Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ήλιος: Ο «σύμμαχος» του καρκίνου του δέρματος


Το ετήσιο πανευρωπαικό συνέδριο για τον Καρκίνο του Δέρματος της Ευρωπαικής Εταιρείας Δερματολογικής Ογκολογίας, που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Αθήνα, εφερε στο φως πολύτιμα δεδομένα για τον καρκίνο που απειλεί να πλήξει ανεξέλεγκτα τους πληθυσμούς της Ευρώπης, αν τα εθνικά συστήματα υγείας δεν λάβουν μέτρα αποτελεσματικής προστασίας όλων των ηλικιακών ομάδων.
Τα μελανά χρώματα που περιγράφουν την εξάπλωση του καρκίνου του δέρματος τα επόμενα χρόνια, φέτος για πρώτη φορά αντισταθμίζονται απο την παράταση ζωής των καρκινοπαθών, που επιτυγχάνετε με τις εξατομικευμένες γονιδιακές θεραπείες.


Επιδημιολογικά δεδομένα που σοκάρουν την Ευρώπη
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα ανα χώρα και οι πιο πρόσφατες έρευνες εκτίμησης κα αξιολογησης της αυξητικής τροχιάς του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος. Παρουσιάστηκαν επίσης προβλέψεις, που κρούουν τον κώδωνα για την πιο αιφνίδα μορφή καρκίνου, που αποκαλύπτει το πρόσωπό της, υπό την επιβλαβή επιρροή του ήλιου.

Σε όλες τις ευρωπαικές χώρες, τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται με μέγιστη αυξηση στις βορειότερες χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου και μικρότερη στις νοτιότερες χωρες, χωρίς όμως αυτό να απαλλάσσει τις μεσογειακές χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, από την ανάγκη της επαγρύπνησης και της προστασίας των πληθυσμών.

Στοιχεία που παρουσίαστηκαν απο τον καθηγητή C. Holterhues του Αντικαρκινικού Κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, φέρουν την Δανία σήμερα, στο υψηλότερο επίπεδο συχνότητας του μελανώματος με 21.5/ 100.000 ετήσια κρουσματα για τους άνδρες και 26.1/100.000 για τις γυναίκες με βάση την κλίμακα European Standardized Rates.

Η Πορτογαλία, έχει σήμερα το μικρότερο ποσοστό εμφάνισης κρουσμάτων με 4.6/100.000 και 6.2/100.000 για τις γυναίκες, που σε όλες τις χώρες και σε όλες τις αξιολογήσεις στην Ευρώπη, αποδεικνύεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο απο τους άνδρες.

Στις προβλέψεις για τα αμέσως επόμενα χρόνια, η Σουηδία εμφανίζεται πρώτη σε κατακόρυφη αύξηση του μελανώματος στην επόμενη πενταετία. Μέχρι το 2015 κατά 84% θα αυξηθουν τα περιστατικά στους άνδρες και 86% στις γυναίκες με τις μικρότερες αντίστοιχα αυξήσεις, στην Πορτογαλία και την Πολωνία.

Στην Γερμανία, ο έλεγχος για κακρίνο του δέρματος νομοθετήθηκε απο ειδική ομοσπονδιακή επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε απο τον E. Breitbart, εκπρόσωπο της Εταιρείας Δερματολογικής Πρόληψης (ADP).

Ετησίως τα περιστατικά σε όλες τις μορφές καρκίνου του δέρματος και μελανώματος είναι περισσότερα απο 195.000. Ετσι μετά τα 35 του χρόνια κάθε πολίτης στην Γερμανία έχει κατοχυρωμένο πλεον δικαίωμα και κάλυψη απο τα ασφαλιστικά του ταμεία για διαγνωστική προληπτική έξετάση η οποία, μαζί με την συνεκτίμηση του ιστορικού του ασθενους περιλαμβάνει και διεξοδική κλινικη εξέταση απο τον γιατρό σε όλα τα σημεία του σώματος, και στην κεφαλή.

Ελλάδα: Επαγρύπνηση για την έκθεση στον ήλιο, στα νεότερα στάδια της ζωής
Προσοχή σε ηλιακά εγκαύματα και ηλιοθεραπεία μεχρι τα 20

Στην χώρα μας τα δεδομένα που αφορούν την εμφάνιση της νόσου σχετίζονται, σε μεγάλο βαθμό με κακή κουλτούρα και την ελλιπή πρόληψη των επιβλαβών συνεπειών της ηλιακής ακτινοβολία.

Η προσωπική σχέση του κάθε ατόμου με τον ήλιο, ο αριθμός των εγκαυμάτων και οι ώρες που κατέβαλε το άτομο σε ηλιοθεραπεία ετησίως, ειδικά στα νεανικά και παιδικά χρόνια, συνθέτουν τον δείκτη επικινδυνότητας για το κάθε άτομο προσωπικά, ως προς την εμφάνιση της νόσου.

Συγκεκριμένα, τα νεώτερα στοιχεία που προκύπτουν απο έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών στον ελληνικό πληθυσμό, για τους προδιαθεσιακούς παράγοντες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, (που παρουσιάστηκαν την ομάδα του τμήματος Δερματολογίας του Πανεπιστημιίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή Αλέξανδρο Στρατηγό) δείχνει ότι οι Ελληνίδες κινδυνεύουν περισσότερο από τους Έλληνες.

Ωστόσο μεταξύ των Ελλήνων του δείγματος, δεν βρέθηκε διαφορά στην επικινδυνότητα απέναντι στην ασθένεια, αναμεσα στα άτομα με ανοιχτοχρωμες επιδερμίδες και εκείνα με πιο σκούρο χρώμα δέρματος.

Η έκθεση στον ήλιο, είτε για λόγους επαγγελματικης απασχόλησης, ή για λόγους κοινωνικής δραστηριότητας, γίνεται επικίνδυνη και προδιαθεσικός παράγοντας μετά απο πέντε συνολικά χρόνια. Μάλιστα μετά απο πέντε χρόνια συστηματικής επαγγελματικής έκθεσης στον ήλιο, υπάρχει στατιστική συσχέτιση με την ασθένεια που αυξάνεται, όσο αυξάνεται η έκθεση στον ήλιο.

Πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων στην Ελλάδα με συνεχή έκθεση στον ήλιο (εκπαιδευτές θαλασσίων σπορ, τουριστικά επαγγέλματα, αγρότες), που πιθανώς εκτίθενται στον ήλιο για πολλές πενταετίες θα πρέπει να ενημερωνονται τακτικά για τα μέτρα πρόληψης, και τον προληπτικό έλεγχο στον οποίο θα πρέπει να υποβάλλονται.

Ανησυχητικό επίσης για τις καθημερινές συνήθειες και την σχέση των Ελλήνων και Ελληνίδων με τον ήλιο ειδικά σε νεώτερες ηλικίες, είναι ότι τα ηλιακά εγκαύματα και η συνεχής ηλιοθεραπεία τα καλοκαίρια, δείχνουν αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου.

Οπως έδειξε η ίδια μελέτη του Πανεπιστημιου Αθηνών, οι ώρες ηλιοθεραπείας που καθένας έχει καταβάλει κατ' έτος μέχρι την ηλικία των 20 ετών επιβαρύνουν τον προσωπικό δείκτη επικινδυνότητας για καρκίνου του δέρματος, καθώς και ο αριθμός των περιστατικών ηλιακών εγκαυμάτων.

Δίαιτα ...για τον ήλιο!

Στο πανευρωπαικό συνέδριo, Ιταλοί επιστήμονες για πρώτη φορά παρουσίασαν στοιχεία για τις ευργετικές ιδιότητες συγκεκριμένων τροφών απο την Μεσογειακή διατροφή, που φαίνεται να προστατεύουν τον οργανισμό απο την ηλιακή ακτινοβολία και την εμφάνιση του μελανώματος.

Συγκεκριμένα, η έρευνα του Πανεπιστημίου της Ρώμης συνεκτίμησε γεωγραφικούς παράγοντες, βαθμό και χρόνο έκθεσης στον ήλιο και την κατανάλωση συγκεκρμένων τροφών και απομόνωσε ως προστατευτική ενάντια στην εμφάνιση του μελανώματος δίαιτα που περιλαμβάνει συστηματική κατανάλωση ψαριών, οστρακοειδών, τσαγιού, λαχανικών κυρίως καρότα και πράσινα λαχανικά, καθώς και φρούτα, με πρώτα σε προστατευτική αξία τα εσπεριδοειδή.

Δευτερη έρευνα απο το Πανεπιστήμιο της Ρώμης εξέτασε την σχέση του καφέ και του μελανώματος και όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές, επίσης έχει προληπτική προστατευτική δράση.

Πηγή:health.in.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: