Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Πυελικό άλγος



Το άλγος στη πύελο είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα, για το οποίο παραπονιούνται κυρίως οι γυναίκες. Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει γυναικολογικές, ουρολογικές, μυοσκελετικές, γαστρεντερικές, αγγειακές παθήσεις και μεταβολικές καταστάσεις.


Ο βασικός προβληματισμός όταν μια γυναίκα υποφέρει από άλγος στη πύελο είναι αν ο πόνος αυτός προέρχεται από κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα, ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνεται διερεύνηση μέχρι να αποδειχτεί η αιτία, γιατί τις περισσότερες φορές θεραπεύεται, αλλά υπάρχουν και μερικές καταστάσεις που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Τι είναι: το άλγος στη πύελο είναι ο πόνος που νιώθει κάποιος, ή κάποια, στη περιοχή της πυέλου, από τη γεννητική περιοχή μέχρι κάτω από τον ομφαλό.

Δεν πρέπει να ανησυχούμε όταν: Είναι χρόνιος πόνος, που εμφανίζεται κατά διαστήματα και όταν συσχετίζεται με αγχώδεις καταστάσεις και συγκεκριμένες διατροφικές προτιμήσεις.

Πρέπει να ανησυχούμε όταν: Είναι πολύ δυνατός πόνος και ξεκίνησε απότομα. Όταν συνοδεύεται από άλλα στοιχεία φλεγμονής, όπως ερυθρότητα, οίδημα, πυρετό, ή και μεγάλη ευαισθησία στη κοιλιακή χώρα.
Γιατί νιώθω άλγος στη πύελο;

Ο πόνος στη πύελο μπορεί να έχει πολλές αιτίες, αλλά όλες οδηγούν στον ερεθισμό του περιτοναίου. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με διάτρηση κάποιου εσωτερικού οργάνου, είτε με διόγκωσή του, καθώς και με επέκταση μιας φλεγμονής από γειτονικές περιοχές.

Οι πιο συχνές αιτίες γυναικολογικής φύσεως είναι:

Η Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου με συμμετοχή της ωοθήκης, μια κατάσταση η οποία συνήθως προκύπτει από μόλυνσης με των γεννητικών οργάνων από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα μικρόβια, όπως τα χλαμύδια και η Ναισέρια της γονόρροιας. Η λοίμωξη αυτή ανέρχεται και εμπλέκει τα εσωτερικά όργανα της γυναίκας, προκαλώντας μέτριο έως έντονο πόνο. Επίσης Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί να είναι αποτέλεσμα επέκτασης κάποιας γειτονικής φλεγμονής, όπως συμβαίνει με την ενδομητρίωση, την περιτονίτιδα και την περιηπατίτιδα.

Εμφάνιση νεοπλάσματος στην ωοθήκη. Ένα νεόπλασμα στην ωοθήκη μπορεί να μεγαλώσει αρκετά και να προκαλέσει πιεστικά φαινόμενα και πόνο. Ακόμα μπορεί να αιμορραγήσει, να συστραφεί, ή και να σπάσει, προκαλώντας πολύ έντονο πόνο και να απειλήσει τη ζωή της γυναίκας.

Λειομυώματα. Τα λειομυώματα μπορεί να εμφανιστούν με μεγάλο μέγεθος και με μεγάλο αριθμό στη μήτρα της γυναίκας. Η ύπαρξή τους μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις, μπορεί όμως να συμβεί κάποια συστροφή τους, με αποτέλεσμα έντονο πόνο.

Ενδομητρίωση. Η ενδομυτρίωση είναι από τις βασικές αιτίες του πυελικού άλγους. Συσχετίζεται ο πόνος τους με τον κύκλο της γυναίκας και συνοδεύεται τις περισσότερες φορές με πόνο κατά τη σεξουαλική πράξη. Έντονος πόνος μπορεί να παρουσιαστεί αν σπάσει ένα ενδομυτρίωμα.

Δυσμηνόρροια. Η δυσμηνόρροια είναι συνηθισμένη κατάσταση που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό γυναικών. Είναι αιτία πυελικού άλγους, που σχετίζεται όμως με τον κύκλο της γυναίκας.
Σύνδρομο ωοθηκικής υπερευαισθησίας. Συμβαίνει σε γυναίκες που παίρνουν φαρμακευτικά σκευάσματα για να βοηθήσουν την γονιμότητά τους.

Έκτοπη εγκυμοσύνη. Κάποιες φορές η εγκυμοσύνη αναπτύσσεται σε λάθος σημείο με αποτέλεσμα να πιέζει τις φυσιολογικές δομές και να προκαλεί πόνο. Γίνεται πολύ πιθανή η διάγνωσή της με ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης.
Αποβολή. Η αποβολή ενός κυήματος μπορεί να προκαλέσει πόνο. Είναι σημαντικό να υπάρχει θετικό τεστ εγκυμοσύνης για να υπάρξει διάγνωση.

Μαιευτικές αιτίες. Κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό μπορούν να συμβούν επιπλοκές που προκαλούν πόνο, όπως ρήξη της μήτρας, αποκόλληση πλακούντα, ενδομιτρίτιδα, θρόμβωση της ωοθηκικής φλέβας και διάσταση της ηβικής σύμφυσης.

Μη γυναικολογικές αιτίες. Άλγος στη πύελο μπορεί να εμφανιστεί και σε μη γυναικολογικές αιτίες, όπως στη σκωληκοειδίτιδα, στην οξεία κυστίτιδα, σε νεφρολιθίαση και σε απλά τραύματα του κοιλιακού τοιχώματος.
H σκωληκοειδίτιδα συνήθως εμφανίζεται με δυνατό άλγος, στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς. Μερικές φορές όμως ο πόνος μπορεί να είναι άτυπος και να προσομοιάζει του πυελικού άλγους. Σε υποψία θα πρέπει να μας βάζει η ύπαρξη πυρετού και ανορεξίας.

Η οξεία κυστίτιδα είναι αρκετά συνηθισμένη. Εμφανίζεται ως άλγος στη μεσότητα του κάτω μέρους της κοιλιάς και συνοδεύεται από δυσουρικά ενοχλήματα. Η διάγνωση μπορεί να μπεί με μια γενική ούρων.

Η νεφρολιθίαση εμφανίζεται με τη μορφή κωλικού, ενός έντονο και ανυπόφορου πόνου, στη περιοχή του νεφρού και κατά μήκος του ουρητήρα. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και ως ένα απροσδιόριστο άλγος στη πύελο με ή χωρίς δυσουρικά ενοχλήματα. Η διάγνωση μπαίνει με μια απλή ακτινογραφία και με μια γενική ούρων, όπου ανιχνεύονται ερυθρά αιμοσφαίρια και πιθανότατα και πυοσφαίρια.

Πολύ συχνοί είναι και οι τραυματισμοί στο κάτω μέρος του κοιλιακού τοιχώματος, οι λεγόμενες θλάσεις των κοιλιακών μυών. Αυτές προκαλούνται μετά από κάποια έντονη προσπάθεια και παρουσιάζουν από ελάχιστό μέχρι πολύ έντονο πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στη πύελο. Η θεραπεία τους είναι δύσκολη λόγω της έντονης κινητικότητας της περιοχής , με αποτέλεσμα τα προβλήματα αυτά να χρονίζουν. Η διάγνωση μπαίνει κλινικά όταν μετά από κίνηση του κοιλιακού τοιχώματος ο πόνος δυναμώνει.

Tips:
Το άλγος στη πύελο σε μια γυναίκα μπορεί να είναι γυναικολογικό, ουρολογικό, μυοσκελετικό, γαστρεντερικό, αγγειακό, ή και μεταβολικό πρόβλημα.

Το οξύ πυελικό άλγος μπορεί να προέρχεται από ενδοκοιλιακή περιοχή, ή από το κοιλιακό τοίχωμα. Μπορεί όμως να αντανακλά κάποιος πόνο και από απομακρυσμένες περιοχές.

Θα πρέπει πάντα να γίνεται ιατρική εξέταση για να αποκλεισθούν καταστάσεις που είναι απειλητικές για τη ζωή της γυναίκας.

Σε κάθε περίπτωση πριν οποιαδήποτε άλλη εργαστηριακή εξέταση θα πρέπει να γίνεται ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
www.smarthealth.gr




Ημερομηνία δημοσίευσης : 21 Απρ 2014


ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: