Καύσωνα έχουμε όταν η θερμοκρασία φτάνει ή ξεπερνάει τους 39°C ενώ η ελάχιστη είναι πάνω από 26°C, οι άνεμοι ασθενείς και οι υψηλές θερμοκρασίες υπάρχουν για τουλάχιστον 3 μέρες σε ευρεία γεωγραφική έκταση.
Νέα μελέτη δείχνει ότι και για το φαινόμενο του καύσωνα ευθύνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο ερευνητής στο Institute for Atmospheric & Climate Science της Ζυρίχης, Έριχ Φίσερ λέει χαρακτηριστικά: «Αυτό που συνέβαινε μία στις χίλιες μέρες, ή μ' άλλα λόγια, μία φορά στα τρία χρόνια, σήμερα συμβαίνει τέσσερις φορές στα τρία χρόνια».
Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία είναι πλέον 0,85 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προ- βιομηχανικής περιόδου. Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες και τα νούμερα αυτά θα είναι πιο επίφοβα καθώς ο πλανήτης θα συνεχίσει να θερμαίνεται, μιας και η αλλαγή του κλίματος μπορεί να μην είναι ούτε ομαλή ούτε σταδιακή, υποστηρίζει η καινούργια μελέτη. Συγκεκριμένα τονίζεται στην μελέτη ότι: «Με κάθε βαθμό ανόδου της θερμοκρασίας, τα πιο σπάνια και πιο ακραία φαινόμενα - τα οποία, κατά συνέπεια έχουν τις πιο μεγάλες κοινωνικο- οικονομικές επιπτώσεις - είναι αυτά τα οποία, στο μεγαλύτερο ποσοστό, οφείλονται στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που δημιουργούν οι άνθρωποι».
Όταν ο καύσωνας συνδυάζεται και με άλλους ατμοσφαιρικούς παράγοντες όπως υψηλή υγρασία ή άπνοια σε βαθμό που ξεπερνά τα όρια αντοχής του ανθρώπινου οργανισμού, τότε μπορούν να εμφανιστούν παθολογικές καταστάσεις όπως: ηλίαση, θερμοπληξία, καρδιαγγειακές διαταραχές κ.α.
Τα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας:
- Δυνατός πονοκέφαλος
- Ατονία
- Αίσθημα καταβολής δυνάμεων
- Ναυτία
- Τάση για λιποθυμία
- Πτώση αρτηριακής πίεση
- Εμετοί και ταχυκαρδία
Αν νομίζεις ότι το ηλιακό έγκαυμα γίνεται αργότερα μαύρισμα, κάνεις λάθος!
Η θεραπεία της θερμοπληξίας είναι:
- Μεταφορά σε σκιερό και δροσερό μέρος
- Χορήγηση νερού και χλωριούχου νατρίου (αλάτι). Σε σοβαρότερη κατάσταση (κυρίως σε ναυτία και εμετό) μεταφορά στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια χορήγηση.
Τα πρώτα συμπτώματα της ηλίασης:
- υψηλή θερμοκρασία του σώματος
- έντονη εφίδρωση, που ξαφνικά σταματά
- ζάλη
- υπερβολική κούραση
- αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία)
- εμετός
- ταχυκαρδία
- διανοητική σύγχυση
- πιο σπάνια ούρηση, που συνοδεύεται από πολύ πιο σκούρα ούρα από το συνηθισμένο.
Σε ακραίες καταστάσεις, η ηλίαση, μπορεί να επηρεάσει επίσης το νευρικό σύστημα, το οποίο ενδεχομένως να προκαλέσει με τη σειρά του άλλα συμπτώματα όπως:
- έλλειψη συντονισμού
- επιληπτικές κρίσεις (σπασμοί)
- νευρικότητα ή άγχος προβλήματα κατανόησης ή συνομιλίας
- ψευδαισθήσεις
- απώλεια συνείδησης
Η θεραπεία της ηλίασης είναι:
- Μεταφορά σε δροσερό μέρος ευάερο και σκιερό.
- Πλήρη αφαίρεση των ρούχων.
- Τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή ή εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό.
Πολύτιμες οδηγίες για τις ημέρες του καύσωνα:
- Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη. Να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
- Ελαφρό ντύσιμο με ανοιχτόχρωμα και άνετα ρούχα. Το υλικό των ενδυμάτων να είναι τέτοιο που να επιτρέπει να αερίζεται το σώμα.
- Η χρήση του καπέλου επιβάλλεται όπως και τα μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου
- Αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία , η εργασία σε ιδιαίτερα θερμούς χώρους με άπνοια και υγρασία. Το τρέξιμο και η βάδιση για πολλή ώρα, πρέπει να αποφεύγονται.
- Η διατροφή να περιλαμβάνει μικρά γεύματα με λίγες θερμίδες , κυρίως λαχανικά και φρούτα . Να περιορίζονται σημαντικά οι λιπαρές τροφές.
- Άφθονα υγρά (νερό , χυμοί φρούτων ). Απαγορεύεται το αλκοόλ. Σε περίπτωση μεγάλης εφίδρωσης συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να περιοριστούν οι απώλειες των υγρών από το σώμα.
- Αποφεύγονται τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα μαζικής μεταφορά ιδιαίτερα αν αυτά δεν κλιματίζονται.
- Πολλά χλιαρά ντους στην διάρκεια της ημέρας.
- Τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας από το αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς κλπ θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει να πάρουν οδηγίες από τον γιατρό τους για πιο ειδικά μέτρα προφύλαξης. Ίσως απαιτηθεί τροποποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγής.
0 σχόλια: