Την πρώτη πανεπιστημιακή σχολή εκμάθησης της τέχνης της διακυβέρνησης, στην Ευρώπη,
ίδρυσε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τη χρηματοδότηση του 53χρονου
δισεκατομμυριούχου Ρωσοαμερικανού βιομηχάνου Λέοναρντ Μπλαβάτνικ!
Oπως έγινε γνωστό κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε για την ίδρυση της σχολής διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο Μπλαβάτνικ προσέφερε για τον σκοπό αυτόν 75 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (περίπου 88 εκατομμύρια ευρώ), ενώ το ίδιο το Πανεπιστήμιο, 26 εκατομμύρια λίρες (περίπου 31 εκατομμύρια ευρώ).
Ο γεννημένος στη Σοβιετική Ενωση Λέοναρντ Μπλαβάτνικ είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της επιχείρησης Access Industries, μια επιχείρηση που έχει επενδύσεις στους τομείς των φυσικών πόρων, των χημικών και των τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η σχολή θα λειτουργεί στην περιοχή του Παρατηρητηρίου Ράντκλιφ και θα δεχθεί τους πρώτους της φοιτητές το 2012, ενώ θα απασχολούνται σε αυτήν 40 καθηγητές.
Ο αριθμός των φοιτητών θα φτάσει στα χρόνια μετά το 2012 τους 120 εισακτέους το έτος και τα γνωστικά αντικείμενα τα οποία θα προσφέρονται από τη σχολή θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα το οποίο θα ξεκινάει από τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες και θα φτάνει μέχρι την τεχνολογία, το δίκαιο, την οικονομία, την υγεία, την ενέργεια και την ασφάλεια!
Την κίνηση του Μπλαβάτνικ και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης χαιρέτισαν αρκετοί πρώην ηγέτες και διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες, όπως ο Μπιλ Κλίντον, ο Νέλσον Μαντέλα και ο Κόφι Ανάν, ενώ τη στήριξή του στο εγχείρημα εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Συγκεκριμένα, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε: «Ακόμα περισσότερο από πριν, χρειαζόμαστε μια νέα γενιά ηγετών που αντιλαμβάνονται όλες τις διαστάσεις της κοινωνίας και της οικονομίας και πώς αυτές συνδέονται με την άσκηση πολιτικής και τη διακυβέρνηση».
Από την πλευρά του ο Μπιλ Κλίντον, πρώην φοιτητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για την περίσταση δήλωσε: «Η φήμη της Οξφόρδης ως ενός διεθνούς κέντρου έρευνας θα βοηθήσει τους φοιτητές της διεθνούς κοινότητας να αντιληφθούν καλύτερα όχι μόνο την πολιτική και την οικονομία, αλλά και τη δημόσια υγεία, τις επιστήμες του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη, τη γενετική και τις ανθρωπιστικές επιστήμες».
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
0 σχόλια: