"Η συνεχής επαγρύπνηση είναι απαραίτητη για τον έγκαιρο εντοπισμό και την έξυπνη αντιμετώπιση των διαδικτυακών απειλών",
υπογραμμίστηκε κατά τη συζήτηση μεταξύ μαθητών, του διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη και του προέδρου της Οργάνωσης "Χαμόγελο του Παιδιού Κώστα Γιαννόπουλου, στη διάρκεια ημερίδας για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο που οργάνωσαν η Microsoft και το "Χαμόγελο του Παιδιού".Περισσότεροι από 100 μαθητές μίλησαν για τη σχέση τους με το Διαδίκτυο και μοιράστηκαν εμπειρίες για την ασφαλή πλοήγησή τους σε αυτό με καταξιωμένους χρήστες.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου, ο Κωνσταντίνος Λουκάς, Εμπορικός Διευθυντής της Microsoft και ο Κώστας Γιαννόπουλος, από "Το Χαμόγελο του Παιδιού".
Κατά τη θεματική ενότητα: "Εμπειρία της χρήσης του Υπολογιστή στο σπίτι από τα παιδιά και τη σχέση με τους γονείς", τα παιδιά μίλησαν για τα μέτρα ασφαλείας που γνωρίζουν, καθώς και τις σχετικές πηγές ενημέρωσής τους, αλλά και για το βαθμό εξοικείωσης των γονέων τους με την ψηφιακή τεχνολογία.
Στη δεύτερη συζήτηση, με θέμα "Cyberbullying και άλλες απειλές, διάγνωση κινδύνων και έξυπνη αντιμετώπιση", οι κ.κ. Σφακιανάκης και Γιαννόπουλος αναφέρθηκαν στο φαινόμενο του cyberbullying (εκφοβισμός μέσω Διαδικτύου ή μέσω χρήσης νέων τεχνολογιών) και τις διαστάσεις του στο σχολικό περιβάλλον. Οι ενήλικες αναφέρθηκαν σε περιστατικά, όπου νέοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με σοβαρούς κινδύνους.
Παράλληλα, διατύπωσαν προτάσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων, μεταξύ των οποίων η σύσταση εθελοντικών ομάδων τεχνολογίας μέσα στα σχολεία, (από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές). Από την πλευρά τους οι μαθητές μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες και αναφέρθηκαν στους κινδύνους, που οι ίδιοι ή φίλοι τους έχουν διαπιστώσει ως χρήστες του Διαδικτύου.
Επιπλέον, ο κ. Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στο ρόλο της τεχνολογίας στο "Χαμόγελο του Παιδιού". Όπως είπε, ο συγκεκριμένος ρόλος "είναι πρωτεύων και διττός: αφενός αξιοποιούμε την τεχνολογία για την επιτέλεση του έργου μας, αφετέρου μέσω συγκεκριμένων δράσεων συμβάλλουμε στην πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων όπως το Amber Alert Hellas, ή την Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 όπου σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρέχουμε στήριξη σε παιδιά θύματα ηλεκτρονικού εγκλήματος".
Η συζήτηση άνοιξε με σύντομη παρουσίαση των βασικών γνώσεων ασφαλούς πλοήγησης από την Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Microsoft Ελλάς Έλενα Ζαγλαρίδου. Οι βασικές συμβουλές ήταν:
- Να "θωρακίζουν" τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές, ενεργοποιώντας το Τοίχος Προστασίας του Διαδικτύου, ενημερώνοντας τακτικά το λειτουργικό τους σύστημα, χρησιμοποιώντας λογισμικό antivirus και διατηρώντας αντίγραφα ασφαλείας.
- Να αξιολογούν το περιεχόμενο που βρίσκουν στο Διαδίκτυο και να μην εγκαθιστούν, μεταφορτώνουν ή αντιγράφουν υλικό (όπως εικόνες, video και μουσική), το οποίο προέρχεται από αναξιόπιστη πηγή ή διακινείται παρανόμως.
- Να μην δημοσιοποιούν προσωπικά τους στοιχεία (όπως όνομα, διεύθυνση ή τηλέφωνο).
- Να ενημερώνουν τους γονείς τους σε περίπτωση που δέχονται οποιαδήποτε παρενόχληση μέσω Διαδικτύου ή όταν άγνωστα άτομα επιχειρούν να επικοινωνήσουν μαζί τους.
Πηγή: real.gr
0 σχόλια: