Επτά στους δέκα κάποια στιγμή θα εμφανίσουν πόνο στον αυχένα, ενώ ένας στους έξι υποφέρει από χρόνιο πόνο. Το ενοχλητικό «πιάσιμο» όμωςδεν πρέπει να μένει χωρίς αντιμετώπιση γιατί μπορεί να χειροτερέψει.
1. Πού οφείλεται;
Στην κακή στάση του σώματος αλλά και στον τρόπο εργασίας (δουλειά γραφείου ή χρήση υπολογιστή). Άλλες συχνές αιτίες του αυχενικού συνδρόμου αποτελούν
τα τροχαία ατυχήματα και η χρήση κλιματιστικών.
2. Πώς θα καταλάβω ότι πάσχω από αυχενικό σύνδρομο;
Θα νιώθετε πόνο στην πίσω επιφάνεια του αυχένα ή στις πλάγιες επιφάνειες του ή και μεταξύ των ωμοπλατών. Επίσης, μπορεί να νιώθετε δυσκολία στις κινήσεις του αυχένα. Ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από πονοκέφαλο, ζάλη, βουητό στα αφτιά, δυσκαμψία και, σε προχωρημένες περιπτώσεις, από μουδιάσματα στα χέρια ή στα δάχτυλα. Μια απλή ακτινογραφία ή ακόμα καλύτερα μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωσή του.
3. Πώς θεραπεύεται;
Στην οξεία φάση του συνδρόμου συνιστάται η τοποθέτηση περιλαίμιου, η λήψη παυσίπονων, αντιφλεγμονωδών και συχνά μυοχαλαρωτικών φαρμάκων, καθώς και φυσικοθεραπεία. Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας συνήθως περιλαμβάνει διάφορους συνδυασμούς, μεταξύ των οποίων laser, αναλγητικά ρεύματα, υπέρηχους, διαθερμίες και μαλάξεις, με σκοπό την καλύτερη αιμάτωση και χαλάρωση της περιοχής από το μυϊκό σπασμό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, εκτός από τη συντηρητική θεραπεία, υπάρχει και η επιλογή της χειρουργικής.
4. Υπάρχουν προληπτικά μέτρα;
Η σωστή στάση του σώματος, φροντίζοντας ο αυχένας να είναι ευθυτενής και να μην προβάλλει το κεφάλι προς τα εμπρός, μπορεί να βοηθήσει. Καλό είναι ακόμα, όταν δουλεύετε σε καθιστή θέση, να σηκώνεστε κάθε μία ώρα και να περπατάτε λίγα μέτρα και να φροντίσετε η καρέκλα σας να έχει μπράτσα ώστε να ακουμπούν οι αγκώνες. Επίσης μην στηρίζετε το ακουστικό του τηλεφώνου με τον ώμο σας, καθώς έτσι δυσχεραίνει το πρόβλημα, και προτιμήστε τη χρήση αυχενικού ορθοπαιδικού μαξιλαριού κατά τον ύπνο.
5. Η γυμναστική βοηθάει;
Ορισμένες ειδικές ασκήσεις που θα σας υποδείξει ο φυσικοθεραπευτής βοηθούν στην ενδυνάμωση της περιοχής και στη βελτίωση της στάσης του σώματος, ώστε να διατηρείται η κινητικότητα του αυχένα και να μην πιάνεται. Πρέπει ωστόσο να αποφεύγετε την έντονη γυμναστική, και ιδιαίτερα τα βάρη.
Πηγη
0 σχόλια: