Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Οι συμβολισμοί του γάμου



Αν και πολλές γυναίκες τα τελευταία χρόνια επιλέγουν νυφικά σε παλ αποχρώσεις, εκείνο που παραμένει πάντα αγαπημένο και διαχρονικό είναι το λευκό.


Η ανθοδέσμη, οι βέρες, τα κουφέτα, το ρύζι, το κρασί αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της γαμήλιας ιεροτελεστίας. Από πού προέρχεται όμως και τι συμβολίζει κάθε ιδιαίτερο στοιχείο στην ιερή ένωση ενός ζευγαριού;

Ανθοδέσμη
Η ανθοδέσμη είναι η δήλωση του γαμπρού προς τη νύφη ότι είναι το λουλούδι στη ζωή του και ότι θα της εξασφαλίσει βίο ανθόσπαρτο με αγάπη. Η νύφη μετά την τελετή θα πετάξει το μπουκέτο της σε κάποια ανύπαντρη φίλη, για να παντρευτεί και αυτή σύντομα. Στην αρχαιότητα οι νύφες κρατούσαν ματσάκια από βότανα, που λειτουργούσαν ως φυλακτό, και στόλιζαν το κεφάλι τους με λουλούδια που συμβόλιζαν τη γέννηση και τη χαρά της ζωής.

Βέρες
Συμβολίζουν την αιώνια αγάπη, τη δύναμη της σχέσης και την ένωση του ζευγαριού. Ο κύκλος είναι ένα σχήμα χωρίς αρχή και τέλος, γι' αυτό και θεωρείται σύμβολο τελειότητας. Ιστορικά, φαίνεται ότι οι Αιγύπτιοι ήταν αυτοί που φόρεσαν πρώτη φορά βέρες, στο μεσαίο δάχτυλο του αριστερού χεριού, καθώς πίστευαν ότι σε αυτό το δάχτυλο κατέληγε η φλέβα της αγάπης που ξεκινούσε από την καρδιά. Κατά τη διάρκεια της τελετής, η νύφη και ο γαμπρός ευλογούνται τρεις φορές ο καθένας με τις βέρες, οι οποίες περνιούνται στο τρίτο δάχτυλο του δεξιού χεριού. Ο κουμπάρος εναλλάσσει τις βέρες τρεις φορές για να υποδείξει την άνευ όρων αποδοχή του ενός από τον άλλο και το πνεύμα αμοιβαίας στήριξης.

Δεξίωση
Στην Ελλάδα, ήδη από την αρχαιότητα το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας του γάμου περνούσε μέσα από το χορό, το τραγούδι και το γλέντι! Σε πολλές περιοχές ο γάμος ήταν μια ευκαιρία για να διασκεδάσουν και να χορέψουν όλοι. Για τις γυναίκες ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα από τις καθημερινές κοπιαστικές δραστηριότητές τους, για τους ελεύθερους νέους ήταν μια ευκαιρία για ξεφάντωμα, ενώ για τους μεγαλύτερους αποτελούσε ευχαρίστηση το γεγονός ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να συμμετάσχουν στη χαρά.

Ένωση των χεριών
Το δεξί χέρι του γαμπρού θα ενωθεί με το δεξί χέρι της νύφης τη στιγμή που ο Θεός τούς ενώνει σε μια σκέψη, τους στεφανώνει σε μια σάρκα, τους μεταφέρει τη χαρά απόκτησης παιδιών. Τα χέρια τους θα παραμείνουν ενωμένα σε όλη τη διάρκεια της τελετής.

Κουφέτα
Γλυκόπικρα, συμβολίζουν τις χαρές και τις λύπες του γάμου. Το αμύγδαλο συμβολίζει επιπλέον τη γονιμότητα και τους διαδόχους που θα αποκτήσει το ζευγάρι. Ο μονός αριθμός των κουφέτων είναι αδιαίρετος, όπως ακριβώς και οι ζωές της νύφης και του γαμπρού.

Κρασί
Στη Μακεδονία όταν έφευγαν η νύφη και ο γαμπρός, ο καθένας ξεχωριστά από το πατρικό του σπίτι, οι γονείς τους έδιναν να πιουν τρεις γουλιές κρασί από ένα ποτήρι που μετά έσπαγαν. Έτσι θα παρέμεναν υγιείς και θα στέριωνε ο γάμος τους. Σύμβολο της ζωής, της αιωνιότητας, της αφθονίας και της χαράς, παραμένει σήμερα αναπόσπαστο στοιχείο της γαμήλιας τελετής, όπου ο ιερέας δίνει στο ζευγάρι να πιει κρασί - σύμβολο του αίματος του Χριστού. Οι δύο σύζυγοι πίνουν από το ίδιο ποτήρι, όπως μαζί θα γευθούν τις χαρές και τις λύπες που τους επιφυλάσσει η ζωή. Το κρασί εμφανίζεται και στη γαμήλια δεξίωση, όπου οι καλεσμένοι μοιράζονται τη χαρά του ζευγαριού και του εύχονται τα καλύτερα τσουγκρίζοντας τα ποτήρια...

Λαμπάδες
Οι λαμπάδες υπήρχαν από τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα. Σήμερα, ανάβονται στην εκκλησία και μεταφέρονται από εκεί αναμμένες, υποδηλώνοντας τη Θεία Φώτιση που παίρνει από το φως τους το ζευγάρι.

(Λευκό) Νυφικό
Αν και πολλές γυναίκες τα τελευταία χρόνια επιλέγουν νυφικά παλ ροζ, σιέλ, ιβουάρ, κίτρινα κ.ά., το λευκό παραμένει πάντα αγαπημένο και διαχρονικό. Φωτεινό και εντυπωσιακό, κάνει τη νύφη να λάμπει και να ξεχωρίζει, ενώ ως σύμβολο της αθωότητας, της προστασίας και της αγνότητας, καθιερώθηκε ως παραδοσιακό χρώμα για τα νυφικά μετά το γάμο της βασίλισσας Βικτορίας το 1840.

Παράνυφοι
Αντιπροσωπεύουν τον Θεό και την Εκκλησία, και είναι μάρτυρες στην υπόσχεση αγάπης και αφοσίωσης μεταξύ του ζευγαριού.

Πέπλο
Στην αρχαιότητα η κάλυψη του προσώπου δήλωνε υποταγή, σεμνότητα και αθωότητα. Επίσης, χρησίμευε στην προστασία της νύφης από το κακό μάτι ή τα κακά πνεύματα. Στην αρχαία Αθήνα, η επόμενη ημέρα μετά τη γαμήλια τελετή ονομαζόταν ημέρα της αποκάλυψης, γιατί η νιόπαντρη δώριζε το νυφικό πέπλο της στη θεά Ήρα, παρακαλώντας τη για μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή.

Ρύζι
Το ρύζι με το οποίο οι καλεσμένοι ραίνουν τους νεόνυμφους κατά τη διάρκεια του μυστηρίου αποτελεί ευχή για να ριζώσει το ζευγάρι και να έχει βίο ανθόσπαρτο σε όλους τους τομείς της κοινής του ζωής, αλλά και στη δημιουργία οικογένειας.

Στέφανα
Με το γάμο δημιουργείται ένα νέο «βασίλειο», το σπίτι και η οικογένεια των δύο νέων συζύγων. Ο ιερέας, αφού ευλογήσει τα στέφανα πάνω στο ιερό ευαγγέλιο, κάνει το σημείο του σταυρού πάνω από τα κεφάλια του ζευγαριού. Ο κουμπάρος αλλάζει τα στέφανα τρεις φορές για να συμβολίσει την ισότιμη, αξιοπρεπή και με αμοιβαία αγάπη στεφάνωση. Το στρογγυλό σχήμα τους κρατάει το κακό μακριά από τους νεόνυμφους.

Ο Χορός του Ησαΐα
Κρατώντας το ιερό ευαγγέλιο, ο ιερέας καθοδηγεί τους νεόνυμφους γύρω από το χώρο της γαμήλιας τελετής, τρεις φορές εις το όνομα της Αγίας Τριάδας. Η περιστροφική κίνηση συμβολίζει την αιωνιότητα και την πιστή ακολουθία του Χριστού από το ζευγάρι. Αυτά είναι και τα πρώτα βήματα που κάνουν μαζί ως νιόπαντροι.




Ημερομηνία δημοσίευσης : 13 Ιουλ 2014



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: