Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Φόβοι για τσουνάμι λουκέτων


ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ... χιονοστιβάδα λουκέτων εκφράζουν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, αμέσως μετά τη λήξη της εκπτωτικής περιόδου στις 28 Φεβρουαρίου,
κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση να λάβει άμεσα, ουσιαστικά μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Ηδη τα στοιχεία, με τις ενάρξεις και τις διαγραφές των επιχειρήσεων το τελευταίο δίμηνο της περασμένης χρονιάς, δίνουν την τάση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει, με δεδομένη τη δραστική μείωση της αγοραστικής κίνησης, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου.

Οπως υποστηρίζουν οι καταστηματάρχες, «διανύουμε μια από τις χειρότερες εκπτωτικές περιόδους των τελευταίων ετών. Εάν, και με δεδομένες τις γενναίες εκπτώσεις που έχουν προχωρήσει όλοι οι έμποροι, δεν αναθερμανθεί η αγορά, τότε η επιβίωση αρκετών καταστημάτων κρίνεται αμφίβολη την άνοιξη».

Ηδη, η κατάσταση στην αγορά είναι εφιαλτική, ενώ δυσοίωνο προδιαγράφεται και το μέλλον, με εκατοντάδες επιχειρήσεις κάθε μήνα να αναγκάζονται να κατεβάζουν... ρολά μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν ούτε στις πάγιες υποχρεώσεις τους όπως είναι η πληρωμή των μισθωμάτων και των λογαριασμών των ΔΕΚΟ.

Κατέβασαν ρολά

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο οι διαγραφές επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά περίπου 39% σε σχέση με τις αντίστοιχες τον Νοέμβριο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, τον Δεκέμβριο έκλεισαν 8.126 επιχειρήσεις και άνοιξαν 6.144, ενώ αντίστοιχα τον Νοέμβριο έβαλαν λουκέτο 5.862 εταιρείες και λειτούργησαν 5.029.

Ουσιαστικά, πρόκειται για το πρώτο δίμηνο, μέσα σε όλο το 2010 -με εξαίρεση τον Μάιο (5.047 εγγραφές, 4.620 διαγραφές)- που σημειώθηκαν περισσότερα «λουκέτα» σε σχέση με το άνοιγμα καινούργιων επιχειρήσεων. Αν και οι εταιρείες που λειτούργησαν το 2010 (62.781) είναι περισσότερες από αυτές που έκλεισαν (56.037), εκπρόσωποι των επιμελητηρίων επισημαίνουν ότι πλέον η τάση είναι για κάθε μία επιχείρηση που κλείνει να ανοίγει μια καινούργια, ενώ δεν αποκλείουν το επόμενο διάστημα τα κλεισίματα να υπερκεράσουν τα ανοίγματα.

Το σημαντικότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία τον Δεκέμβριο έκλεισαν 6.212 και άνοιξαν 4.474, ενώ αντίστοιχα τον Νοέμβριο κατέβασαν ρολά 4.674 και λειτούργησαν 3.360.

Η τάση αυτή έρχεται να αναδιαμορφώσει τη δομή του εμπορίου, αφού μέχρι και πριν από δύο χρόνια για κάθε μία επιχείρηση που έκλεινε άνοιγαν τρεις.

Οπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, πολλοί καταστηματάρχες κλείνουν την επιχείρησή τους αναζητώντας φθηνότερη επαγγελματική στέγη, σε κάποια άλλη γειτονιά ή και πόλη όταν πρόκειται για την επαρχία.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επιχειρηματίες που οδηγούνται σε χρεοκοπία, μπροστά στην αδυναμία τους να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Οπως επισημαίνει στη Real money ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιώργος Κασιμάτης «μόνο στον Πειραιά, αυτήν τη στιγμή έχουν οδηγηθεί στην ανεργία 400 επιχειρηματίες, με αρκετούς εξ αυτών να πηγαίνουν στα συσσίτια της Μητροπόλεως της πόλης για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό».

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για εκατοντάδες εμπόρους, οι οποίοι βλέπουν τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους με το σταγονόμετρο, με δεδομένη τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, και εκτιμούν ότι η κατάσταση ενδέχεται να χειροτερέψει σε περίπτωση που η κυβέρνηση λάβει νέα επώδυνα μέτρα.

Κρούουν τον κώδωνα

Την ίδια στιγμή έμποροι, προσπαθούν με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν είτε παζαρεύοντας, με τους ιδιοκτήτες, τα μισθώματα των ακινήτων που στεγάζουν τις επιχειρήσεις τους είτε μειώνοντας δραστικά τα λειτουργικά τους κόστη. Βλέποντας, όμως, ότι η αγοραστική δύναμη βρίσκεται στο ναδίρ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

«Δεν έχουμε δει μέτρα...»

«ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ δεν έχουμε δει να εφαρμόζονται μέτρα που να βοηθούν την αγορά και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Οσα μέτρα παίρνονται για την αγορά έχουν από πάνω μια επίφαση αποτελεσματικότητας, ωστόσο στην πράξη βρίθουν από επιπλοκές», τονίζει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος Αντώνης Μακρής.

Οι πωλήσεις των καταστημάτων, συνεχίζει ο Αντ. Μακρής, κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων είναι μειωμένες 20-%25% κατά μέσο όρο, ποσοστό που αγγίζει και το 40% για το κέντρο των Αθηνών όταν πραγματοποιούνται απεργιακές κινητοποιήσεις. Με δεδομένο ότι οι εκπτώσεις δεν έχουν αποδώσει αυτά που θέλουν οι επιχειρήσεις, παρά τις γενναίες εκπτώσεις που πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση, το ερωτηματικό για το μέλλον πολλών εξ αυτών την περίοδο μετά την άνοιξη παραμένει ισχυρότατο».

Πηγή: real.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: