ΣΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ πηγή ενέργειας πρόκειται να μετατρέψει τα καθημερινά μας ρούχα το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι επιστήμονες θα τοποθετήσουν μικροσκοπικά φωτοβολταϊκά στοιχεία στις κλωστές των ρούχων, μεταμορφώνοντας σακάκια, πουκάμισα, ακόμα και παντελόνια σε κινητά φωτοβολταϊκά συστήματα, χαρίζοντας ενεργειακή αυτονομία σε κινητά, ψηφιακές συσκευές αναπαραγωγής ήχου, φορητούς υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών και άλλες μικροσυσκευές.
Το «Υφατρόνικ»
Το πρόγραμμα ονομάζεται «Υφατρόνικ» και αφορά την ανάπτυξη ολοκληρωμένων, εύκαμπτων κλωστοϋφαντουργικών και ηλεκτρονικών προϊόντων, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε κάθε είδους ύφασμα, από ρούχα μέχρι τέντες. Τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά νανοϋλικά θα συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και θα φορτίζουν φορητές μπαταρίες τσέπης μεγέθους 11 με 12 Volt, που θα είναι τοποθετημένες στις τσέπες ή στη φόδρα των ρούχων.
Από εκεί, με τη βοήθεια ενός καλωδίου, θα έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν τις μικροσυσκευές μας. Παλαιότερα, το πρόγραμμα θα αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Παρ’ όλα αυτά, έχει ήδη δρομολογηθεί, καθώς τέσσερις κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες συνδράμουν τις προσπάθειες των επιστημόνων του ΑΠΘ. Τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος, μάλιστα, αναμένεται να τα δούμε στα ράφια των καταστημάτων το αργότερο μέχρι τον χειμώνα του 2013. Τον συντονισμό και την επίβλεψη του προγράμματος έχει αναλάβει η ομάδα του καθηγητή Φυσικής Στέργιου Λογοθετίδη.
Οι εφαρμογές των φωτοβολταϊκών ρούχων είναι απεριόριστες και απευθύνονται στο ευρύ κοινό. «Το προϊόν θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στους κατασκηνωτές, στους ορειβάτες, στους αγρότες και γενικότερα στους ανθρώπους που εργάζονται στο ύπαιθρο.
Η τιμή τους δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλή. Τα φωτοβολταϊκά ρούχα θα κοστίζουν όσο ένα καλό δερμάτινο και δεν θα ξεπερνούν τα 150 με 300 ευρώ», ισχυρίζεται στην Real planet ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Αργύρης Λασκαρίδης, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα του Στ. Λογοθετίδη. Πειραματισμοί με τοποθετήσεις φωτοβολταϊκών νανοϋλικών στα υφάσματα γίνονται και σε άλλα ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα.
Το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο, με το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει για το 2013, επιδιώκει να πρωτοστατήσει πανευρωπαϊκά στον τομέα αυτό, δημιουργώντας ουσιαστικά το πρώτο φωτοβολταϊκό ρούχο που θα τοποθετηθεί στα ράφια των καταστημάτων. Οι φωτοβολταϊκές διατάξεις θα είναι ιδιαίτερα λειτουργικές και ανθεκτικές.
Τα φωτοβολταϊκά ρούχα της πρώτης γενιάς προβλέπεται ότι θα παράγουν ενέργεια για τρία χρόνια. Ωστόσο, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές είναι η περαιτέρω ανθεκτικότητά τους στη φθορά του χρόνου, καθώς επίσης και στο νερό. Οι λύσεις που εξετάζουν είναι οι αδιάβροχες φωτοβολταϊκές διατάξεις, που θα δώσουν στο ρούχο περισσότερη ανθεκτικότητα και θα έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο χρόνο απόδοσης από τα τρία χρόνια.
To «Νανοτρόνικ»
Παράλληλα με το «Υφατρόνικ», θα «τρέχει» και ένα δεύτερο πρόγραμμα το «Νανοτρόνικ», που θα λειτουργεί υποστηρικτικά για το πρώτο. Το πρόγραμμα αυτό θα βελτιώσει τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών ρούχων. Στόχος του προγράμματος θα είναι επίσης να αναπτυχθούν περαιτέρω και άλλες τεχνολογίες, όπως εύκαμπτα οργανικά κυκλώματα σε αισθητήρες φωτός, θερμοκρασίας και πίεσης.
Την απόλυτη ασφάλεια των φωτοβολταϊκών ρούχων για την υγεία και το σώμα προβλέπει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. «Ο συνολικός σχεδιασμός των ρούχων με τις προδιαγραφές που θέτουν οι επιστήμονες είναι ακίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία. Η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις μπαταρίες είναι πολύ μικρή και δεν προκαλεί ανησυχίες. Ωστόσο, όταν το προϊόν περάσει στην παραγωγή, θα πρέπει να γίνει ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη, ώστε το φωτοβολταϊκό ρούχο να είναι ασφαλές και με ιατρική πιστοποίηση», τονίζει.
Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας
Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ του ΑΠΘ που καθοδηγείται από τον Στέργιο Λογοθετίδη, δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στις εφαρμογές νανοϋλικών και οργανικών ηλεκτρονικών. Το εργαστήριο, μάλιστα, είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως κέντρο αριστείας. Τα δύο προγράμματα («Υφατρόνικ» και «Νανοτρόνικ») χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Ο συνολικός τους προϋπολογισμός ανέρχεται στα 785.000 και 700.000 ευρώ, αντίστοιχα. «Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ πρωτοπορεί στις νέες τεχνολογίες και, σε συνεργασία με τις βιομηχανίες, είναι ικανό να παράγει καινοτόμα προϊόντα στον ερευνητικό κλάδο του μέλλοντος, τον κλάδο της Νανοτεχνολογίας», αναφέρει ο Στέργιος Λογοθετίδης.
Πηγή: real.gr
0 σχόλια: