Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Made in China ο «Μαύρος Θάνατος» που σάρωσε τη μεσαιωνική Ευρώπη

To βακτήριο Yersinia pestis σε ψευδοχρωματική εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου  

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Το βακτήριο της πανώλης εμφανίστηκε στην Κίνα πριν από 2.600 χρόνια, δείχνει γενετική ανάλυση που ιχνηλατεί την προέλευση της τρομερής ασθένειας.
Το μικρόβιο έφτασε αργότερα στη μεσαιωνική Ευρώπη μέσω του λεγόμενου Δρόμου του Μεταξιού, και προκάλεσε την επιδημία «Μαύρου Θανάτου» που εξόντωσε το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Η προέλευση και οι διαδρομές της αρχαίας ασθένειας αποκαλύφθηκαν από γενετικές συγκρίσεις μεταξύ 17 στελεχών του βακτηρίου της πανώλης, Yersinia pestis. Δεδομένου ότι όλα αυτά τα στελέχη πρέπει να κατάγονται από έναν κοινό πρόγονο, οι συγκρίσεις επιτρέπουν στους επιστήμονες να ιχνηλατούν την εξέλιξη του θανατηφόρου μικροβίου.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα (συμμετείχαν μεταξύ άλλων επιστήμονες από την Ιρλανδία, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μαδαγασκάρη και τις ΗΠΑ) δημοσιεύει τη μελέτη στο βρετανικό περιοδικό Nature Genetics.

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η πανώλη εμφανίστηκε στην Κίνα πριν από περισσότερο από 2.600 χρόνια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γαλλικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Πριν από περίπου 600 χρόνια, το Y.pestis ακολούθησε τον άνθρωπο στο Δρόμο του Μεταξιού από την Κεντρική Ασία στη Δυτική Ευρώπη.

Τον 15ο αιώνα, η ασθένεια μεταφέρθηκε στην Αφρική, πιθανότατα ως λαθρεπιβάτης στην αποστολή του Κινέζου θαλασσοπόρου Ζανγκ Χε.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, το μικρόβιο έφτασε και στην Αμερική μέσω Χαβάης. Μετά την άφιξη στα τα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, η πανώλη εξαπλώθηκε σταδιακά στην ενδοχώρα.

Η φυσική δεξαμενή της ασθένειας είναι ορισμένα είδη τρωκτικών, συμπεριλαμβανομένων των αρουραίων. Το βακτήριο μεταδίδεται στον άνθρωπο από ψύλλους που είχαν νωρίτερα τσιμπήσει μολυσμένα τρωκτικά.

Προσβάλλει συνήθως τους λεμφαδένες της βουβωνικής χώρας, οπότε ονομάζεται βουβωνική πανώλη.

Μια διαφορετική, πιο σπάνια μορφή της νόσου είναι η πνευμονική πανώλη, η οποία μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μολυσμένων σταγονιδίων από το στόμα.

Πηγή: feedmenews.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: