Στα τρία μοιράστηκε το φετινό Νόμπελ Ιατρικής, με τον έναν βραβευθέντα ωστόσο να τιμάται μετά θάνατον.
Η επιτροπή αποφάσισε να βραβεύσει τον Αμερικανό Μπρους Μπέτλερ, τον Γάλλο Ζιλ Οφμάν και τον αποθανόντα Καναδό Ραλφ Στάινμαν για τις εργασίες τους πάνω στο ανοσοποιητικό σύστημα, που ανοίγουν δρόμους για νέα, βελτιωμένα εμβόλια και αντικαρκινικές θεραπείες.«Οι φετινοί Νομπελίστες έφεραν την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αποκαλύπτοντας τα στοιχεία-κλειδιά για την ενεργοποίησή του» εξήγησε ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ, Λαρς Κλάρεσκογκ επισημαίνοντας ότι οι Μπέτλερ και Χόφμαν θα μοιραστούν το μισό βραβείο για τις εργασίες τους πάνω στο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ το άλλο μισό θα απονεμηθεί στον Στάινμαν για τις έρευνές του πάνω στο προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα.
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη σημασία αυτών των ανακαλύψεων. Πιστεύω ότι θα έχουμε νέα, βελτιωμένα εμβόλια για να καταπολεμήσουμε τα μικρόβια, κάτι για το οποίο υπάρχει μεγάλη ανάγκη τώρα, καθώς αυξάνεται η αντίστασή τους στα αντιβιοτικά».
Ο Μπέτλερ συμμετείχε σε έρευνες που απάντησαν σε ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα της ανοσολογίας: πώς αντιλαμβανόμαστε τις μολύνσεις, όταν συμβαίνουν. Ο Χόφμαν, από την άλλη μεριά, μελέτησε περισσότερο την ανοσία που εμφανίζουν ορισμένα έντομα, ενώ ο Στάινμαν, ο οποίος απεβίωσε από καρκίνο του παγκρέατος τρεις μέρες πριν από τη βράβευσή του, διακρίθηκε για τις έρευνές του πάνω στα ανθρώπινα λευκά αιμοσφαίρια.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται, ο επιστήμονας είχε χρησιμοποιήσει τα ερευνητικά του συμπεράσματα για την καταπολέμηση της δικής του ασθένειας. Κατάφερε να μεγαλώσει το προσδόκιμο ζωής του, αλλά όχι και να νικήσει τον καρκίνο.
«Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι οι ανακαλύψεις τους θα βελτιώσουν μελλοντικά την υγεία των ασθενών με καρκίνο, φλεγμονώδεις ασθένειες, αυτοάνοσα νοσήματα και άσθμα» τόνισε η Ανίκα Σέινιους, μέλος της επιτροπής.
Πηγη:Espressonews.gr-madata.gr
0 σχόλια: