Είναι σημαντική για όλες τις ηλικίες.
Το φολικό οξύ ή φυλλικό οξύ όπως αλλιώς μπορεί να το έχετε ακούσει είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και ανήκει στην ομάδα του συμπλέγματος Β. Λόγω του ότι το φολικό οξύ δεν συντίθεται από τον οργανισμό μας όπως συμβαίνει με άλλες βιταμίνες , μπορεί να ληφθεί είτε μέσω τροφών είτε μέσω κάποιου διατροφικού συμπληρώματος, εφόσον κριθεί απαραίτητο από το γιατρό ή το διαιτολόγο μας.
Το φολικό οξύ μπορούμε να το βρούμε σε μεγάλες ποσότητες στη μαγιά της μπίρας, στο σιτάρι, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το μαρούλι, το σπανάκι και το μπρόκολο , στα καρύδια, στα όσπρια όπως είναι τα φασόλια και οι φακές, στον αρακά, στις μπανάνες και σε λιπαρά ψάρια. Είναι απαραίτητη η πρόσληψή του καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση DNA, στην ανάπτυξη των κυττάρων καθώς επίσης ο συνδυασμός του με την βιταμίνη Β12 απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης μεγαλοβλαστικής αναιμίας.
Είναι απαραίτητη η πρόσληψή του καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση DNA, στην ανάπτυξη των κυττάρων καθώς επίσης ο συνδυασμός του με την βιταμίνη Β12 απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης μεγαλοβλαστικής αναιμίας.
Λόγω του γεγονότος ότι το φολικό οξύ συμμετέχει στην σύνθεση του γενετικού υλικού και στην ανάπτυξη των κυττάρων, γίνεται κατανοητή η σημαντικότητά του για τις έγκυες γυναίκες αλλά και για αυτές που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη.
Αυτό συμβαίνει κυρίως για την πρόληψη υπερομοκυστευνεμίας( αυξημένες τιμές ομοκυστείνης στο αίμα) αλλά και κατά την περίοδο της σύλληψης και μετά, για την πρόληψη τυχόν επιπλοκών του νευρικού σωλήνα δηλαδή κυρίως δυσμορφίες του κρανίου, της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος.
Αυτό συμβαίνει κυρίως για την πρόληψη υπερομοκυστευνεμίας( αυξημένες τιμές ομοκυστείνης στο αίμα) αλλά και κατά την περίοδο της σύλληψης και μετά, για την πρόληψη τυχόν επιπλοκών του νευρικού σωλήνα δηλαδή κυρίως δυσμορφίες του κρανίου, της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος.
Όταν το φολικό οξύ εκλείπει στην μητέρα κατά την διάρκεια της κύησης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως είναι η πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα, πρόωρο τοκετό ακόμα και η αποβολή του εμβρύου. Την περίοδο που η γυναίκα θηλάζει κρίνεται αναγκαία η αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φολικό οξύ λόγω του ότι το βρέφος αναπτύσσεται ταχύτατα και έχει επίσης αυξημένες ανάγκες όπως και η μητέρα.
Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη φολικού οξέος όσον αφορά γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας αλλά και όσες διανύουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι 400 μg, για τις έγκυες 600 μg και για τις θηλάζουσες στα 500 μg. Γυναίκες που είναι υποψήφιες για εγκυμοσύνη ή είναι έγκυες γιατροί και διαιτολόγοι συνιστούν τη λήψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος καθώς και διατροφή με εμπλουτισμένα τρόφιμα. Το φολικό οξύ θεωρείται ασφαλές και δεν έχουν σημειωθεί παρενέργειες.
Συνεπώς, καταλαβαίνουμε τη σπουδαιότητα και τη συμβολή του φολικού οξέος σχετικά με τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού μας. Περισσότερο βέβαια είναι συνδεδεμένο με τις γυναίκες και κυρίως με όσες διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο τόσο για τη γυναίκα όσο και το έμβρυο και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να απουσιάζει από την καθημερινή δίαιτα.
*Κείμενο: Μαρία Ρίτσου / Διαιτολόγος, Αθήνα
Δες ένα βίντεο με τις ευεργετικές ιδιότητες του φολικού οξέως σε μαλλιά, δέρμα και οργανισμό:
0 σχόλια: