Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

28 ημέρες προθεσμία



Ζεις τόσα χρόνια μαζί της, όμως πόσα ξέρεις στ’ αλήθεια για την περίοδό σου;


1. Ναι, μπορείς να μείνεις έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, αν και οι πιθανότητες είναι αρκετά λίγες. Ο λόγος είναι ότι το ωάριο δεν είναι το πρώτο που αποβάλλεται στη φάση της έμμηνης ρύσης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί ακόμα και τότε να γονιμοποιηθεί. Άσε που το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στο σώμα σου μέχρι και πέντε ημέρες μετά την επαφή.

2. Η προγεστερόνη (που παράγεται από τη 14η έως την 21η μέρα του κύκλου) επηρεάζει τις λεκτικές σου ικανότητες. Μπορεί να σε κάνει να ψάχνεις τις λέξεις σου ή να χάνεις τον ειρμό των σκέψεών σου.

3. Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (ΠΕΣ) ξεκινάει συνήθως τη 16η μέρα του κύκλου σου και τελειώνει γύρω στην 24η.

4. Το 80% των γυναικών το βιώνουν σε κάποια φάση της ζωής τους – συνήθως επιδεινώνεται στη δεκαετία των 30, καθώς και μετά την εγκυμοσύνη.

5. 3-8% των γυναικών υποφέρουν από προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή, μια ακραία μορφή ΠΕΣ, στην οποία οι ασθενείς παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα κατάθλιψης λίγο πριν ξεκινήσει η περίοδός τους.

6. Να ξέρεις ότι μόνο οι γυναίκες, οι ελέφαντες και ορισμένα είδη φαλαινών περνάνε από την εμμηνόπαυση.

7. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι διακυμάνσεις της τεστοστερόνης στη διάρκεια του μήνα προκαλούν και στους άντρες συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του ΠΕΣ.

8. Γεννιόμαστε με δύο εκατομμύρια ωάρια στον οργανισμό μας. Μέχρι την εφηβεία μάς έχουν μείνει μόλις 400.000. Πολύ κακό για το τίποτα (σχεδόν), αφού τελικά στη διάρκεια της ζωής μας απελευθερώνονται μόλις 500.

9. Παρεμπιπτόντως, τα ωάρια είναι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος κύτταρα που υπάρχουν στον οργανισμό μας.

10. Μεταξύ 16ης και 28ης ημέρας του κύκλου σου συμβαίνουν οι περισσότερες γουρουνιές (με μπέργκερ, σοκολάτες και τα συναφή). Η μόνη λύση είναι να γεμίσεις το ψυγείο με ό,τι πιο υγιεινό αντέχει το καλάθι σου.

11. Κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του κύκλου σου αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες να βγάλεις σπυράκια στο πρόσωπο. Φταίνε τα οιστρογόνα, που συνήθως διατηρούν το δέρμα σου σε καλή κατάσταση, αλλά στη συγκεκριμένη φάση βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους.

12. Ανάμεσα στη 15η και την 28η μέρα του κύκλου σου είναι πιο πιθανό να σε πιάσει μανία για ψώνια. Σ’ εκείνη τη φάση, υποστηρίζουν οι ερευνητές, εστιάζεις περισσότερο στην εμφάνισή σου.

13. Για να αποφύγεις την κατακράτηση υγρών τις μέρες πριν από την περίοδό σου, δοκίμασε να καταναλώνεις περισσότερες τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως μπανάνες, σπανάκι και άπαχο κρέας.

14. Το μυστικό για να αντιμετωπίσεις τους πόνους των πρώτων ημερών της περιόδου είναι ένα: Αν ξέρεις ότι συνήθως είναι δυνατός, πάρε τα μέτρα σου προτού αρχίσει. Το πρωί της ημέρας που πρόκειται να αδιαθετήσεις ή με την πρώτη υποψία ενόχλησης πάρε ένα παυσίπονο που σου έχει συστήσει ο γιατρός σου και επανάλαβε ανά εξάωρο, μέχρι να περάσουν οι πρώτες δύο δύσκολες μέρες. Αν δεν βοηθήσει ούτε αυτό, μίλησε με το γυναικολόγο σου, γιατί η πολύ έντονη ενόχληση μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ενδομητρίωσης.

15. Στη διάρκεια του κύκλου σου οι ορμόνες μεταβάλλονται συνεχώς, εξ ου και οι αλλαγές που παρατηρείς στη σεξουαλική σου συμπεριφορά.

Ημέρες 1-7: Είναι οι μέρες που ξεκινάει ο κύκλος σου και συνήθως βρίσκουν τη λίμπιντό σου στα πατώματα.

Ημέρες 8-14: Είναι οι μέρες με την πιο έντονη σεξουαλική διάθεση, χάρη στα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Το σώμα σου προετοιμάζεται να απελευθερώσει το επόμενο ωάριο, κάτι που σημαίνει ότι και η γονιμότητά σου βρίσκεται στο peak της. Τυχαίο;

Ημέρες 15-21: Τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται.Η ωορρηξία συμβαίνει συνήθως γύρω στη 14η μέρα του κύκλου. Μετά απ’ αυτό η λίμπιντό σου αρχίζει να πέφτει – απόλαυσέ την!

Ημέρες 22-28: Τα ηνία έχει πάρει πλέον η προγεστερόνη, κι αυτό –μεταξύ άλλων– μπορεί να κάνει τη φωνή σου πιο βαθιά και σέξι.

Φωτογραφία: Shutterstock.com






ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ





SHARE THIS

0 σχόλια: