Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Πώς μαγειρεύονται τα πολύτιμα δημητριακά μας;


Βάλτε στην κουζίνα και στην καθημερινή σας διατροφή το πλιγούρι, το κριθάρι και το στάρι. Είναι άκρως υγιεινά, ιδιαίτερα χορταστικά, ιδανικά για χορτοφάγους και μαγειρεύονται με ένα σωρό τρόπους.

Βάλτε στην κουζίνα και στην καθημερινή σας διατροφή το πλιγούρι, το κριθάρι και το στάρι! Είναι άκρως υγιεινά, ιδιαίτερα χορταστικά, νηστίσιμα (ό,τι πρέπει για τη Σαρακοστή που πλησιάζει), ιδανικά για χορτοφάγους και μαγειρεύονται με ένα σωρό τρόπους. Αρκεί να μάθετε τα μικρά τους μυστικά!

Πλιγούρι

Αγορά & Συντήρηση
Πωλείται στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα παντοπωλεία και σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Υπάρχουν ελληνικά και εισαγωγής, ωστόσο προτιμήστε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά και όχι από τρίτες χώρες, όπου οι κανονισμοί ασφάλειας είναι πιο χαλαροί.
Διατηρήστε το σε δροσερό και ξηρό μέρος (όχι ψυγείο), π.χ. σε ένα σκοτεινό ντουλάπι.
Στην κουζίνα
Το πλιγούρι το μαγειρεύω στην κατσαρόλα αλλά και ωμό, μουλιασμένο σε χλιαρό νερό για να αφρατέψει, καλά στυμμένο.
Το κάνω σαλάτα με λαχανικά και μυρωδικά (ψιλό και μέτριο), το βάζω σε γεμιστά αντί για ρύζι (γεμιστές ντομάτες ή πιπεριές, ντολμάδες κ.ά.), και το μαγειρεύω σαν πιλάφι (χονδρό) ή σε μείγματα με κιμά.
Βραστό δεν χρειάζεται μούλιασμα. Η αναλογία μαγειρέματος είναι 1 μέρος πλιγούρι και 2 μέρη νερό ή ζωμός. Αν το θέλω ωμό, το μουσκεύω για 30 λεπτά στην ίδια αναλογία υγρού.

Κριθάρι

Αγορά & Συντήρηση
Συνήθως το βρίσκω σε μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής και βιολογικά προϊόντα, αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπακάλικα.
Προτιμώ το ελληνικό, το σκουρόχρωμο (αναποφλοίωτο) γιατί είναι πιο νόστιμο και υγιεινότερο.
Στην κουζίνα
Χρειάζεται μούλιασμα αποβραδίς, όπως τα όσπρια.
Τρώγεται μόνο μαγειρεμένο, σε αναλογία 1 μέρος κριθάρι σε 3 μέρη υγρό (νερό ή ζωμός). Αφού πάρει μια βράση το ξαφρίζω και το σιγοβράζω για 1 ώρα ή λίγο περισσότερο για να μαλακώσει.
Είναι υπέροχο σαν κριθαρώτο, δηλαδή σιγοβρασμένο με σταδιακή προσθήκη υγρού, όπως στο κλασικό ριζότο, με όποια υλικά μου αρέσουν, κυρίως με γαρίδες και σαφράν.
Όπως κι αν το μαγειρέψω όμως χρειάζεται επίμονο ανακάτεμα για να μην κολλήσει.
Κάνει επίσης ωραίες χειμωνιάτικες τονωτικές σούπες.

Στάρι

Αγορά & Συντήρηση
Το βρίσκω σχεδόν παντού: σε σούπερ μάρκετ, μπακάλικα, βιολογικά καταστήματα και σε μαγαζιά με υγιεινά προϊόντα.
Πωλείται χύμα ή συσκευασμένο, αναποφλοίωτο και μη.
Στην κουζίνα
Μην το περιορίσετε μόνο στα (υπέροχα) κόλυβα! Γίνεται υπέροχο «πιλάφι» και τρώγεται σκέτο ή σε γεμιστά.
Η νοστιμιά του τονίζεται αν πρώτα το καβουρδίσω λίγο, πριν το βράσω ή το μουσκέψω.
Χρειάζεται μπόλικο νερό για το μαγείρεμα: 1 μέρος σταριού με 6 μέρη υγρού (νερό ή ζωμός).
Χρειάζεται επίσης καλό μαγείρεμα. Αν πρώτα το μουσκέψω χρειάζεται περίπου 1 ώρα βράσιμο, ενώ αν δεν το μουσκέψω ο χρόνος μπορεί να φτάσει και τη 1½ - 2 ώρες. Δεν το παραβράζω γιατί χυλώνει και προσέχω στο ανακάτεμα για να μην διαλυθεί, εκτός αν θέλω να λιώσει και να γίνει σαν πουρές.
Το βρασμένο στάρι διατηρείται για πολλές ημέρες στο ψυγείο και για πολλούς μήνες στην κατάψυξη.

Ημερομηνία δημοσίευσης : 13 Νοε 2013

 Πηγή ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: