορεί να τον κάνει πιο ευτυχισμένο, δεν τους προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και μέσω της όσφρησης. Θα έχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον εάν η ερευνητική διαδικασία μπορέσει να εντοπίσει τη διαφορά στη χημική σύσταση του ιδρώτα που είναι υπεύθυνη για τη μετάδοση των θετικών ή αρνητικών συναισθημάτων. Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για την καλύτερη κατανόηση του ευρήματος σε επίπεδο μηχανισμού.

Πηγή: webmd

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr







ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


SHARE THIS

0 σχόλια: