Μια μικρή ομάδα από συνειδητοποιημένους λάτρεις της άγριας φύσης, εξελίχθηκε σε μια από τις πιο ισχυρές και αναγνωρισμένες οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος στον κόσμο.
Πριν από 50 χρόνια, το WWF ξεκίνησε τις δράσεις του σε τοπικό επίπεδο για την προστασία μεμονωμένων ειδών ή συγκεκριμένων βιοτόπων για να φτάσει σήμερα να στηρίζει παγκόσμιες καμπάνιες και έρευνες όπως π.χ. για τη σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Περίπου πέντε εκατομμύρια υποστηρικτές, σε περισσότερες από 100 χώρες, βάζουν «πλάτη» για τη σωτηρία της φύσης. Την περίοδο 1962 - 1970 στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της οργάνωσης βρίσκονταν τα νησιά Γκαλαπάγκος, η σωτηρία του λευκού νοτιοαφρικανικού ρινόκερου και η μελέτη της άγριας φύσης στη Νότια Αμερική.
Την επόμενη δεκαετία η στρατηγική της οργάνωσης, μεταξύ άλλων, στράφηκε στην προστασία των τροπικών δασών και στο εμπόριο των απειλούμενων ειδών. Ομως η καμπάνια που έκανε γνωστή την οργάνωση σε ολόκληρο τον κόσμο ξεκίνησε το 1989 οπότε άρχισε το σχέδιο διάσωσης του γιγάντιου Πάντα.
Εκείνη την περίοδο, η οργάνωση αποφασίζει να ιδρύσει γραφείο και στην Αθήνα. Το 1994, τα πρώτα μέλη του WWF Ελλάς δίνουν ένα πρώτο δείγμα παρέμβασης στη σημαντικότερη παραλία για τις θαλάσσιες χελώνες Caretta - Caretta σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Για να εξασφαλίσει την επιβίωση του είδους και να σταματήσει διάφορες παράνομες δραστηριότητες, το WWF Ελλάς αγοράζει από τους ιδιοκτήτες σχεδόν ολόκληρη την έκταση που περιβάλλει την παραλία ωοτοκίας, ώστε να επιτύχει την απόλυτη προστασία της ακτής. Από τότε μέχρι σήμερα, τα Σεκάνια είναι η μοναδική παραλία της Ελλάδας που ανήκει αποκλειστικά στις... χελώνες.
Την ίδια χρονιά ξεκινά και ο αγώνας ενάντια στο έργο της εκτροπής του Αχελώου με τη συνεργασία άλλων τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η προσπάθεια αυτή, η οποία συνεχίζεται έως σήμερα, είχε ως αποτέλεσμα έξι νίκες στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ωστόσο, ένα από τα παλαιότερα επιστημονικά προγράμματα της οργάνωσης στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν από την ίδρυση του ελληνικού γραφείου. Πρόκειται για εκείνο που αφορούσε στο δάσος της Δαδιάς, ο σημαντικότερος βιότοπος για αρπακτικά πουλιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο οποίος και προστατεύτηκε νομικά το 1981, μετά από προσπάθεια του WWF.
Ακόμη, το 1998 η οργάνωση άνοιξε τον διάλογο για τη δασοπροστασία με την εκστρατεία «Δάση για Πάντα» καθώς και για τη διοργάνωση περιβαλλοντικά φιλικών Ολυμπιακών Αγώνων. Το 2004 ξεκίνησε μια διαφορετική εκστρατεία στο πλαίσιο της οποίας επιστήμονες της οργάνωσης «χτενίζουν» τα ελληνικά νησιά και καταγράφουν νησιωτικούς υγρότοπους και προβλήματα υποβάθμισης.
Η νομική ομάδα (εθελοντές δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, περιβαλλοντολόγοι και άλλοι επιστήμονες) ιδρύεται το 2003. Εξετάζει καταγγελίες, γνωμοδοτεί και υποστηρίζει ευαισθητοποιημένους πολίτες. Ακολουθούν πολλές άλλες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο τέλος του 2011 η οργάνωση ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον «Ατλαντα αποτύπωσης των καλύψεων γης», μια μεγάλη εκδοτική προσπάθεια για τα ελληνικά δεδομένα, που καλύπτει την εικοσαετία 1987-2007. Επίσης, ολοκληρώνεται η έκθεση αξιολόγησης των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην Ελλάδα ως προς τις επιδόσεις τους στον περιβαλλοντικό απολογισμό, σε συνέχεια του έργου Δείκτης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Διαφάνειας στην Ελλάδα το οποίο εγκαινιάστηκε το 2009.
ΠΗΓΗ: tovima.gr
0 σχόλια: