Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Τι κρύβει ο πόνος στην κοιλιά;



Για να βρίσκεσαι πάντα σε ετοιμότητα, διάβασε τι μπορεί να σημαίνουν οι πόνοι που εντοπίζονται γύρω από τον ομφαλό, στο δεξιό ή αριστερό μέρος της κοιλιάς, αλλά και πότε το κοιλιακό άλγος απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση.


Αν και οι περισσότεροι πόνοι στην κοιλιά δεν κρύβουν κάτι ανησυχητικό, υπάρχουν περιπτώσεις που το «καμπανάκι» ενός πόνου στον κοιλιακό χώρο πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Κυρίως όταν είναι ασυνήθιστος, επιμένει για περισσότερο από 6 ώρες, εμφανίζεται σε κάποια συγκεκριμένα σημεία ή συνδυάζεται με ιδρώτα και τάση για λιποθυμία. Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορεί να κρύβει ένας επίμονος ή ασυνήθιστος πόνος στην περιοχή αυτή κι ας λάβουμε τα μέτρα μας.

Σκωληκοειδίτιδα – Πόνος κάτω και δεξιά της κοιλιάς
Πού εντοπίζεται ο πόνος: Αρχίζει πρώτα γύρω από τον ομφαλό και σταδιακά επεκτείνεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς, ενώ αυξάνει σε ένταση. Ο πόνος συνυπάρχει με ναυτία και πιθανότατα με εμετούς και πυρετό (έως 38,6ºC). Ο κίνδυνος που συνοδεύει τη σκωληκοειδίτιδα, αν παραμεληθεί ή δεν διαγνωστεί εγκαίρως, είναι η περιτονίτιδα, μια σοβαρή μόλυνση της κοιλιάς που απειλεί τη ζωή.

Πώς αντιμετωπίζεται: Η σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης (ένα σωληνάκι με τυφλό άκρο που εκφύεται από το παχύ έντερο). Η μόνη αντιμετώπιση, λοιπόν, είναι η χειρουργική αφαίρεση της παθολογικής σκωληκοειδούς απόφυσης και ο καθαρισμός της κοιλιάς από το πύον –είτε πρόκειται για απλή μορφή είτε για διάτρηση– με την κλασική ανοιχτή μέθοδο ή λαπαροσκοπικά.

Προσοχή: Η διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας πρέπει να γίνει μέσα στις 8-12 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, ώστε να προληφθεί η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, που μπορεί να οδηγήσει στην περιτονίτιδα.

Οξεία σαλπιγγίτιδα – Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
Πού εντοπίζεται ο πόνος: Το βασικότερο σύμπτωμα αυτής της λοίμωξης, που μπορεί να αφορά τη μία ή και τις δύο σάλπιγγες (σωλήνες που συνδέουν τις ωοθήκες με τη μήτρα), είναι ο έντονος πόνος στο υπογάστριο, στο κάτω δηλαδή μέρος της κοιλιάς. Ο πόνος, που με τις κινήσεις επιδεινώνεται και αντανακλάται στην οσφυϊκή χώρα, μπορεί να συνοδεύεται και από καούρα, δυσκοιλιότητα, τάση προς εμετό, ταχυκαρδία, πυρετό, διαταραχές του κύκλου και πυώδη κολπικά υγρά.

Πώς αντιμετωπίζεται: «Με ξεκούραση, λήψη πολλών υγρών και κυρίως με αντιβίωση, έτσι ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της σε χρόνια σαλπιγγίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει το φράξιμο των σαλπίγγων με αποτέλεσμα τη στείρωση», επισημαίνουν από την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία. Και βέβαια είναι αυτονόητο ότι τη σωστή θεραπευτική αγωγή θα πρέπει να καθορίσει ο γυναικολόγος.

Προσοχή: Μερικές φορές, ειδικά όταν η σάλπιγγα που πάσχει είναι η δεξιά, μπορεί να μπερδευτεί η πάθηση με τη σκωληκοειδίτιδα. H γυναικολογική ωστόσο εξέταση από τον κόλπο είναι αρκετή ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση.

Οξεία χολοκυστίτιδα – Επιδεινώνεται μετά το φαγητό
Πού εντοπίζεται ο πόνος: Στο δεξιό άνω άκρο της κοιλιάς, ο οποίος γίνεται εντονότερος μετά το φαγητό ή κατά τη διάρκεια της νύχτας και συχνά συνοδεύεται από ναυτία, εμετό και πυρετό. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο ο πόνος να εντοπίζεται στο δεξιό μέρος της κοιλιάς και να «αντανακλάται» στην πλάτη ή στο στήθος.

Πώς αντιμετωπίζεται: Μετά τη διάγνωση, που γίνεται με υπερηχογράφημα της άνω κοιλίας, το οποίο θα δείξει ότι υπάρχουν πέτρες στη χοληδόχο κύστη και φλεγμονή του τοιχώματός της, ο γιατρός καθορίζει τη θεραπεία. Η οποία θα γίνει είτε με αντιβιοτικά είτε με χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως.

Προσοχή: «Την απόφαση για τη χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως λαμβάνει ο χειρουργός συνεκτιμώντας και άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία του ασθενούς, η συνύπαρξη άλλων παθήσεων και, βεβαίως, η βαρύτητα της νόσου», επισημαίνουν από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


SHARE THIS

0 σχόλια: