Η "αποδοχή" σε κάποιο εργασιακό περιβάλλον ("admission is possible") δεν είναι μία "αδύνατη αποστολή" ("mission impossible"), όπως σωστά παραφράστηκε από το πανεπιστήμιο Μακεδονίας ο τίτλος ταινίας για τους σκοπούς της εκδήλωσης των "Ημερών Σχεδιασμού Σταδιοδρομίας", ή όπως παλαιότερα ονομαζόταν "Ημέρες Καριέρας", ακόμη και σε περίοδο κρίσης που διανύει η χώρα τα τελευταία χρόνια.
Αρκεί κανείς να έχει θέληση για προσφορά και θυσίες, επιμονή και συνεχή επιμόρφωση, δημιουργικότητα και στόχους, ακόμη και όταν το βιογραφικό του υστερεί σε εξειδικευμένα προσόντα, ή προγενέστερη εργασιακή εμπειρία.
Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα αφορά τους δεκάδες τελειόφοιτους, αποφοίτους, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές του πανεπιστημίου Μακεδονίας που περνούν το διήμερο αυτό (9-10 Ιουλίου) σε συνεντεύξεις με εταιρείες προς αναζήτηση ενός εργασιακού περιβάλλοντος που θα τους προσφέρει, είτε πρακτική εξάσκηση ή κάποιου είδους εξαρτημένης σχέσης εργασίας (δοκιμαστικής, συγκεκριμένου χρόνου, πρόσληψης κλπ), ή, απλά, την εμπειρία της συνέντευξης και της καλύτερης οργάνωσης του βιογραφικού τους για το μέλλον.
Οι Ημέρες Σχεδιασμού Σταδιοδρομίας "Admission is Possible", που οργάνωσε και φέτος το ΠΑΜΑΚ, δίνουν την ευκαιρία σε δεκάδες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό να διατηρήσουν την επαφή με το ανθρώπινο δυναμικό που ενδεχομένως θα θελήσουν να αξιοποιήσουν τώρα και στο μέλλον, αλλά και σε πολλαπλάσιο αριθμό υποψήφιων εργαζομένων να διερευνήσουν την αγορά εργασίας, αξιολογώντας τις δυνατότητές τους σε σχέση με τις ανάγκες της εποχής και γιατί όχι να ενταχθούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον που θα τους προσφέρει εμπειρία και ανέλιξη.
Άσχετα από το αποτέλεσμα, πάντως, και οι δύο πλευρές αποτιμούν θετικά την πρωτοβουλία της εκδήλωσης και συνειδητά επιλέγουν την συμμετοχή τους (φέτος 50 επιχειρήσεις κυρίως από βόρεια Ελλάδα και 400 υποψήφιοι), μέσα από την διαδικασία των προγραμματισμένων συνεντεύξεων.
Η εμπειρία των προηγούμενων ετών έδειξε ότι οι συμμετέχοντες ωφελήθηκαν, καθώς πολλοί βρήκαν εργασία και άλλοι κατάφεραν να βελτιώσουν τις αδυναμίες στο βιογραφικό τους, να αποφύγουν λάθη στις προσωπικές συνεντεύξεις, ή να στοχοποιήσουν πιο συγκεκριμένα την αναζήτησή τους.
Φέτος, η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με το CINE CAREER, με το οποίο καθ' όλη τη διάρκεια του διημέρου προβάλλονταν εταιρικές παρουσιάσεις των επιχειρήσεων που συμμετείχαν και βίντεο συμβουλευτικής προετοιμασίας για την είσοδο των υποψηφίων στην αγορά εργασίας (συνολική διάρκεια προβολών 4.30 ώρες, σε ενότητες "Αναζήτηση Εργασίας", "Προετοιμασία για τη Συνέντευξη Επιλογής Προσωπικού", "Εταιρικά Προφίλ", "Τάσεις Αγοράς Εργασίας και Επιλογή Προσωπικού").
"Είναι σημαντικό ότι το πανεπιστήμιο είναι ο διοργανωτής της εκδήλωσης, γιατί αυτό από μόνο του προσφέρει εγγύηση ότι τουλάχιστον θα καταφέρεις να δώσεις κάποιες συνεντεύξεις σε επιχειρήσεις, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό όταν προσπαθείς να προσεγγίσεις μόνος σου τις εταιρίες", δήλωσε ο Γιάννης Κυριάκου, 23 ετών, τελειόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο ΠΑΜΑΚ.
"Τις περισσότερες φορές δεν φτάνουμε καν στη συνέντευξη, αλλά μέχρι το βιογραφικό, ή κάποιο τεστ αξιολόγησης. Οπότε, η συγκεκριμένη εκδήλωση σου προσφέρει το λιγότερο την ευκαιρία να δοκιμαστείς σε μία συνέντευξη, να προετοιμαστείς και να δεις τις αδυναμίες σου, να ακούσεις συμβουλές τους. Αν φτάσεις μέχρι την μερική απασχόληση, την πρακτική, ή την εθελοντική εργασία είναι μία επιπλέον θετική εμπειρία", διευκρίνισε η υποψήφια Κατερίνα Κυριακίδου, 25 ετών, απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ.
Ο 32χρονος υποψήφιος Άγγελος Τσομπανίδης, απόφοιτος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του πανεπιστημίου, εξηγεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του δίνει και πάλι τη δυνατότητα να μπει στην αγορά εργασίας, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον.
Ο ίδιος, έχει προγενέστερη εργασιακή εμπειρία, μέσω των προγραμμάτων voucher για ανέργους, και επισημαίνει την σπουδαιότητα της συνεχούς μάθησης και επιμόρφωσης. "Η έννοια της επιτυχίας εξαρτάται από δύο παραμέτρους: επιτυγχάνεις όταν η προετοιμασία συναντήσει την ευκαιρία. Στον τομέα της τεχνολογίας πρέπει να προετοιμαστείς, γιατί αν πας σε μία δουλειά με την πεποίθηση ότι θα μάθεις εκεί, μάλλον είναι αργά. Ο εργοδότης πρέπει να ξέρει ότι έχεις να προσφέρεις", εξηγεί.
Μεταπτυχιακό ή εργασιακή εμπειρία;
Στελέχη επιχειρήσεων, που συμμετέχουν στην εκδήλωση των Ημερών Σχεδιασμού Σταδιοδρομίας, υποστηρίζουν ότι τα τυπικά προσόντα, όπως ένα καλό βιογραφικό, η εξειδίκευση στη γνώση μέσω μεταπτυχιακών, οι καλοί βαθμοί ή μία σπάνια ξένη γλώσσα, σαφώς ευνοούν τον υποψήφιο, ωστόσο, δεν είναι πάντα αυτό που περιμένουν να δουν οι εργοδότες για να γίνει το "κλικ" και να δοθεί μία εργασιακή ευκαιρία. Εξάλλου, πάντα, οι υποψήφιοι δοκιμάζονται πριν προχωρήσουν σε κάποιου είδους συνεργασία, ώστε να μειώνεται το ρίσκο μίας αποτυχημένης εργασιακής σχέσης.
"Δοκιμάζουμε πάντα την ποιότητα της δουλειάς κάποιου, γιατί πολλές φορές ξεγελάει ένας καλός βαθμός πτυχίου ή ένα καλό μεταπτυχιακό. Αυτό που χρειάζεται κυρίως στους υποψήφιους είναι αντιληπτική ικανότητα, να μαθαίνει γρήγορα, να είναι ομαδικός και ευέλικτος, να μπορεί να λύνει προβλήματα, να έχει διαπραγματευτικές ικανότητες", ανέφερε ο Γιάννης Τζαβλόπουλος, στέλεχος σε εταιρία Συμβούλων Επιχειρήσεων που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη.
Η εταιρία του συμμετέχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στις Ημέρες Καριέρας, που διοργανώνουν ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ, καθώς κρίνει ότι τα δύο πανεπιστήμια αποτελούν μία καλή "δεξαμενή" αξιόλογων μελλοντικών στελεχών, ενώ, παράλληλα, επιδιώκει να βρίσκεται σε συνεχή επαφή και αναζήτηση κατάλληλων προσώπων για τους πελάτες της. "Πρέπει να έχουμε μία ανανεωμένη βάση βιογραφικών και να βλέπουμε τι αξιόλογο υπάρχει, κάποιο ταλέντο", υποστηρίζει και αναφέρει ότι περίπου ένας στους 20 υποψηφίους επιλέγεται για να δοκιμαστεί στην εταιρία με κάποια μορφή συνεργασίας (πρακτική, voucher ή τρίμηνη σύμβαση).
Ο Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος, σύμβουλος και ιδιοκτήτης μίας πρόσφατα ιδρυθείσας επιχείρησης συμβουλευτικής σε θέματα Ανθρωπίνου Δυναμικού, επισημαίνει ότι όσοι ενδιαφέρονται να μείνουν ανταγωνιστικοί σε μία δύσκολη αγορά εργασίας, πρέπει να γνωρίζουν καλά τον κλάδο με τον οποίο θα ασχοληθούν και τους ανθρώπους του χώρου, καθώς έτσι καταλαβαίνουν τι χρειάζεται η συγκεκριμένη αγορά. Ο ίδιος, απόφοιτος του ΠΑΜΑΚ στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, έκανε το μεταπτυχιακό του (MBA) στην ηλικία των 37 ετών, όταν ήταν ήδη διευθυντής σε μία εταιρία, ενώ ίδρυσε την δική του επιχείρηση, πριν ενάμιση χρόνο, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, παρ΄ όλα αυτά με πολύ θετικά αποτελέσματα.
"Είναι καλό να γνωρίζουν οι νέοι υποψήφιοι ότι το μεταπτυχιακό είναι επένδυση σε χρόνο και σε χρήματα, γι αυτό πρέπει να το κάνουν συνειδητά, και όχι απλά επειδή τους αρέσει. Πρέπει να έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας", είπε και συνέχισε: "Πρέπει να εξειδικευτείς, να αφιερώσεις πολύ χρόνο και προσπάθεια, να ξενυχτίσεις, να διαβάσεις. Είναι μέρος της δουλειάς σου να ξέρεις τον κλάδο σου και να ενημερώνεσαι".
Σε ό,τι αφορά την εικόνα των υποψηφίων σήμερα, σχολίασε ότι συνήθως τα βιογραφικά αδικούν τους ανθρώπους. "Το 90% των υποψήφιων έχει ένα βιογραφικό που τους αδικεί, οι άνθρωποι είναι πάντα πολύ καλύτεροι από τα βιογραφικά τους". Πάντως, για όσους δεν έχουν κάτι "ψαγμένο"στο βιογραφικό τους, συνέστησε να αναζητήσουν ένα εξειδικευμένο μεταπτυχιακό, συνεχή επιμόρφωση και επαφή με την αγορά.
Ο Γιώργος Σπαθής, είναι αυτό που θα έλεγε κανείς το ζωντανό παράδειγμα του "Admission is Possible" και της ευκαιρίας που μπορεί να δοθεί σε έναν νέο με θέληση, παρά το γεγονός ότι το βιογραφικό του υστερούσε, τόσο σε μεταπτυχιακά, όσο και σε εργασιακή εμπειρία. Αποφοίτησε πριν δύο χρόνια από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΜΑΚ και σήμερα είναι σύμβουλος σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στις ασφάλειες ζωής. Η καριέρα του ξεκίνησε μόλις πριν δύο χρόνια με μία απλή συνέντευξη που έδωσε στην συγκεκριμένη εταιρία, στο πλαίσιο των "Ημερών Σχεδιασμού Σταδιοδρομίας" του πανεπιστημίου.
"Κλήθηκα άμεσα για μία δεύτερη συνέντευξη και γρήγορα με κάλεσαν να ξεκινήσω δοκιμαστικά τη συνεργασία μας. Δεν είμαι ακόμη σίγουρος τι έπαιξε ρόλο και με επέλεξαν. Δεν είχα κάνει μεταπτυχιακά, ούτε είχα προγενέστερη εργασιακή εμπειρία" είπε και πρόσθεσε: "έδειξα ζήλο και όρεξη για δουλειά από την αρχή. Ίσως μέτρησε και το γεγονός ότι πάντα δούλευα κάπου, ακόμη και σε δουλειές άσχετες με το αντικείμενό μου. Είναι σημαντικό να μην βλέπουν ότι έχεις κενές περιόδους χωρίς δουλειά, ότι δηλαδή κάθεσαι χωρίς να κάνεις κάτι. Θέλουν ένα προφίλ ανθρώπου θετικού, που έχει όρεξη να δουλέψει και να δημιουργήσει για τον εαυτό του, όχι μόνο και μόνο για να επιβιώσει" κατέληξε.
0 σχόλια: