Κάθε κέρµα έχει δύο όψεις. Έτσι και η δια-δικτύωση, εκτός από τα κακά που συχνά της καταλογίζουµε, έχει και τη θετική της όψη, αυτή που µας κάνει να νιώθουµε ευτυχισµένοι.
Σερφάρεις στο Internet και νιώθεις ευτυχισµένος. Τυχαίο; Μάλλον όχι λένε βρετανοί ερευνητές του BCS, The Chartered Institute for IT, που κατέληξαν στο συµπέρασµα ότι η πρόσβαση στο ∆ιαδίκτυο έχει «αξιοπρόσεκτη επιρροή στην ποιότητα της ζωής µας». Τα συµπεράσµατα της έρευνας, που διεξήχθη µεταξύ 35.000 ατόµων σε ολόκληρο τον κόσµο, εµφανίζονται ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, καθώς φαίνεται ότι η χρήση του ∆ιαδικτύου αυξάνει το αίσθηµα α. ασφάλειας, β. προσωπικής ελευθερίας και γ. επιρροής που αισθάνονται ότι αποκτούν οι χρήστες του. Εποµένως, νιώθουν καλύτερα και άρα ευτυχισµένοι.
Πώς εξηγείται
Σύµφωνα µε τους ειδικούς, είναι πιθανό να νιώθουµε καλά κάθε φορά που κάνουµε κλικ στο ποντίκι µας επειδή συντρέχουν οι εξής συνθήκες:
Επικοινωνία
Το ∆ιαδίκτυο µέσω της ανταλλαγής ηλεκτρονικών µηνυµάτων (emails), του chat, των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, των blogs κ.λπ. συµβάλλει στην προώθηση της επικοινωνίας. Έτσι µπορεί να λειτουργήσει σαν µια ατζέντα επαφών, αυξάνοντας τις επικοινωνιακές µας δυνατότητες, αρκεί βέβαια αυτές να µην εξαντλούνται στο Ίντερνετ.
Η αποτελεσµατική και άµεση αυτή επαφή µε ένα ή περισσότερα άτοµα µας κάνει να νιώθουµε καλύτερα, ενώ µπορεί ακόµα και να καλύψει κάποιες στιγµές κενού και µοναξιάς.
Ενηµέρωση
Η απεριόριστη πρόσβαση στην πληροφορία µάς κάνει να νιώθουµε ασφάλεια, αφού νιώθουµε ότι µπορούµε να ενηµερωθούµε για οτιδήποτε ανά πάσα στιγµή και µπορούµε να προγραµµατίσουµε καλύτερα την καθηµερινότητά µας. Επίσης γνωρίζοντας άµεσα για τα θέµατα που µας απασχολούν αισθανόµαστε πιο ικανοί να διαχειριστούµε καταστάσεις, ενώ το ότι µπορούµε επίσης να επέµβουµε µε σχόλια και να γράψουµε ελεύθερα τη γνώµη µας µας κάνει να νιώθουµε ότι ασκούµε και εµείς κάποιου είδους επιρροή.
Διασκέδαση
Το ∆ιαδίκτυο µας παρέχει στιγµές χαλάρωσης και διασκέδασης. ∆ίνοντάς µας τη δυνατότητα για σερφάρισµα «άνευ σκοπού» µέχρι παιχνίδια και chat, µπορεί να µας βοηθήσει να απαλλαγούµε, έστω και για λίγο, από σκέψεις που µας κουράζουν, µας στενοχωρούν κ.λπ.
Η ουσιαστική κοινωνική επαφή µε τους ανθρώπους παραµένει πάντα το ζητούµενο. Αυτό που οφείλουµε να καταλάβουµε είναι ότι το ∆ιαδίκτυο είναι ένα όχηµα επικοινωνίας και όχι η ίδια η επικοινωνία.
Πηγη:myworld.gr
0 σχόλια: