Η ψηφιακή τομοσύνθεση και μια νέα γονιδιακή εξέταση φέρνουν την επανάσταση στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Σήμερα είναι στη διάθεση των Ελληνίδων η νέα τρισδιάστατη απεικονιστική μέθοδος της τομοσύνθεσης του μαστού, η οποία αναβαθμίζει σημαντικά την ικανότητα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, καθώς εκμηδενίζει τις πιθανότητες ψευδούς αρνητικής διάγνωσης που, ιδιαίτερα στους πυκνούς μαστούς και σε πρώιμο στάδιο, είναι συχνό φαινόμενο.
Με την νέα τεχνολογία τρισδιάστατης απεικόνισης του μαστού που προσφέρει η τεχνολογία της ψηφιακής τομοσύνθεσης, δίνεται η δυνατότητα λήψης τομών του μαστού με πάχος τομής 1mm. Στη συμβατική (κλασική και ψηφιακή) μαστογραφία, οι παθολογικές περιοχές συχνά είναι δύσκολο να απεικονιστούν με ευκρίνεια, εξαιτίας των επιπροβολών ινωδών και αδενικών στοιχείων που υπάρχουν φυσιολογικά μέσα στο μαστό.
Ουσιαστικά η ψηφιακή τομοσύνθεση είναι μια μαστογραφία που «σκανάρει» τον μαστό σελίδα-σελίδα, κάνοντας πολλαπλές μαστογραφικές τομές ανά 1mm, καταργώντας έτσι την επιπροβολή των ινωδών και αδενικών στοιχείων. Η διαδικασία και ο χρόνος εξέτασης παραμένουν ίδια με την ψηφιακή μαστογραφία και η δόση ακτινοβολίας είναι παρόμοια. Συνιστάται στις γυναίκες με ινοκυστικούς πυκνούς μαστούς, καθώς και σε γυναίκες με βαρύ κληρονομικό ιστορικό.
Η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση θεωρείται από το FDA της Αμερικής ως μια ανεξάρτητη της ψηφιακής μαστογραφίας τεχνική απεικόνισης, που συμπληρώνει την ψηφιακή μαστογραφία για καλύτερη διάγνωση.
Η νέα επαναστατική γονιδιακή εξέταση
Μέχρι σήμερα, για τις ασθενείς από καρκίνο του μαστού, η συνήθης θεραπεία μετά την χειρουργική επέμβαση μαστού ήταν η χημειοθεραπεία. Όμως σε πολλές περιπτώσεις αυτή δεν ήταν απαραίτητη.
Σήμερα μια νέα εξέταση που ονομάζεται OncotypeDX δίνει την δυνατότητα στο γιατρό να βρει ποιές γυναίκες με καρκίνο του μαστού έχουν πραγματικά ανάγκη χημειοθεραπείας και ποιές όχι.
Η εξέταση απευθύνεται σε ασθενείς με νόσο αρχικού σταδίου, που είναι θετικές στους υποδοχείς οιστρογόνων και με αρνητικούς λεμφαδένες.
«Στόχος είναι -όπως μας είπε ο καθηγητής χειρουργικής Χρήστος Μαρκόπουλος και Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού- να προσδιοριστούν ποιές γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία. Πρόκειται για μία γονιδιακή ανάλυση, που εξετάζει τη δράση 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό που σχετίζονται τόσο με την ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία , όσο και την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου».
Πώς γίνεται η εξέταση;
Η ανάλυση αυτή έχει το βασικό πλεονέκτημα ότι γίνεται στο υλικό από το αρχικό χειρουργείο της ασθενούς, που φυλάσσεται στο νοσοκομείο που χειρουργήθηκε. Όταν ο θεράπων γιατρός ζητήσει την ανάλυση, το δείγμα του καρκινικού ιστού αποστέλλεται στις ΗΠΑ, όπου και αναλύεται και τα αποτελέσματα επιστρέφουν σε 10-14 μέρες ηλεκτρονικά.
Γυναίκες με χαμηλό βαθμό {8-10} έχουν μικρότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου και λιγότερες πιθανότητες να επωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία . Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός μπορεί να προτείνει μόνο ορμονική θεραπεία.
Από την άλλη , στις γυναίκες με υψηλό βαθμό {πάνω από 30} οι πιθανότητες υποτροπής της νόσου είναι αυξημένες και συνεπώς η χημειοθεραπεία είναι πολύ πιο πιθανόν να είναι αποδοτική.
Σε διεθνείς μελέτες έχει φανεί ότι χωρίς την πληροφορία που δίνει η ανάλυση OncotypeDX, ανάμεσα σε 100 γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνου και αρνητικούς λεμφαδένες, οι 62 θα έπαιρναν χημειοθεραπεία. Στη χώρα μας το ποσοστό εικάζεται ότι είναι μεγαλύτερο. Μετά την πληροφόρηση από την ανάλυση σε 33 από αυτές τις γυναίκες οι γιατροί άλλαξαν γνώμη και αφαίρεσαν τη χημειοθεραπεία από το θεραπευτικό τους πλάνο, ενώ σε 4 γυναίκες, που δεν θα έδιναν αρχικά χημειοθεραπεία, την προσέθεσαν λόγω της ανάλυσης.
Με δυο λόγια η ψηφιακή τομοσύνθεση προσφέρει υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια, περιορίζει σημαντικά την ανάγκη επαναληπτικών εξετάσεων ή επιπρόσθετων διαγνωστικών μεθόδων, και προπαντός δεν υποβάλλει σε περιττές βιοψίες, ενώ η γονιδιακή εξέταση προσδιορίζει με ακρίβεια πότε είναι απαραίτητη η χημειοθεραπεία και πότε περιττεύει.
Ημερομηνία δημοσίευσης : 10 Μαρ 2014
Πηγή

ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/
Πηγή


ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/
0 σχόλια: