Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Το ψέμα κυριαρχεί και στο ζωικό βασίλειο


Στα ζώα, επίσης, η εξαπάτηση είναι ένας ιδιαίτερα διαδεδομένος και πολύτιμος βιολογικός μηχανισμός που ενεργοποιείται αυτόματα όταν απειλείται το ζώο.


Χρησιμεύει μάλιστα για να διασφαλίζει την επιβίωση: είτε παραπλανώντας τους εχθρούς είτε ξεγελώντας τα υποψήφια θύματα. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση ζωικής απάτης αποτελεί το καμουφλάζ.

Για παράδειγμα, ο χαραδριός είναι ένα πουλί που για να αποσπάσει την προσοχή των θηρευτών του από τα αβγά του «προσποιείται» ότι η μία φτερούγα του είναι σπασμένη.

Οι πεταλούδες πιερίδες του Αμαζονίου, οι οποίες αποτελούν εξαιρετικά εύγευστη τροφή για τους θηρευτές τους, για να μη φαγωθούν μιμούνται την εμφάνιση ενός άλλου είδους πεταλούδων με απαίσια γεύση! Ο ερωδιός για να κρυφτεί από τους θηρευτές του παριστάνει ότι είναι φύλλο από καλάμι μπαμπού.

Το ψάρι πλευρονήκτης όταν νιώθει κίνδυνο κάνει μια κίνηση προς τα εμπρός αναστατώνοντας την άμμο σαν να προσπαθεί να θαφτεί στο σημείο αυτό, ενώ με ταχύτατες κινήσεις πηγαίνει και θάβεται σε άλλο σημείο, χωρίς να γίνει αντιληπτό.

Τα καλαμάρια, οι σουπιές και τα χταπόδια είναι ειδικοί στο καμουφλάζ. Τα χταπόδια, μάλιστα, μπορούν να πάρουν μορφή που μιμείται όχι μόνο χρωματικά αλλά και ως σχήμα διάφορα δηλητηριώδη θαλάσσια όντα, όπως τα φίδια και τα λεοντόψαρα.

Η αλτική αράχνη Portia, πάλι, χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη τεχνική εξαπάτησης για να προσελκύει τον αγαπημένο της μεζέ, την αράχνη που πλέκει ιστό (από άλλη οικογένεια).

Είναι σε θέση να μιμηθεί στην εντέλεια οποιαδήποτε δόνηση θα έκανε το θύμα της να την πλησιάσει, όπως τη δόνηση που προκαλεί ένα έντομο παγιδευμένο στον ιστό, ή ακόμη και τη χαρακτηριστική δόνηση που παράγει το αρσενικό όταν είναι η εποχή του ζευγαρώματος. Και για να μη γίνει αντιληπτή από το θήραμά της, περιμένει έως ότου μια άλλη δόνηση, π.χ. ένα ελαφρύ αεράκι, καλύψει τη δόνηση που προκαλεί η ίδια με την κίνησή της.
Πηγη:enet.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: