Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Φάρμακο κατά του πρόωρου θανάτου οι ξηροί καρποί



Αν πεινάτε ενδιάμεσα από τα κύρια γεύματα της ημέρας, αφήστε στην άκρη το σακουλάκι με τα μπισκότα, τις σοκολάτες και τα τσιπς και βουτήξτε το χέρι σας σε ένα μπολ με ξηρούς καρπούς, γεμίζοντας τη χούφτα σας με… υγιή λιπαρά που κάνουν καλό στην υγεία σας.


Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η κατανάλωση μιας μικρής χούφτας από ξηρούς καρπούς την ημέρα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, από διάφορες σοβαρές ασθένειες.

Οι ερευνητές βρήκαν, ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 10 γραμμαρίων από ξηρούς καρπούς την ημέρα, οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές ασθένειες –όπως το άσθμα και το εμφύσημα- και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ανάμεσα στις οποίες και η άνοια.

Ακόμη, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και του εγκεφαλικού.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν οι ερευνητές, τα ευεργετικά οφέλη είναι τα ίδια και για τους άντρες και για τις γυναίκες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, όσοι τρώνε φιστίκια εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου, όπως και εκείνοι που προτιμούν άλλα είδη ξηρών καρπών, όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκαι πεκάν και τα καρύδια. Ωστόσο, οι ερευνητές δε διαπίστωσαν προστατευτικά οφέλη από την κατανάλωση φιστικοβούτυρου, κάτι που απέδωσαν στο γεγονός, ότι το προϊόν αυτό περιέχει σημαντική ποσότητα αλατιού και φυτικών ελαίων, τα οποία «ακυρώνουν» τις ευεργετικές επιδράσεις των ξηρών καρπών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την έρευνα Netherlands Cohort Study, η οποία «τρέχει» από το 1986, από πάνω από 120.000 άντρες και γυναίκες ηλικία 55-69 ετών.

Ήταν αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι η χαμηλότερη θνησιμότητα παρατηρήθηκε σε επίπεδα κατανάλωσης 15 γραμμαρίων ξηρών καρπών κατά μέσο όρο την ημέρα, περίπου μισή χούφτα. Η υψηλότερη κατανάλωση δεν συνδέθηκε με περαιτέρω μείωση του κινδύνου θνησιμότητας» ανέφερε ο καθηγητής Piet van den Brandt από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Epidemiology.






ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


SHARE THIS

0 σχόλια: