Οι ιδανικές αναλογίες δεν απαιτούν κόπο ούτε στερήσεις, παρά μόνο λίγα... μαθηματικά: ένα μενού με 70% λαχανικά και φρούτα και 30% πρωτεϊνούχες τροφές είναι το μυστικό για να αποκτήσουμε υγιές σώμα και τέλεια γραμμή.
Δροσερή σαλάτα, θαλασσινά, φρέσκο ψάρι και για το τέλος ένα νόστιμο φρούτο... Το πιο γευστικό μενού αποτελεί την ιδανική μέθοδο αδυνατίσματος. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Τάνα Έιμεν, διάσημη σύμβουλος σε θέματα διατροφής και fitness. Με δεκαετή και πλέον ερευνητική εμπειρία και με πολύχρονη θητεία στο χώρο της υγείας ως νοσηλεύτρια, η ειδικός υποστηρίζει πως ξέρει το μυστικό που θα μας εξασφαλίσει αψεγάδιαστο κορμί.
Ποιο είναι αυτό; Μια διατροφή που στηρίζεται στη λογική των ποσοστών: φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, βότανα και μυρωδικά πρέπει να αποτελούν το 70%, ενώ οι πρωτεΐνες το 30% (άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, ξηροί καρποί). Εκείνο που ζητά η ίδια από εμάς είναι να την εμπιστευτούμε για δύο μόλις εβδομάδες. Τόσες χρειάζονται για να αλλάξουν οι διατροφικές μας συνήθειες, αλλά και για να υποχωρήσει ο δείκτης της ζυγαριάς μας τουλάχιστον πέντε κιλά.
Στο καινούριο της βιβλίο The Omni Diet: The Revolutionary 70% Plant + 30% Protein Program to Lose Weight, Reverse Disease, Fight Inflammation and Change Your Life Forever (Το επαναστατικό πρόγραμμα με 70% φρούτα και λαχανικά + 30% πρωτεΐνες για να χάσετε βάρος, να νικήσετε τις ασθένειες, τη φλεγμονή και να αλλάξετε τη ζωή σας για πάντα, εκδ. St. Martin Press), το οποίο μάλιστα σκαρφάλωσε σε χρόνο dt στη λίστα με τα ευπώλητα των New York Times, η ειδικός υποστηρίζει ότι η απλή μέθοδός της θα μας εξασφαλίσει όλα όσα ονειρευόμαστε: μέση δαχτυλίδι και ζουμερούς γλουτούς, ανέμελη διάθεση, λαμπερή επιδερμίδα και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Ανάμεσα στους υποστηρικτές της βρίσκεται και ο διάσημος δρ Οζ, ο οποίος πιστεύει στην αποτελεσματικότητά της. Την άποψή του συμμερίζονται και πολλοί ακόμη, ενώ τα θετικά σχόλια εκείνων που την ακολουθούν γεμίζουν το timeline της συγγραφέα στο Twitter. Ποια είναι όμως η φιλοσοφία της Omni Diet και τι είναι αυτό που έκανε πολλές πελάτισσες της Έιμεν να θεωρούν το πόνημά της τη βίβλο του αδυνατίσματος και της καλής υγείας;
Όλα (τα σωστά) στο πιάτο
Η Έιμεν εξηγεί πως ο σημερινός άνθρωπος βρίσκει σε αφθονία όσα χρειάζεται για να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες. Έτσι έρχεται πολύ συχνά αντιμέτωπος με το δίλημμα: χορτοφαγία ή κρεατοφαγία; Σε αυτό το ερώτημα η ίδια μας προτρέπει να σημειώσουμε «x» ή μάλλον «70:30». Σπεύδει μάλιστα να μας εξηγήσει: «Η αλήθεια είναι ότι το σώμα μας δεν νοιάζεται για την οποιαδήποτε διατροφική φιλοσοφία μας. Όταν πρόκειται να τραφεί, πρέπει να καταναλώσει ό,τι του είναι απαραίτητο, δηλαδή τα πάντα». Κάπως έτσι προέκυψε άλλωστε και το όνομα της δίαιτας, αφού το «omnia» στα λατινικά σημαίνει «τα πάντα».
Συνεπώς μπορούμε να τρώμε οτιδήποτε θέλουμε, χωρίς περιορισμούς; Όχι, απαντά κατηγορηματικά η ειδικός, η οποία διευκρινίζει: «Όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε όλα αυτά που προέρχονται από τις σωστές πηγές. Χρειαζόμαστε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη από μια ευρεία γκάμα τροφών, συμπεριλαμβανομένου και του κρέατος, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών που προέρχονται από τους καρπούς της φύσης». Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να κρατάμε ένα μέτρο. Η συγγραφέας τονίζει πως, εάν το παρακάνουμε με τις πρωτεΐνες, τότε ενδέχεται να παρουσιάσουμε προβλήματα, ανάμεσά τους και υψηλή χοληστερίνη, ενώ αν εστιάσουμε στη χορτοφαγική διατροφή, υπάρχει ο κίνδυνος να υποφέρουμε από διαταραχές του πεπτικού.
Κάπως έτσι προκύπτει το ποσοστό 70:30, αποτέλεσμα δεκαετούς και πλέον έρευνας που πραγματοποίησαν από κοινού η γκουρού του wellness και ο σύζυγός της Ντάνιελ Έιμεν, διάσημος νευροεπιστήμονας και συγγραφέας πολλών μπεστ σέλερ. Αυτός είναι εντέλει ο χρυσός κανόνας για γερό και αδύνατο κορμί.
Όχι στους... σαμποτέρ
Ποια τρόφιμα όμως απαγορεύονται; Όσα δεν σέβονται το DNA μας και όλα εκείνα που ενοχοποιούνται για διάφορες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η χρόνια φλεγμονή. Η Έιμεν λοιπόν μας προτρέπει να πούμε «όχι»:
- Στη ζάχαρη, στους απλούς υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ρύζι, άσπρο αλεύρι) αλλά και στο καλαμπόκι, τα οποία διαταράσσουν τα ομαλά επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα και ενισχύουν την τάση μας για τσιμπολόγημα.
- Στα δημητριακά και όλα τα σιτηρά, αφού ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να τα χωνέψει. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και όλες οι τροφές με γλουτένη (αλεύρι, ψωμί, ζύμες, κρουασάν κ.ά.), καθώς ευθύνονται για φλεγμονές στο έντερο. Από τον κατάλογο με τις απαγορευμένες τροφές εξαιρείται η κινόα, η οποία είναι πλούσια σε λυσίνη, ένα από τα εννέα βασικότερα αμινοξέα, ενώ αποτελεί άριστη πηγή φυτικών ινών, καλίου, σιδήρου, ψευδαργύρου. Είναι εύπεπτη και επιταχύνει το μεταβολισμό.
- Στα γαλακτοκομικά (βούτυρο, τυριά, γιαούρτι, γάλα κ.ά.), που ενσωματώθηκαν σχετικά πρόσφατα στη διατροφή (αναλογικά με την ύπαρξη του ανθρώπινου είδους) και τα οποία ο οργανισμός μας δεν είναι ακόμα έτοιμος να δεχτεί λόγω του ότι δεν παράγει αρκετή ποσότητα λακτάσης (ένζυμο απαραίτητο για τη διάσπαση του κυρίαρχου συστατικού των γαλακτοκομικών, του σακχάρου λακτόζη).
- Στη σόγια και στα υποπροϊόντα της (κιμάς, τόφου, γάλα κ.λπ.). Όπως επισημαίνει η ειδικός, όλα αυτά περιέχουν φυτικά οξέα που σε υψηλή συγκέντρωση είναι πιθανό να μειώσουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά ιχνοστοιχεία ζωτικής σημασίας.
- Στην παραπάνω λίστα προστίθενται και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τρανς λιπαρά και τα τεχνητά γλυκαντικά. Με λίγα λόγια, η Έιμεν μας προτρέπει να γεμίσουμε το πιάτο μας με ό,τι μας προσφέρει η φύση: κρέας και ψάρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά.
Ένα τυπικό Omni μενού
Η λίστα με όλα όσα απαγορεύονται μπορεί να είναι μεγάλη, ωστόσο εκείνα που επιτρέπονται δεν είναι ούτε λίγα ούτε ασήμαντα. Ποια είναι αυτά; Άπαχο μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, αυγά, κινόα, λαχανικά (εξαιρείται η πατάτα), φρούτα, όσπρια (σε περιορισμένες ποσότητες), ξηροί καρποί, έλαια (καρύδας, ελαιόλαδο, από αμύγδαλο και μακαντέμια), στέβια (φυσικό γλυκαντικό), πράσινο τσάι, καφές (1 φλιτζ. την ημέρα), αλκοόλ (όχι περισσότερο από 2 ποτά την εβδομάδα).
Εκτός των άλλων η Έιμεν μας συμβουλεύει να τρώμε συχνά μούρα, λιπαρά ψάρια πλούσια σε ω-3 που κάνουν καλό στον εγκέφαλο, αλλά και σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο). Στα τελευταία βρίσκουμε την ουσία σουλφοραφάνη, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από τοξικούς παράγοντες.
Η ειδικός συνιστά να προσθέτουμε στο φαγητό μυρωδικά και μπαχαρικά, καθώς αυτά έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μας προτρέπει ακόμη να πούμε ανεπιφύλακτα «ναι» στο κακάο λόγω του ότι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες αλλά και στην καρύδα (γάλα, κρέμα, έλαιο), αφού περιέχει τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας (MCT). Σε τι μας ωφελούν τα τελευταία; Παράγουν κετόνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται ως καύσιμο από τον εγκέφαλο.
Αδύνατη και λαμπερή
Η Έιμεν συνιστά ένα πλήρες πρόγραμμα διατροφής που αποτελείται από πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και δύο σνακ. Ένας εύκολος τρόπος να κατανοήσουμε τις ποσότητες που κρύβονται πίσω από το ποσοστό 70:30 είναι να γεμίζουμε το πιάτο μας με λαχανικά και να προσθέτουμε περίπου 130 γραμμ. πρωτεΐνης.
Αν ακολουθήσουμε τις συμβουλές της ειδικού, θα χάσουμε περισσότερα από πέντε κιλά (ανάλογα βέβαια με τις ανάγκες που έχουμε) σε δύο εβδομάδες. Το ενδεικτικό μενού που προτείνει διαρκεί επτά ημέρες. Στην ίδια λογική θα φτιάξουμε και το πλάνο της επόμενης εβδομάδας. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να συμβουλευόμαστε τις λίστες με τα «ναι» και τα «όχι».
Αν πάλι θέλουμε, μπορούμε να συνεχίσουμε για άλλο τόσο, ώστε να δούμε το δείκτη της ζυγαριάς να υποχωρεί άλλες τέσσερις μονάδες. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα τρώμε ό,τι και τις πρώτες με μια μικρή διαφορά: θα έχουμε κι ένα επιδόρπιο κάθε μέρα (παγωτό σοκολάτα από γάλα καρύδας κ.ά.).
Κάπως έτσι, με πολλή γεύση και λίγα μαθηματικά, η ιδανική σιλουέτα δεν θα είναι άπιαστο όνειρο για καμία από εμάς... Φυσικά προτού αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε την Omni Diet ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα απώλειας βάρους, καλό είναι να συμβουλευτούμε το γιατρό μας.
Τρεις μπουκιές... ατασθαλία
Η Omni Diet είναι περισσότερο τρόπος ζωής παρά μια ακόμη δίαιτα. Όπως λοιπόν συμβαίνει στην καθημερινότητά μας, έτσι και σε αυτή την περίπτωση έχουμε κάθε δικαίωμα να κάνουμε μια ατασθαλία. Επομένως δεν χρειάζεται να αντισταθούμε στη θέα ενός λαχταριστού παγωτού, αλλά να καταναλώσουμε μόνο τρεις χορταστικές κουταλιές. Ο λόγος, κατά την ειδικό, είναι ότι «έπειτα οι γευστικοί κάλυκες... βαριούνται και η αρχική έκρηξη που πραγματοποιείται στον ουρανίσκο ατονεί».
Day off: O Κανόνας 90:10
Είναι φανερό ότι η Έιμεν αγαπά τα ποσοστά. Η ίδια εξάλλου χρησιμοποιεί και το 90:10. Γιατί; Για να μας εξηγήσει ότι στο πλαίσιο του προγράμματός της μπορούμε να έχουμε και μια free day. Όχι για να φάμε μέχρι σκασμού, αλλά για να απολαύσουμε ανέμελες ένα γεύμα με φίλους. Κάθε πότε; Μία ημέρα στις δέκα. Συγκεκριμένα, μετά τις εννέα πρώτες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να είμαστε πειθαρχημένες, η δέκατη θα είναι το προσωπικό μας διατροφικό day off.
Ημερομηνία δημοσίευσης : 14 Σεπ 2013
Πηγή

ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/
Πηγή


ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/
0 σχόλια: