Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Ο δεκάλογος του καφέ



Μόνιμη συντροφιά των περισσοτέρων από εμάς, ο καφές έχει βρει εδώ και πολλές δεκαετίες θέση στο διαιτολόγιο, αλλά και στις καρδιές μας. Μερικές φορές έχει ενοχοποιηθεί και έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μύθοι από το όνομά του. Άλλοι τον επιλέγουν για το άρωμά του και άλλοι για την τόνωση που τους προσφέρει. Τι ισχύει, όμως, για τον καφέ; Κερδίζουμε κάτι από την κατανάλωσή του; Ας δούμε 10 από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του.



1. Δεν έχει θερμίδες. Ο καφές από μόνος του δεν έχει θερμίδες. Ωστόσο, η προσθήκη έξτρα συστατικών, όπως είναι η ζάχαρη, το γάλα και διάφορα σιρόπια μπορεί να εκτοξεύσει το θερμιδικό περιεχόμενο του καφέ στα ύψη. Γι’ αυτό, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας, ειδικά όσον αφορά στο είδος του καφέ που πίνουμε καθημερινά. Σε αυτή μας την προσπάθεια θα βρούμε πολύτιμο σύμμαχο τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες, όπως είναι για παράδειγμα η στέβια.

2. Μας προσφέρει αίσθηση κορεσμού. Ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να περιορίσει την όρεξή μας μέχρι το επόμενό γεύμα. Ιδιαίτερα χρήσιμη ιδιότητα του καφέ, ειδικά για όσους ακολουθούν δίαιτα αδυνατίσματος.

3. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. Ο καφές είναι από τα ροφήματα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως είναι το χλωρογενικό και το καφεϊκό οξύ, που ανήκουν στην ομάδα των φαινολικών συστατικών. Επιπλέον, κατά το καβούρδισμα του καφέ παράγονται οι λεγόμενες μελανοϊδίνες, ουσίες που επίσης εκδηλώνουν αντιοξειδωτική δράση. Τα πολύτιμα αυτά συστατικά θωρακίζουν τα κύτταρά μας έναντι της οξειδωτικής φθοράς, η οποία προκαλείται από διάφορες παραμέτρους του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως είναι το στρες, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η έντονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

4. Μας τονώνει. Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ αποτελεί ήπιο τονωτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, γι’ αυτό και αυξάνει την προσοχή και τη συγκέντρωση, μειώνοντας την κόπωση. Συνεπώς, ο καφές μπορεί να μας ενισχύσει σε περιόδους με έντονες πνευματικές απαιτήσεις.

5. Μας ενυδατώνει. Παρότι ο μύθος που ήθελε την κατανάλωση καφέ να συνδέεται με την εμφάνιση αφυδάτωσης ήταν από τους πιο διαδεδομένους των τελευταίων δεκαετιών, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επιστημονικά. Αντίθετα, στην πραγματικότητα, ο καφές μπορεί να προσμετρήσει στην ημερήσια πρόσληψη υγρών και να μας ενυδατώσει, αφού αποτελείται κατά σημαντικότατο μέρος από νερό.

6. Δεν είναι εθιστικός. Η καφεΐνη, εξαιτίας της δράσης της ως ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί ως «εθιστική». Η πραγματικότητα είναι ωστόσο εντελώς διαφορετική, καθώς όλοι οι αρμόδιοι φορείς που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων και των συστατικών τους δεν συγκαταλέγουν την καφεΐνη στις ουσίες που προκαλούν εθισμό.

7. Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις. Η καφεΐνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα φυσικό «εργογόνο βοήθημα», καθώς έχει φανεί πως μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη βελτίωση της απόδοσης σε αθλήματα αντοχής.

8. Δεν «πειράζει στα νεύρα». Το γεγονός ότι η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ επιδρά τονωτικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, δεν σημαίνει ότι προκαλεί και νευρικότητα. Κάτι τέτοιο μπορεί να παρατηρηθεί σε πολύ υψηλές δόσεις καφεΐνης ή σε άτομα που έχουν αυξημένη ευαισθησία στην καφεΐνη.

9. Δεν προκαλεί κυτταρίτιδα. Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν έντονα τον γυναικείο πληθυσμό τα τελευταία χρόνια είναι το κατά πόσο συνδέεται η κατανάλωση καφέ (και γενικότερα καφεϊνούχων ροφημάτων) με την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Πρόκειται, λοιπόν, για άλλον έναν μύθο, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες που να το επιβεβαιώνουν. Η κυτταρίτιδα οφείλεται κυρίως σε παραμέτρους, όπως ορμονικές διαταραχές, κακή λεμφική κυκλοφορία και καθιστική ζωή, ενώ ένας βασικός διατροφικός παράγοντας είναι η αυξημένη κατανάλωση λίπους.

10. Έχει οφέλη για την υγεία μας. Η κατανάλωση καφέ (συνήθως σε υψηλή ποσότητα) έχει συνδεθεί σε επιστημονικές μελέτες με την προστασία από χρονιές παθήσεις, όπως είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.










ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ




SHARE THIS

0 σχόλια: