Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

«Σταματήστε να λέτε στις γυναίκες να χαμογελάσουν»



Από τη μέρα που το δημόσιο καλλιτεχνικό έργο της Tatyana Fazlalizadeh, «Stop Telling Women to Smile» («Σταματήστε να λέτε στις γυναίκες να χαμογελάσουν») έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη φράση μετατράπηκε σε πολεμική κραυγή των ακτιβιστών παγκοσμίως.

smile
Τοιχοκολλώντας σκίτσα γυναικών στους δρόμους της Νέας Υόρκης, συνοδευμένα από φράσεις όπως «My outfit is not an invitation» («Τα ρούχα μου δεν είναι πρόσκληση») και «Women are not outside for your entertainment» («Οι γυναίκες δεν βγαίνουν έξω για τη δική σας διασκέδαση»), η Fazlalizadeh έδωσε φωνή στα θύματα θηλυκού γένους που παρενοχλούνται συνεχώς στο δρόμο.

Τώρα, έχοντας μεταφέρει από την αρχή της χρονιάς το project «Stop Telling Women to Smile» στο Μεξικό, η καλλιτέχνης συνειδητοποίησε πόσο μεγάλη επίδραση έχει το έργο της στον κόσμο και πόσο έχει αρχίσει να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την λεκτική παρενόχληση των γυναικών στο δρόμο. 

Για αυτό και αποφάσισε να οργανώσει ένα παγκόσμιο event που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης βραδιάς μέσα στον Απρίλιο, στην οποία καλεί όσους θέλουν να την ακολουθήσουν και να τοιχοκολλήσουν τις αφίσες με τα σκίτσα της σε κάθε πόλη του κόσμου, με το hashtag #stoptellingwomentosmile.

«Η ιδέα πίσω από τη βραδιά τοιχοκόλλησης είναι να δημιουργήσουμε μια βραδιά αλληλεγγύης» δήλωσε στο σχετικό Δελτίο Τύπου η Fazlalizadeh. «Άνθρωποι από παντού μπορούν να συμμετέχουν σε μια νύχτα δράσης, γνωρίζοντας πως εκατοντάδες άνθρωποι σε διάφορα μέρη του κόσμου κάνουν το ίδιο πράγμα με αυτούς».

stwts

Η Fazlalizadeh περιγράφει τις λεπτομέρειες της βραδιάς (η οποία οργανώνεται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας κατά της Παρενόχλησης στη Δρόμο) στο site της, και ζητά από τους ενδιαφερόμενους να δημιουργήσουν ομάδες των τριών ατόμων, τουλάχιστον, να οργανώσουν ένα σχέδιο και να τοιχοκολλήσουν τις αφίσες της το βράδυ της 17ης Απριλίου. Όσοι πάρουν μέρος στη δράση, θα μπορούν να συνδεθούν στο site της καλλιτέχνιδος, να «ανεβάσουν» το σχέδιό τους -σε ποιους δρόμους θα κολλήσουν τις αφίσες και σε ποια γλώσσα- και ως αντάλλαγμα θα λάβουν ένα PDF με τις εικόνες για να τις «κατεβάσουν» και να τις εκτυπώσουν.

«Στις 18 Απριλίου, τοίχοι σε όλο τον κόσμο θα φέρουν τα πρόσωπα και τις λέξεις γυναικών που διαμαρτύρονται για την παρενόχληση στη δρόμο»
Η Fazlalizadeh ζητά εδώ και καιρό από τους φαν της να δραστηριοποιηθούν πάνω στο «STWTS», καλώντας καλλιτέχνες, εθελοντές, ιδιοκτήτες κτηρίων, φωτογράφους, κέντρα τέχνης και ακτιβιστικές οργανώσεις να τη βοηθήσουν να ενισχύσει τη δουλειά της. Αυτή, όμως, είναι η πρώτη της οργανωμένη, διαδικτυακή απόπειρα να φέρει το έργο της μπροστά σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2014 που ανατέθηκε από τον ΜΚΟ Stop Street Harasment (SSH), το 65% των γυναικών που ερωτήθηκαν είχαν εμπειρίες από παρενόχληση στο δρόμο στη ζωή τους. Επιπλέον, το 57% έχει υπάρξει θύμα λεκτικής παρενόχλησης, το 41% σωματικής βίας, το 23% έχει δεχθεί σεξουαλική επαφή σε δημόσιο χώρο και το 20% έχει ακολουθηθεί από κάποιον άγνωστο. «Με πολλούς τρόπους, τα άτομα διαφορετικού χρώματος, άτομα με χαμηλό εισόδημα και άτομα και προσδιορίζονται ως λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικοί ή τρανσέξουαλ έχουν δεχθεί δυσανάλογα περισσότερη παρενόχληση στο δρόμο» καταλήγει η έρευνα.

Οι προσπάθειες της Fazlalizadeh είναι μόνο ένα παράδειγμα της πρόσφατης έντονης πίεσης για κατανόηση και καταπολέμηση της παρενόχλησης στο δρόμο στην εποχή μας. «Υπάρχουν πάντα αυτοί που θέλουν να λένε στις γυναίκες πως οι εμπειρίες τους δεν είναι αξιόπιστες ή σημαντικές κάθε φορά που τις δημοσιοποιούν» είχε πει η καλλιτέχνης σε μια παλιότερη συνέντευξή της στην Huffington Post. «Το να θέλω το βασικό δικαίωμα να νιώθω άνετα και ασφαλής και όχι ως σεξουαλικό αντικείμενο κάθε φορά που περπατάω έξω από το σπίτι μου, είναι κάτι που χρήζει προτεραιότητας».
  • Tatyana Fazlalizadeh
    Τα ρούχα μου δεν είναι πρόσκληση
  • Tatyana Fazlalizadeh
    Οι γυναίκες δεν βγαίνουν έξω για δική σας διασκέδαση
  • Tatyana Fazlalizadeh
    Οι γυναίκες δεν αποζητούν την έγκρισή σας
  • Tatyana Fazlalizadeh
    Το όνομά μου δεν είναι «μωρό», «κοντούλα», «σέξι», «γλυκούλα», «γλύκα», «όμορφη», «φιλενάδα», «αγάπη», «μανούλα»
  • Tatyana Fazlalizadeh
    Η κριτική πάνω στο σώμα μου δεν είναι ευπρόσδεκτη
  • Tatyana Fazlalizadeh
    Οι γυναίκες δε σας χρωστάνε τον χρόνο τους ή τη συνομιλία τους
  • Tatyana Fazlalizadeh
    Το όνομά μου δεν είναι «μωρό»
  • Tatyana Fazlalizadeh
    Σταματήστε να λέτε στις γυναίκες να χαμογελάσουν
  • Tatyana Fazlalizadeh
    Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να με παρενοχλείτε;
  • Tatyana Fazlalizadeh
    Μου αξίζει να με σέβεστε
  • Tatyana Fazlalizadeh
    Δεν το κάνω για εσάς, το κάνω για εμένα. Αν με βλέπετε έτσι, είναι επειδή μου αρέσει.
  • Tatyana Fazlalizadeh
    Η αφίσα-πρόσκληση για τη βραδιά της 17ης Απριλίου
  • Tatyana Fazlalizadeh
  • Tatyana Fazlalizadeh
  • Tatyana Fazlalizadeh
  • Tatyana Fazlalizadeh
  • Tatyana Fazlalizadeh
  • Tatyana Fazlalizadeh
  • Tatyana Fazlalizadeh





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


SHARE THIS

0 σχόλια: