Παρελθόν από τις αυλές και τους δρόμους της Αθήνας αποτελούν οι φοίνικες που στόλιζαν εδώ και δεκαετίες ιστορικά μνημεία και χώρους πρασίνου της πρωτεύουσας,
λόγω της εξάπλωσης του εντόμου που τα δολοφονεί. Το περιβόητο σκαθάρι, που έφτασε στη χώρα μας το 2004 με εισαγωγές μολυσμένων δέντρων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει εξαπλωθεί σε όλες τις συνοικίες της Αθήνας και έχει δολοφονήσει δέντρα με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές Αθηναίων.Η εξάπλωση της ασθένειας έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η Διεύθυνσης Κηποτεχνίας και Πρασίνου του δήμου Αθηναίων εντοπίζει ότι η περιοχή που έχει προσβεβλημένα φοινικόδεντρα ξεκινά από το Παγκράτι, συνεχίζει στο κέντρο της Αθήνας, περνώντας από το Ζάππειο, το Πεδίον τους Αρεως και τον Εθνικό Κήπο, περικλείει τους αρχαιολογικούς χώρους της Πλάκας και καταλήγει στον Κολωνό.
«Εάν το σκαθάρι συνεχίσει να εξαπλώνεται με τους ίδιους ρυθμούς, οι φοίνικες στον δήμο Αθηναίων θα εξαφανιστούν οριστικά σε μερικά χρόνια. Η υπηρεσία μας προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Οι προσβολές των δέντρων αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και εμείς τρέχουμε να σώσουμε ό,τι προλαβαίνουμε», αναφέρει στη Real planet o προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κηποτεχνίας και Πρασίνου του δήμου Αθηναίων Δημήτρης Κυριακάκης.
«Η προσβολή στα φοινικοειδή ξεκινά από την κορυφή του δέντρου, όπου γεννούν τα αβγά τους τα θηλυκά έντομα. Οι κάμπιες ανοίγουν τρύπες στον κορμό των φοινικόδεντρων αλλά και κατά μήκος της βάσης των φύλλων. Η προσβολή οδηγεί στον θάνατο του φοίνικα και συνήθως γίνεται αντιληπτή μόνο όταν το δέντρο καταστραφεί. Κάποια συμπτώματα, ωστόσο, μπορούν να δείξουν ότι το δέντρο είναι άρρωστο.
Τα φύλλα που είναι ξεραμένα και δεν έχουν συμμετρικό σχήμα γύρω από το δέντρο, η πατημένη κορυφή του φοίνικα είναι κάποιες από αυτές τις ενδείξεις της ασθένειας», επισημαίνει στην «R» o εντομολόγος του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Δημήτρης Κοντοδήμας.
Στην Πλάκα
Στους αρχαιολογικούς χώρους της Πλάκας, κάτω από την Ακρόπολη, το σκαθάρι έχει προξενήσει τεράστιες καταστροφές, καθώς έχει ξεράνει μικρά και μεγάλα φοινικόδεντρα. Ο παλιός φοίνικας που έστεκε στη Ρωμαϊκή Αγορά εδώ και 70 χρόνια ξεράθηκε οριστικά. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, με έγγραφό της στα τέλη του έτους, ζητούσε εσπευσμένα τη βοήθεια του δήμου προκειμένου να σώσει τους φοίνικες που βρίσκονταν στους αρχαιολογικούς χώρους. Παρ’ όλα αυτά, η απάντηση που πήραν από τη Διεύθυνση Πρασίνου ήταν αρνητική.
Το μόνο που έκανε η διεύθυνση ήταν να διαπιστώσει απλώς την καταστροφή. «Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τις αρχαιολογικές υπηρεσίες για τους άρρωστους φοίνικες που βρίσκονται κάτω από την Ακρόπολη, καθώς τα μέσα που διαθέτουμε δεν επαρκούν να περισώσουν ούτε τους φοίνικες του δήμου Αθηναίων», δηλώνει ο Δ. Κυριακάκης. Στο μεταξύ, το σκαθάρι συνεχίζει την καταστροφική του δραστηριότητα, καθώς επεκτείνεται και στα δέντρα γύρω από τους αρχαιολογικούς χώρους.
Στις περιοχές που βρίσκονται κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης, τα φοινικόδεντρα έχουν χτυπηθεί από το σκαθάρι. Σε κάθε αυλή τα δέντρα παρουσιάζουν συμπτώματα ασθένειας, ενώ άλλοι φοίνικες έχουν ξεραθεί οριστικά. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και πιο κάτω, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Ο φοίνικας ο οποίος ξεπροβάλλει από τη μάντρα του αρχαιολογικού χώρου επί της λεωφόρου Αμαλίας έχει αρχίσει και παρουσιάζει συμπτώματα ασθένειας, καθώς τα φύλλα του έχουν ξεραθεί στο τέλος του κορμού.
Στον Εθνικό Κήπο πίσω από τη Βουλή το σκαθάρι συνεχίζει το έργο του. Πολλά δέντρα που αποτελούσαν παραδοσιακά στολίδια του κήπου έχουν ξεραθεί. Παρά τη δυσοίωνη κατάσταση, τα μέτρα που εφάρμοσαν για τη διάσωση των φοινικόδεντρων στο Πεδίον του Αρεως οι επιστήμονες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου απέδωσαν καρπούς. Ο εντομολόγος Δ. Κοντοδήμας, ο οποίος γνωρίζει καλά την ασθένεια των φοινικόδεντρων, χειρούργησε τα δέντρα και αφαίρεσε με ειδικά φυτοφάρμακα το σκαθάρι, με αποτέλεσμα να τα σώσει από βέβαια ξήρανση.
Πηγή: real.gr
0 σχόλια: