Αν και το όνομά του σε ταξιδεύει στην παγωμένη Αυστρία, το strudel είναι ο μακρινός εξάδρφος του μπακλαβά και έχει τις ρίζες του στην Βυζαντική Αυτοκρατορία.
Αρκεί όμως το μάθημα ιστορίας. Πάμε για μάθημα μαγειρικής... studel με μήλο!300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 του κ.γ. αλάτι
30 ml ελαιόλαδο
200 ml. χλιαρό νερό
Γέμιση - 100 γρ. βούτυρο
100 γρ. φρυγανιά
50 γρ. σταφίδες
4 κ.σ. ρούμι
5-6 μεγάλα πράσινα μήλα
150 γρ. ζάχαρη
1-2 κ.γ. ξίσμα λεμονιού
4 κ.σ. χυμό λεμονιού
1/4 κ.γ. κανέλα
Λιωμένο βούτυρο για το ψήσιμο (περίπου 1/2 φλιτζάνι)
Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Τρόπος μαγειρέματος
1
Για τη ζύμη: Βάλε το αλεύρι σε ένα μπολ με το αλάτι και το νερό
2
Στη συνέχεια πρόσθεσε το ελαιόλαδο και ανακάτεψε με ένα πιρούνι να ενσωματωθούν τα υλικά και να μπορείς να το δουλέψεις με τα χέρια
3
Ζύμωσε τη ζύμη να γίνει απαλή και γυαλιστερή, χωρίς να κολλάει. Περίπου 5 λεπτά
4
Αν χρειαστεί να βάλεις περισσότερο αλεύρι, πρόσθεσε 1 κ.γ. κάθε φορά. Κάνε τη ζύμη μαι μπάλα και, άλειψε με λίγο ελαιόλαδοκαι άφησέ τη στο μπολ σκεπασμένη για 1 ώρα
5
Για τη γέμιση ζέστανε το βούτυρο και πρόσθεσε την τριμμένη φρυγανιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει το μείγμα καστανό χρώμα. Άφησε στην άκρη να κρυώσει
6
Εν τω μεταξύ πρόσθεσε τις σταφίδες στο ρούμι και καθάρισε τα μήλα
7
Ξεφλούδισέ τα και κόψε σε μικρά κομματάκια. Πρόσθεσε τη ζάχαρη, το χυμό και το ξίσμα λεμονιού, την κανέλα και ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί
8
Πάρε τη ζύμη και άνοιξέ την σε αλευρωμένη επιφάνεια να γίνει ένα χοντρό φύλλο
9
Στη συνέχεια αλεύρωσε ελαφρά μια πετσέτα και σκέπασε τη ζύμη. Κράτησε και τις δύο άκρες και αναποδογύρισε τη ζύμη επάνω στην πετσέτα
10
Τώρα ξεκίνα να απλώνεις τη ζύμη ώστε να λεπτύνει αρκετά και να αρχίσει να δείχνει σχεδόν διάφανη σε κάποια σημεία
11
Βουτύρωσε όλη την επιφάνεια της ζύμης με το λιωμένο βούτυρο
12
Άπλωσε το μείγμα της τριμμένης φρυγανιάς ομοιόμορφα στα 2/3 της ζύμης. Στράγγιξε τα μήλα από τους χυμούς και άπλωσέ τα στο υπόλοιπο μέρος της ζύμης
13
Με τη βοήθεια της πετσέτας τύλιξε την μία άκρη της ζύμης επάνω από τη γέμιση. Βουτύρωσε και πάλι την πάνω πλευρά της ζύμης.
14
Τύλιξε τις άκρες της ζύμης σαν φάκελο και ξαναδίπλωσε ώστε να κάνεις ένα ρολό κλείνοντας μέσα του τη γέμιση
15
Γύρισε το strudel στο ταψί και ψήσε στους 200oC για 40-50 λεπτά
16
Βγάλε από το φούρνο και βουτύρωσε αμέσως την επιφάνεια, ραντίζοντας με τη ζάχαρη άχνη όσο είναι ακόμη ζεστό
17
Μετάφε σε μια πιατέλα και σέρβιρε σε κομμάτια μαζί με κρέμα γάλακτος ή παγωτό βανίλια
Πηγή: tlife.gr
0 σχόλια: