Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Ποιά είναι η ιστορία της γάτας;



Στην αρχαία Αίγυπτο η γάτα, γνωστή και ως «Μάου», ήταν ιερό ζώο. Αν κάποιος σκότωνε γάτα, η τιμωρία ήταν θάνατος. Λατρευόταν για την ικανότητά της να σκοτώνει φίδια και έγινε σύμβολο ευλογίας και ευστάθειας.
Η θεά Μπαστ (επίσης γνωστή ως Μπαστέτ), η οποία με την πάροδο του χρόνου έγινε η θεότητα που αντιπροσώπευε την προστασία, τη γονιμότητα και τη μητρότητα, είχε τη μορφή της γάτας. 

Άλλη μια απόδειξη για το πόσο σημαντική θέση είχε η γάτα στην αρχαία αιγυπτιακή κοινωνία και θρησκεία είναι ότι πολύ συχνά ταριχευόταν ακριβώς όπως και οι άνθρωποι. 

Βάσει ερευνών υπολογίστηκε ότι οι πρώτες γάτες που εξημερώθηκαν πριν από περίπου 10.000 χρόνια ήταν αγριόγατες της Μέσης Ανατολής. 

Οι Ρωμαίοι θεωρείται ότι ήταν εκείνοι που τις έφεραν στην Ευρώπη, καθώς έχει βρεθεί επιτάφιο επίγραμμα, με ένα κοριτσάκι που κρατάει μια γάτα, που χρονολογείται στον 1ο ή 2ο αιώνα. 

Ωστόσο, δεν αποκλείεται διόλου να υπήρχαν πριν από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, δεδομένου ότι στα τέλη της Εποχής του Σιδήρου οι κατοικίδιες γάτες δεν ήταν κάτι άγνωστο στη Βρετανία. 

Οι ναυτικοί και οι θαλασσοπόροι τις θεωρούσαν γούρι και τις έπαιρναν μαζί τους στα πλοία για να σκοτώνουν τα τρωκτικά. 

Στον Μεσαίωνα πολλές γάτες (και κυρίως, οι μαύρες, καθώς το μαύρο χρώμα συμβόλιζε το κακό) εξοντώθηκαν γιατί ο κόσμος τότε πίστευε ότι ήταν μάγισσες ή ότι ήταν τα σκοτεινά όργανα στα χέρια των μάγων. 

Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των αρουραίων και, κατά συνέπεια, χιλιάδες άνθρωποι να πεθάνουν εξαιτίας επιδημίας πανώλης, που μεταδόθηκε από τους αρουραίους. 

Σύμφωνα με έναν μύθο που συναντάται σε πολλούς πολιτισμούς, οι γάτες έχουν εννέα ζωές, αλλά στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα πιστεύεται ότι έχουν επτά. 

Ο μύθος αποδίδεται στη φυσική ευλυγισία τους και στον τρόπο με τον οποίο ξεφεύγουν όταν απειλείται η ζωή τους. Σήμερα στην Ιαπωνία, η Μανέκι Νέκο είναι μια γάτα που συμβολίζει την καλοτυχία.






ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: