Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

8 δικαιολογίες με τις οποίες κοροϊδεύεις όχι μόνο τους γύρω σου, αλλά και τον εαυτό σου!



Ξημερώνουν πολύ συχνά μέρες μέσα στο έτος που αισθανόμαστε ανίκανοι ή άκεφοι να ανταποκριθούμε ακόμα και στην πιο απλοϊκή υποχρέωση. Αναφέρομαι στα πολλά καλοκαιρινά και χειμερινά πρωινά που λέει κι ο ποιητής που θες να μείνεις με τις πυτζάμες σου επ' αόριστον, να λιώσεις στον καναπέ και να αναλωθείς σε χιλιάδες δικαιολογίες, ώστε οι γύρω σου, που περιμένουν να συμπεριφερθείς υπεύθυνα, να σε αφήσουν επιτέλους στη λατρευτή ησυχία σου.
Αυτές τις ώρες όμως, που εσύ εκλιπαρείς να σπαταλήσεις στην απόλυτη απραξία και νωχελικότητα, οι τζιχανιστές αποκεφαλίζουν δυτικούς, ο άνθρωπος εξερευνά νέους πλανήτες, τα πανεπιστήμια τελούν υπό κατάληψη, εν ολίγοις η ζωή τραβάει την ανηφόρα (ή την κατηφόρα), κοινώς ...συνεχίζεται!


Μήπως λοιπόν πρέπει να δώσεις ένα τέλος στις 8 δικαιολογίες τάξεως πρωτοδικείου με τις οποίες εξαπατάς τη συνείδηση και το αίσθημα ευθύνης σου;

«Δεν μπορώ»

Δεν θα ξεπέσω στο αγαπημένο κλισέ της μάνας σου «Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δε θέλω», αν κι εδώ που τα λέμε κρύβει μια μεγάλη αλήθεια. Αν πραγματικά επιθυμείς να βελτιωθείς ή να διαπρέψεις σε κάτι που σε πρώτη φάση σου φαίνεται βουνό, δεν επαναπαύεσαι ποτέ σε καμία αίσθηση ανικανότητας που σου υποβάλλουν οι γύρω ζηλιάρηδες και σπάστες. Μικρή δεν μπορούσα με τίποτα να κάνω περίληψη τα κείμενα, καθότι τα πάντα μου φαίνονταν σημαντικά με αποτέλεσμα να πατώνω στις βαθμολογίες. Στη Γ' Λυκείου χρειάστηκε να πεισμώσω για να γράψω καλά στην αντίστοιχη ενότητα της έκθεσης. Τελικά, στην περίληψη πήρα τη μεγαλύτερη βαθμολογία στις Πανελλήνιες (ευτυχώς, γιατί στην παράγραφο πάτωσα)… Τι σου θύμισα τώρα;!

«Δεν το αξίζω»

Στην ταινία Ελ Ντοράντο, ο Τούλιο πληροφορεί το Μικέλ για μια μικρή φωνούλα που υπάρχει μέσα στο μυαλό του και τον σταματαέι άμεσα κάθε φορά που ετοιμάζεται να κάνει κάποια απερισκεψία. Εσύ, αυτή τη φωνή δυστυχώς, την έχεις εξελίξει σε έναν περίεργο μηχανισμό υποτίμησης της αξίας και των δυνατοτήτων σου και το χειρότερο είναι ότι την ακούς και την παίρνεις στα σοβαρά. Είναι δυνατόν ένα κόμπλεξ, μια πρότερη ατυχία ή η μαλάκω συμφοιτήτρια να έχουν βλάψει τόσο πολύ την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση σου και να σου καθορίζουν τι αξίζεις και τι όχι; Ύψωσε γρήγορα ανάχωμα σε καθετί που σε κρατάει μακριά από τη δουλειά ή τη σχέση των ονείρων σου. Θα είναι μια μεγάλη νίκη!

«Το σώμα μου είναι απαίσιο»

Κατ' αρχάς ποια αναγκαιότητα επιβάλλει στους ανθρώπους να είναι ψηλοί, λεπτοί κι αψεγάδιαστης ομορφιάς; Καμία! Σταμάτα λοιπόν να παραπονιέσαι και να μην την πέφτεις στο γκομενάκι απέναντι επειδή το δεξί φρύδι έχει πάχος πάνω από 4 χιλιοστά. Προσωπικά, αν καθόμουν να αγχώνομαι τόσο για τα στραβά μου δόντια (όντως έχω) ή το μετρίων διαστάσεων στήθος μου, θα έπρεπε να είχα δέσει μια πέτρα στο λαιμό μου και να έπεφτα από το Γκραν Κάνυον ή να είχα ήδη μονάσει. Αν ωστόσο πιστεύεις κι είναι όντως εμφανές, ότι τα κιλά σου για παράδειγμα έχουν ξεφύγει προ πολλού, είναι στο χέρι σου να τα χάσεις με γυμναστική και καλή διατροφή. Σταμάτα να κλαίγεσαι!

«Δεν έχω λεφτά»

Ένα θα σου πω, μια ζωή την έχουμε κι αν δεν την γλεντήσουμε... Κοινώς, είναι πολύ λίγος ο χρόνος παραμονής μας στη γη για να αγχωνόμαστε για τα λεφτά ή να είμαστε τσιγκούνηδες και κακομοίρηδες. Δε σου λέω σε καμία περίπτωση, να αρχίσεις να τα σκορπάς δίχως αύριο, αλλά μην υπεραναλύεις κάθε αγορά και κάθε έξοδο τόσο πολύ. Τώρα βέβαια, αν όντως βρίσκεσαι ένα βήμα πριν να ζητήσεις πακέτο στήριξης από την Ένωση, άσε την γκρίνια και ψάξε για part-time job ή αμειβόμενη πρακτική άσκηση σχετική με τις σπουδές σου. Παράλληλα, κάνε ένα λιγότερο δαπανηρό πρόγραμμα εξόδων μέχρι να ορθοποδήσεις. Οι θαυμαστές ας περιμένουν.

«Δεν έχω χρόνο»

Έδω έβρισκε χρόνο ο Παπανδρέου να κάνει ποδήλατο ή τζόκινγκ την ώρα που η χώρα χρεοκοπούσε, δεν μπορείς να βρεις μία ώρα να δεις τη σχέση ή τους φίλους σου; Στην τελική, ξύπνα νωρίτερα κι όχι στις 12 ή στη μια το μεσημέρι! Μην σπαταλιέσαι τόσο στα social media κάνοντας ενοχλητικά likes στον πρώην ή στην πρώην και θα δεις πόσο γρήγορα θα βρεις χρόνο...

«Βαριέμαι»

Οι βαριεστημένοι άνθρωποι είναι και βαρετοί άνθρωποι. Νόμος να γραφτεί στον αστικό κώδικα κι αποδεδειγμένη αλήθεια εφάμιλλη της αρχής της σχετικότητας. Αν βαριέσαι, βρες έναν τρόπο να αποκτήσει νόημα η ύπαρξη σου, βρες ενδιαφέροντα, δώσε σημασία σε επιμορφωτικού περιεχομένου δραστηριότητες κι απαλλάξου από ευτελείς συνήθειες. Αυτό το ύφος της γελάδας κι η μουρμούρα του «βαριέμαι τη ζωή μου» θα σε οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στη μοναξιά και στην περιθωριοποίηση, επειδή προφανώς κανείς δεν θέλει να συναναστρέφεται οκνηρές υπάρξεις!

«Δεν μου αρκεί»

Παρόλο που δεν είναι κακό να φτάνεις εκεί που δεν μπορείς, όπως λέει ο Καζαντζάκης, είναι προτιμότερο κάποιες φορές να προσγειώνεσαι στην πραγματικότητα και να ζυγίζεις τις επιλογές που σου δίνει η κάθε χρονική στιγμή. Με άλλα λόγια, ναι ορισμένες φορές δεδομένων των συνθηκών, πρέπει να αισθάνεσαι ευχαριστημένος και πλήρης με ό,τι σου έχει δοθεί ή ό,τι κατέκτησες. Για την ώρα τουλάχιστον...

«Κάποιος με καταριέται ή με γρουσουζεύει»

Έχουμε κλείσει τα 15, μορφωνόμαστε στο Πανεπιστήμιο, διδασκόμαστε από δεκάδες πηγές γνώσης κι εσύ πιστεύεις ακόμα σε μαγγανείες και προλήψεις. Αστάθμητος παράγοντας τύχη ονομάζεται αυτό που σε βρήκε. Κανένας δεν σε σαμποτάρει και κανείς δεν σου κάνει βουντού ή μάγια...

*Εν ολίγοις η μόνη δικαιολογία που γίνεται καθόλα αποδεκτή είναι ο ανάδρομος Ερμής :p

Αρθρογράφος: Έφη Αλικάκου







ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: