Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Ο μύθος για τις συζητήσεις περί πάχους


Ο μύθος για τις συζητήσεις περί πάχους

Σύμφωνα με μια έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση του Midwestern Psychological Association που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου στο Σικάγο, οι γυναίκες που μιλάνε για το φαγητό, την άσκηση ή το σώμα τους με αρνητικό τρόπο – αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν κουβέντα για το πάχος – είναι λιγότερο συμπαθείς από εκείνες που λένε θετικά πράγματα για το σώμα τους.


"Παρότι η κουβέντα για το πάχος έχει γίνει συνηθισμένο κομμάτι των καθημερινών μας συζητήσεων, δεν είναι τόσο αβλαβής όσο φαίνεται", αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Alexandra Corning από το εργαστήριο Notre Dame Body Image and Eating Disorder.

Ζητήθηκε από μια ομάδα φοιτητριών να κοιτάξουν κάποιες διαφορετικές φωτογραφίες εμφανώς αδύνατων και εμφανώς υπέρβαρων γυναικών. Κάποιες φωτογραφίες συνοδεύονταν από κάποιες θετικές δηλώσεις, όπως "το ξέρω ότι δεν είμαι τέλεια, αλλά μου αρέσει το σώμα μου", ενώ κάποιες άλλες έγραφαν πράγματα όπως "δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ήταν η τελευταία φορά που ήμουν ευτυχισμένη με το σώμα μου".

Οι συμμετέχουσες αξιολόγησαν τις γυναίκες που μιλούσαν άσχημα για τον εαυτό τους ως αισθητά αντιπαθείς, ανεξάρτητα από το πραγματικό σωματικό τους βάρος. Οι υπέρβαρες γυναίκες στις φωτογραφίες που δήλωναν θετικά πράγματα για το σώμα τους αξιολογήθηκαν ως οι πιο συμπαθείς.

Ανεξαρτήτως του αν μια τέτοια συζήτηση περί πάχους κάνει πιο εύκολη την επικοινωνία, είναι μια κουβέντα ευρέως διαδεδομένη. Μια έρευνα του 2011 σε 186 φοιτήτριες απέδειξε ότι το 93% αυτών ενεπλάκησαν σε τέτοια συζήτηση με τους φίλους τους.

Κάποιοι ψυχολόγοι έχουν καταλήξει στο ότι η συζήτηση για το πάχος ενδυναμώνει τους κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ των γυναικών. "Δείχνει ευαισθησία και αδυναμία", είπε σε ένα δημοσιογράφο η ανθρωπολόγος Mimi Nichter, που επινόησε και τον όρο "fat talk" (συζήτηση για το πάχος) στα μέσα του '90.

Πρόσφατη έρευνα ωστόσο δείχνει το αντίθετο. Μια προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου Appalachian που δημοσιεύτηκε το 2009 αποκάλυψε ότι οι φοιτήτριες βρήκαν την Τζένη, τον χαρακτήρα από ένα ανέκδοτο που διάβασαν, πιο συμπαθή όταν είπε θετικά πράγματα για το σώμα της ως απάντηση σε μια συζήτηση περί πάχους.

"Αν οι γυναίκες συμμετέχουν σε μια συζήτηση για το πάχος με την ελπίδα ότι θα αυξήσουν τους κοινωνικούς δεσμούς τους, ίσως οι προσπάθειές τους γυρίσουν μπούμερανγκ", έγραψε σε ένα email η Corning.


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: