Όσο τα λατρεύεις, τόσα προβλήματα σου δημιουργούν! Εκτός από τους πόνους στην μέση και τις γάμπες, τα ψηλοτάκουνα φαίνεται πως ευθύνονται για κάτι ακόμη: Την πλατυποδία!
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες και ισχυρίζονται πως τα ψηλά τακούνια και η ορθοστασία είναι οι κυριότερες αιτίες που οι γυναίκες παρουσιάζουν εντονότερο πρόβλημα σε σχέση με τους άνδρες.
Ο κίνδυνος για εμφάνιση πλατυποδίας, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι αυξημένος σε γυναίκες που φορούν ψηλοτάκουνα και σε περιπτώσεις παρατεταμένης ορθοστασίας.
Αλλά πριν τα βάψεις μαύρα και πετάξεις τις νέες σου στιλάτες γόβες, μάθε πως οι ερευνητές βρίσκονται πολύ κοντά στη θεραπεία!
Από τι προκαλείται η πλατυποδία;
Μπορεί να έχεις συνδέσει την πλατυποδία με μια κατάσταση κληρονομική ή κάτι που παρουσιάζεται στην παιδική ηλικία.Ωστόσο, εκτός από την παιδική πλατυποδία, υπάρχει και η επίκτητη που εμφανίζεται συνήθως μετά την ενηλικίωση.
Η κατάσταση είναι πιο κοινή σε γυναίκες άνω των 40 ετών, που δεν φρόντισαν από νωρίς να προστατέψουν την υγεία τον πελμάτων τους.
Αυτό που προκαλεί την πλατυποδία στην ουσία είναι η χαλάρωση των τενόντων του ποδιού. Όταν οι τένοντες χαλαρώνουν, η καμάρα του ποδιού πέφτει κι αρχίζουν τα προβλήματα! Πόνοι στα πόδια, αστάθεια ή και πρήξιμο είναι συχνά προβλήματα που ταλαιπωρούν πλήθος γυναικών με πλατυποδία.
Γιατί τα ψηλά τακούνια προκαλούν πλατυποδία;
Τα ψηλά τακούνια αλλάζουν τη στάση του σώματος κατά τρόπο ώστε να ασκείται πολύ μεγαλύτερη πίεση στην πατούσα. Αν λοιπόν, συνηθίζεις να φοράς 12ποντες γόβες καθημερινά, από το πρωί μέχρι το βράδυ, καταπονείς το σώμα σου αλλά και τα ποδαράκια σου. Γόνατα, γοφοί, μηροί και πλάτη αρχίζουν να πονούν ενώ παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος για οστεοαρθρίτιδα, και δημιουργία αντιαισθητικών κάλων και πλατυποδίας!
Πως αντιμετωπίζεται;
Προς το παρόν, η πλατυποδία μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικά υποδήματα ή την δημιουργία ειδικών πελμάτων ενώ σε ορισμένες «βαριές» περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο για την αναμόρφωση της ποδικής καμάρας.
Υπάρχει κάποιο φάρμακο;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να δρα προληπτικά κατά της εμφάνισης πλατυποδίας ή να την αντιμετωπίζει. Ωστόσο, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του East Anglia, θεωρούν πως βρίσκονται πολύ κοντά στην θεραπεία!
Όπως υποστηρίζουν, με την δημιουργία φαρμάκων που θα περιέχουν συγκεκριμένα ένζυμα και πρωτεΐνες θα καταφέρουν να χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του και να δώσουν τέλος στο βάσανο των περισσοτέρων γυναικών δίχως χειρουργική επέμβαση.
Μέχρι τότε όμως, προσοχή! Κι αυτό διότι, παρά τη σημαντική ανακάλυψη το φάρμακο δε θα είναι άμεσα διαθέσιμο αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία κλινικών δοκιμών πριν βγει στην αγορά.
Να πεις αντίο στις λατρεμένες 12ποντες γόβες, ή μήπως όχι;
Δε χρειάζεται να πεις αντίο στα ψηλοτάκουνα, ούτε να κυκλοφορείς συνεχώς με φλατ παπούτσια. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποφεύγεις τις υπερβολές και να δίνεις στα πόδια σου τη φροντίδα που αξίζουν.
Οπότε...
* Φρόντιζε να αγοράζεις άνετα και ευρύχωρα παπούτσια ώστε να καταπονείς όσο το δυνατό λιγότερο τους συνδέσμους σου. Το παπούτσι πρέπει να έχει το κατάλληλο πλάτος ώστε οι πατούσες στο να μην «καταπιέζονται» συμπιέζοντας τα δάχτυλα μεταξύ τους.
* Επίσης, το υλικό έχει σημασία. Ένα καλό δερμάτινο παπούτσι με σκληρή σόλα σίγουρα είναι προτιμότερο από ένα εύκαμπτο πλαστικό που αναγκάζει ολόκληρο το πόδι σε κίνηση.
* Μετά από μια κουραστική ημέρα ξεκούραζε τα πόδια σου και βάζε τα ψηλά- πχ πάνω σε ένα μαξιλαράκι - ώστε να ενισχύεις την κυκλοφορία του αίματος και να αποφεύγεις πρηξίματα και τενοντίτιδες.
* Τέλος, αν πρόκειται να διανύσεις μεγάλες αποστάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ή αν η εργασία σου απαιτεί ορθοστασία καλύτερα να αφήσεις τα 12ποντα για το βραδάκι και να φορέσεις κάτι πιο άνετο, που θα σου επιτρέψει να κινηθείς με ευκολία δίχως να σου δημιουργεί ενόχληση και αίσθηση κουρασμένων και πρησμένων πελμάτων.
0 σχόλια: