Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ζιφιοί εκβράστηκαν στην Κέρκυρα


Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011, μετά από ενημέρωση των λιμενικών αρχών Κέρκυρας και επιτόπια έρευνα από συνεργάτες του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος,
καταγράφηκαν τουλάχιστον τρεις εκβρασμοί ζιφιών (κητώδη μεσαίου μεγέθους) στις δυτικές ακτές του νησιού.
Δύο από τα τρία αυτά κητώδη, αν και εκβράστηκαν ζωντανά, παρά τις προσπάθειες διάσωσης πέθαναν.

Το τρίτο απομακρύνθηκε προς τα ανοικτά με τη βοήθεια κατοίκων και εθελοντών, χωρίς να είναι γνωστή η κατάληξή του. Την ίδια μέρα καταγράφηκε και ο εκβρασμός δύο ακόμα ζιφιών στις ιταλικές ακτές απέναντι από την Κέρκυρα.

Στο νησί υπάρχουν ήδη εθελοντές που βοηθούν στη συγκέντρωση στοιχείων με τη βοήθεια των τοπικών αρχών, ενώ πρόκειται να μεταβεί άμεσα επιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτο Πέλαγος, το WWF Ελλάς και τη MOm και ειδικών στο θέμα εκβρασμών ζιφιών από το εξωτερικό, για να διενεργήσει νεκροψία.

Ο ζιφιός είναι ένα από τα 9 θαλάσσια θηλαστικά που κατοικούν μόνιμα στις ελληνικές θάλασσες. Πρόκειται για ένα κητώδες, του οποίου το μήκος φθάνει τα έξι μέτρα, καταδύεται μέχρι και τα 2.000 μέτρα και το οποίο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε ανθρωπογενείς ήχους, δηλαδή είτε από ναυτικές ασκήσεις με χρήση στρατιωτικού σόναρ, ή από σεισμικές έρευνες για την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Σε ένα ανάλογο περιστατικό εκβρασμού παγκοσμίου σημασίας το Μάιο του 1996, στρατιωτικά σόναρ του ΝΑΤΟ προξένησαν το θάνατο σε 21 ζιφιούς που εκβράστηκαν στον Κυπαρισσιακό κόλπο κατά τη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων.

ΠΗΓΗ: econews.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: