Αδειάζεις τη βαλίτσα, τσεκάρεις τα e-mail, κοιτάς γύρω σου ολίγον άκεφα. Και τότε το σκέφτεσαι: να συνδέσεις την ψηφιακή στον υπολογιστή, να δεις τις φωτογραφίες, να σου φτιάξει το κέφι.
Μεγαλοφυής ιδέα. Τίποτα δεν θεραπεύει καλύτερα τη μελαγχολία του τέλους των διακοπών από τις χαρούμενες φωτογραφίες με φόντο διάφανα νερά, χαριτωμένα χωριουδάκια και ρομαντικά ηλιοβασιλέματα.Επειδή, όμως, ο νόμος του Μέρφι δε δείχνει έλεος ούτε στους επιστρέφοντες του Αυγούστου, το ηλιοβασίλεμα έχει βγει σκοτεινό, τα διάφανα νερά δεν πλησιάζουν καν στην εικόνα που αντικρίζατε κάθε πρωί στο νησί, τα λευκά σπιτάκια πίσω από το πορτρέτο σας είναι θολά, και οι βραδινές φωτογραφίες δείχνουν γυαλιστερά πρόσωπα με κόκκινα μάτια.
Για να επιστρέψετε φέτος από τις διακοπές όχι μόνο με το βαθύτερο μαύρισμα και τις καλύτερες αναμνήσεις, αλλά και με φωτογραφίες αντάξιες του desktop του υπολογιστή σας, της profile picture σας στα social networks και –γιατί όχι– του κολλάζ που θα κρεμάσετε πάνω από το κρεβάτι σας για να σας φτιάχνει τη διάθεση όλον τον χειμώνα, η φωτογράφος του in2life, Μαιρηλία Καλαϊτζίδου, μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά της σωστής φωτογραφίας.
Κρατάτε σημειώσεις;
* Το φως είναι καλό να έρχεται πίσω από τον φωτογράφο, ή από το πλάι. Το συχνότερο λάθος των «πρωτάρηδων» είναι ότι φωτογραφίζουν έχοντας τον ήλιο κατά πρόσωπο, με αποτέλεσμα τα πρόσωπα –ή το θέμα– της φωτογραφίας να βγαίνουν είτε σκοτεινά είτε υπερφωτισμένα –«καμένα».
* Κατεβείτε στο ύψος του θέματός σας. Ειδικά όταν φωτογραφίζετε κάτι που βρίσκεται χαμηλότερα από εσάς, όπως για παράδειγμα παιδιά ή ζώα, το να στέκεστε στο… ύψος σας δε θα δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα.
*Το θέμα σας δεν χρειάζεται να βρίσκεται πάντα στο κέντρο του κάδρου. Ανασυνθέτοντας την φωτογραφία, τοποθετώντας το δηλαδή σε διαφορετικά σημεία, μπορείτε να πετύχετε πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα.
* Προσπαθήστε να αποφασίσετε ποιο είναι το βασικό σας θέμα, και συνθέστε τη φωτογραφία με βάση αυτό που είναι σημαντικό. Μην προσπαθείτε να χωρέσετε πολλά πράγματα σε μια φωτογραφία. Πολλές φορές το απλό είναι και το πιο ωραίο.
* Όταν βρείτε το θέμα και το κάδρο, περιμένετε τη σωστή στιγμή για να πατήσετε το κουμπί. Η στιγμή που αποφασίζουμε να τραβήξουμε τη φωτογραφία είναι καθοριστική, γι' αυτό πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που συμβαίνει και συχνά να περιμένουμε λίγο.
* Χρησιμοποιήστε το φλας μόνο σε χώρους με υπάρχοντα φωτισμό, για να εξισορροπήσετε ουσιαστικά και όχι για να φωτίσετε. Έτσι θα αποφύγετε το λεγόμενο «κάψιμο» της φωτογραφίας από το φλας. Για νυχτερινές λήψεις, προτιμήστε τη λειτουργία night shot της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής –η οποία απαιτεί τη χρήση τρίποδου, ή εναλλακτικά κάποιου σταθερού σημείου για να ακουμπήσετε τη μηχανή.
* Οι ψηφιακές μηχανές έχουν το πλεονέκτημα ότι οι φωτογραφίες δεν κοστίζουν τίποτα. Πειραματιστείτε άφοβα και δοκιμάστε να τραβήξετε την ίδια φωτογραφία χρησιμοποιώντας διαφορετικές ρυθμίσεις.
* Όταν βγάζετε ομαδικές φωτογραφίες, κάντε τον σκηνοθέτη: δώστε οδηγίες και καθοδηγείστε τους φίλους σας. Συχνά περιμένουν από εσάς να τους πείτε τι να κάνουν.
* Αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες όταν φωτογραφίζετε πρόσωπα γιατί το έντονο κάθετο φως δημιουργεί πολύ σκληρές σκιές σε αυτά. Το διάχυτο φως είναι ό,τι πρέπει. Όσο και να ακούγεται περίεργο, η συννεφιά προσφέρεται για πορτραίτα, καθότι ο ουρανός παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
* Μην βγάζετε μόνο στημένες φωτογραφίες. Φωτογραφήστε κάποιον την ώρα που δουλεύει , ασχολείται με κάποια αγαπημένη δραστηριότητα ή απλά χαλαρώνει.
* Όταν φωτογραφίζετε τοπία δώστε προσοχή στη γραμμή του ορίζοντα. Είναι πολύ εύκολο να βγει στραβή και να μη το προσέξετε.
* Πολλές φωτογραφικές μηχανές έχουν επίσης διάφορα προγράμματα π.χ. για πορτρέτα, τοπία, ή νυχτερινές λήψεις. Πειραματιστείτε με αυτά και χρησιμοποιήστε τα σε ανάλογες συνθήκες για να αξιοποιήσετε καλύτερα τις δυνατότητες της μηχανής σας.
Πηγη:in2life.gr
0 σχόλια: