Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Το μυστικό του αδυνατίσματος κρύβεται σε μια κάψουλα



Επιστήμονες δημιούργησαν ένα χάπι το οποίο μοιάζει με... μαγικό γεύμα: Προσφέρει απόλαυση και κορεσμό, στην πραγματικότητα όμως έχει μηδενικές θερμίδες, ενώ ενεργοποιεί όλους τους μηχανισμούς που εξασφαλίζουν άψογο και υγιές κορμί.


Κάθεστε γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι με φίλους. Δοκιμάζετε όλα τα πιάτα, υποκύπτετε ακόμη και στο επιδόρπιο. Στο τέλος υπολογίζετε τις θερμίδες που καταναλώσατε και με έκπληξη διαπιστώνετε πως το κομπιουτεράκι δείχνει το μαγικό αριθμό «μηδέν». Εσείς, ωστόσο, νιώθετε πως οι δείκτες του κορεσμού έχουν φτάσει στο ζενίθ.

Σκεφτείτε τώρα πως όλα τα παραπάνω δεν είναι δικές σας σκέψεις, αλλά του οργανισμού σας. Και μάλιστα όχι έπειτα από την ολοκλήρωση ενός λουκούλλειου γεύματος, αλλά μετά τη λήψη μίας μόλις κάψουλας. Ο λόγος για ένα σκεύασμα που δημιούργησαν πρόσφατα ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών Salk στην περιοχή Λα Τζόλα της Καλιφόρνια και το οποίο έρχεται να δώσει υποσχέσεις για σίγουρο και ασφαλές αδυνάτισμα. Με ποιον τρόπο όμως δρα και τι μπορεί να περιμένει κανείς από αυτό;

Κατά φαντασίαν... φαγοπότι
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρ Ρόναλντ Έβανς, αυτό το καινοτόμο χάπι, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο σε πειραματόζωα, μοιάζει με «φανταστικό γεύμα». Στην ουσία ξεγελά τον οργανισμό οδηγώντας τον να στείλει σήμα σε όλο το σώμα πως ένα μεγάλο φαγοπότι ξεκινά. Αυτό υπό κανονικές συνθήκες συμβαίνει στην αρχή κάθε αληθινού γεύματος. Από την πρώτη κιόλας μπουκιά πολλοί μηχανισμοί στο σώμα δουλεύουν πυρετωδώς, κάνοντας... χώρο (δηλαδή καίγοντας θερμίδες) ώστε να υποδεχτούν το επόμενο πιάτο.

Η διαφορά εδώ είναι πως αυτό το νέο πιάτο όχι μόνο δεν έχει καθόλου θερμίδες, αλλά μάλιστα δεν σταματά να... κοροϊδεύει τον οργανισμό, πείθοντάς τον τελικά, πέρα από το να κάνει καύσεις, ότι πράγματι χόρτασε.
Όλα αυτά οφείλονται στη φεξαραμίνη, μια δραστική ουσία γέννημα θρέμμα του εργαστηρίου, η οποία ενεργοποιεί τον υποδοχέα FXR (φαρνεζόλη X υποδοχέας).

Ο τελευταίος δεν είναι άλλος από μια πρωτεΐνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα απελευθερώνει από το συκώτι χολικά οξέα (βοηθούν στην πέψη), αλλά και στο πώς διαχειρίζεται το λίπος και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο συγκεκριμένος υποδοχέας μοιάζει με διακόπτη και η φεξαραμίνη είναι αυτή που έρχεται να πατήσει το «on». Όταν συμβεί αυτό, ο μεταβολισμός επιταχύνεται, τα επίπεδα της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα ρυθμίζονται, ενώ καίγεται το διαθέσιμο στο σώμα μας λίπος προκειμένου να χωρέσει η επιπλέον τροφή. Τέλος δίνεται το καθοριστικό σινιάλο, το οποίο συνδέεται με τον κορεσμό. Και όλα αυτά -στην περίπτωση του θαυματουργού αυτού χαπιού- χωρίς να έχουμε προσλάβει καμία απολύτως θερμίδα.

Θετικό ντόμινο
Δεν είναι η πρώτη φορά που φαρμακευτικές εταιρείες, στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία, ακόμη και το διαβήτη, στρέφονται σε δραστικές ουσίες που ενεργοποιούν τον υποδοχέα FXR.
Οι μέχρι πρότινος απόπειρές τους, ωστόσο, αποδείχτηκαν άκαρπες, όχι γιατί τα σκευάσματά τους δεν συνέβαλαν στην απώλεια βάρους, αλλά επειδή συνδέθηκαν με ανεπιθύμητες ενέργειες. Και αυτό γιατί οι ερευνητές ενεργοποιούσαν μονομιάς όλους τους διακόπτες FXR, όπου κι αν βρίσκονταν αυτοί, δηλαδή στο έντερο, το συκώτι, τα νεφρά και τα επινεφρίδια. Οι χορηγούμενες ουσίες περνούσαν από το αίμα και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους υπήρχε κίνδυνος να επηρεάσουν αρνητικά όχι μόνο τα τρία προηγούμενα ζωτικά όργανα, αλλά και τον οργανισμό συνολικά.

Μελετώντας τα παραπάνω, οι ερευνητές του ινστιτούτου Salk έκαναν τον εξής συλλογισμό: τι θα γινόταν αν κατάφερναν να δημιουργήσουν ένα φάρμακο το οποίο δεν θα εισχωρεί στο αίμα και δεν θα πατά «on» σε όλους τους υποδοχείς FXR, αλλά μόλις σε έναν; «Η ανταπόκριση του σώματος όταν δέχεται τροφή μοιάζει με σκυταλοδρομία. Αν δώσεις σήμα σε όλους τους δρομείς (δηλαδή τους FXR) να ξεκινήσουν την ίδια στιγμή, ποτέ δεν θα περάσει η σκυτάλη από τον ένα στον άλλο. Αν όμως διατάξεις τον πρώτο, τότε όλα τα υπόλοιπα θα πάρουν το δρόμο τους με τον πιο φυσικό τρόπο» εξηγεί ο δρ Έβανς.

Στην περίπτωσή μας ο πρώτος αθλητής στην κούρσα για άψογο και υγιές κορμί είναι ο υποδοχέας FXR που βρίσκεται στο έντερο. Έχοντας, λοιπόν, αυτό κατά νου, οι ειδικοί δημιούργησαν τη φεξαραμίνη, ουσία που πηγαίνει κατευθείαν στο πεπτικό όπου και μεταβολίζεται, χωρίς να βλάπτει την περιοχή. Έπειτα αρχίζει ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων, αντίστοιχο της σκυταλοδρομίας που περιέγραψε ο ερευνητής. Ο πρώτος υποδοχέας δίνει σήμα στον άλλο να πιάσει δουλειά, εκείνος στον τρίτο κ.ο.κ.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα
Απώλεια βάρους, ρύθμιση επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, μείωση των τιμών της χοληστερόλης, μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ (που δίνει σήμα στον εγκέφαλο να ενισχύσει τη διαδικασία των καύσεων) είναι οι υποσχέσεις της φεξαραμίνης. Και όλα αυτά χωρίς παρενέργειες, έπειτα από πέντε μόλις εβδομάδες καθημερινής λήψης.

Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Εύα Τσάκου είναι συγκρατημένα αισιόδοξη: «Είναι θετικό το γεγονός ότι το συγκεκριμένο χάπι δρα απευθείας στο έντερο και στα σήματα κορεσμού των κυττάρων του, και δεν εμπλέκεται στην κυκλοφορία του αίματος, όπως άλλα αδυνατιστικά σκευάσματα, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να μην έχει παρενέργειες. Επιπλέον μέσα από δοκιμές που έγιναν σε τρωκτικά παρατηρήθηκε μείωση του λίπους, της χοληστερόλης και καλύτερη διαχείριση του σακχάρου. Όμως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αφορούν μόνο ποντίκια, κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς μπορεί στον άνθρωπο να έχουμε είτε παρενέργειες είτε διαφορετικά αποτελέσματα στη δράση».

Η ίδια έρχεται τέλος να μας υπενθυμίσει μία άβολη αλήθεια: ακόμη και το πιο δραστικό χάπι αδυνατίσματος ποτέ δεν είναι από μόνο του αρκετό. Όπως λέει, «δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και υπόσχονται μείωση της απορρόφησης του προσλαμβανόμενου λίπους απαιτούν προσεγμένη διατροφή με χαμηλό ποσοστό λιπαρών. Κανένα φάρμακο, λοιπόν, δεν είναι πανάκεια, αλλά χρειάζεται να συνδυαστεί οπωσδήποτε με αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά και τη φυσική δραστηριότητα ώστε τελικά να έχει ευεργετικά οφέλη».






ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: