Σχέδιο Έλληνα αρχιτέκτονα για την αξιοποίηση του Ελληνικού προβλέπει πάρκα, ξενοδοχεία, κατοικίες, κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, νοσοκομείο, ενυδρείο, μουσείο.
Το σύνολο της επένδυσης το οποίο έρχεται να προστεθεί στο σχέδιο ανάπλασης για την περιοχή που έχει κατατεθεί στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και κ. Χάρη Παπούκη από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο, ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ και εκπονείται από τον Έλληνα αρχιτέκτονα και δημιουργό των μεγάλων malls κ. Σπύρο Τσαγκαράτο, όπως δημοσίευσε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Το σχέδιο που έχει τη μορφή προμελέτης, προβλέπει ενιαίο πάρκο συνολικής επιφάνειας 4.000 στρεμμάτων σε συνδυασμό με ξενοδοχεία, κατοικίες, κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, νοσοκομείο, ενυδρείο, μουσείο καθώς και την ενοποίηση του Ελληνικού με τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.
Για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός προβλέπεται η δόμηση ενός εκατομμυρίου τ.μ. συν 200.000 τ.μ. που θα είναι η επιφάνεια των υποδομών, πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Στόχος είναι η δόμηση να μην καταλαμβάνει πολύ χώρο, δίνοντας έμφαση στο ύψος των κτιρίων, που θα είναι 30 ορόφων με πολύ μικρή κάλυψη, ώστε ο ακάλυπτος χώρος να παραμείνει για πάρκο. Δύο επιπλέον κομβικά σημεία της πρότασης είναι η υπογειοποίηση της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος, προκειμένου να ενοποιηθεί ο χώρος με το θαλάσσιο μέτωπο και η πρόβλεψη για τη δημιουργία νέας μαρίνας μέσα στο Ελληνικό.
Στην ερώτηση σχετικά με το σχέδιό του για την αξιοποίηση του Ελληνικού, ο κ. Σπύρος Τσαγκαράτος δήλωσε:
"Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι λόγω της κρίσης δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνει πάρκο όλο το Ελληνικό, κάτι που επιθυμούσαν οι κάτοικοι, όπως επίσης ότι μέσω της αξιοποίησης της έκτασης το κράτος μπορεί να αντλήσει πόρους για τις ανάγκες του χρέους. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το σύνολο της έκτασης του Ελληνικού δεν πωλείται, αλλά παραχωρείται με μακροχρόνια σύμβαση και το μεγαλύτερο μέρος του, περίπου 4.000 στρέμματα, μετατρέπεται σε πάρκο, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Το πάρκο στηρίζεται και αναπτύσσεται ως ενιαίος χώρος, αξιοποιούνται και αναδεικνύονται τα τρία ρέματα που ήδη το διαπερνούν, οι εξάρσεις του εδάφους με τα δύο μικρά λοφάκια, αναπαράγοντας το αττικό τοπίο και τη χλωρίδα, με αποτέλεσμα ο Υμηττός να φτάνει έως τη θάλασσα.
Δημιουργούνται επίσης χρήσεις πολιτισμού, εμπορίου κι εκπαίδευσης (σχολεία ή ιδιωτικό πανεπιστήμιο), όπως μουσεία και interactive δράσεις που θα προβάλουν τον αρχαίο και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, ενυδρείο, δύο εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων, δύο ξενοδοχεία, νοσοκομείο, κατοικίες αλλά και ένα σύγχρονο διοικητήριο στο οποίο θα στεγαστούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που σήμερα είναι σε ενοίκιο. Συνολικά προβλέπουμε τη δόμηση ενός εκατομμυρίου τ.μ., τα οποία θα χρηματοδοτήσουν το πάρκο, και περίπου 200.000 τ.μ. που θα είναι η επιφάνεια πολιτιστικών-εκπαιδευτικών χρήσεων, οι οποίες σχεδιάζονται και θα φέρουν ένα σημαντικό ποσό στα δημόσια ταμεία.
Η δόμηση στο Ελληνικό θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην καταλαμβάνει πολύ μεγάλο χώρο. Δύο επιπλέον κομβικά σημεία της πρότασης είναι η υπογειοποίηση της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος, προκειμένου να ενοποιηθεί ο χώρος με το θαλάσσιο μέτωπο και η πρόβλεψη ότι όλες οι χρήσεις του Ελληνικού θα γίνονται με μέσα σταθερής τροχιάς – κυρίως το τραμ. Όλα τα κτίρια που θα κατασκευαστούν στην περιοχή θα είναι οικολογικά και σημεία αναφοράς λόγω της μορφής και της αρχιτεκτονικής τους σύνθεσης".
Πηγή: real.gr
0 σχόλια: