Ένα ρομπότ-κοπής γύρου, που τον κόβει αδιάκοπα και με μεγάλη ταχύτατα προσφέροντας 120 μερίδες την ώρα παρουσίασε ο εφευρέτης Αχμέτ Καλιοντζού, στη πρώτη έκθεση κεμπάμπ, που διοργανώθηκε στο Βερολίνο.
Το Ρομπότ κοπής κεμπάπ είναι ενισχυμένο με ψηφιακή κάμερα και υπολογίζει το πάχος κατά την κοπή, γεγονός που του επιτρέπει να κόβει τέλειες, λαχταριστές και λεπτές φέτες γύρου.
Σύμφωνα με την εταιρεία, Doner-Robot, που έχει αναλάβει την προώθηση του στην Ευρώπη, στο νέο αυτό ρομπότ τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής, διότι "δεν χρειάζεται πλέον να ιδρώνουν τόσο πολύ οι καταστηματάρχες".
Σε αντίθεση με την κρατούσα άποψη, ότι το ντονέρ κεπάμπ γεννήθηκε στην Τουρκία, ο γύρος γεννήθηκε το 1971 στο Βερολίνο, υποστηρίζει η λουξεμβουργιανή εφημερίδα L'essentiel.
Tο ντόνερ κεμπάπ, που σημαίνει "σούβλα που γυρίζει", είναι η ονομασία ένος τουρκικού φαγητού στο οποίο χρησιμοποιείται αρνίσιο κρέας, μοσχαρίσιο ή κοτόπουλου.
Το σημερινό ντόνερ προέρχεται από το παλαιότερο ολτού κεμπάπ. Το Ολτού είναι μια μικρή πόλη κοντά στο Ερζερούμ στην Τουρκία. Στην αρχική μορφή του, το κρέας ψηνόταν οριζόντια και τα κομμάτια κρέατος κοβόταν πιο χοντρά. Η σημερινή μορφή έγινε τον 19ο αιώνα στην Προύσα. Σε πολλές πόλεις της Τουρκίας η αρχική μορφή του σερβίρεται ακόμα σε εστιατόρια.
Σήμερα, το ντόνερ σερβίρεται σαν σάντουιτς μέσα σε τουρκική πίτα. Ο τρόπος σερβιρίσματος του ντόνερ με σαλάτα και σως δημιουργήθηκε από Τούρκους μετανάστες του Βερολίνου το 1971, ώστε να γίνει το γεύμα πιο ελκυστικό για τους Γερμανούς πελάτες.
Το ντόνερ είναι από την δεκαετία του 1980 το πιό δημοφιλές έτοιμο φαγητό στην Γερμανία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα 15.000 εστιατόρια-κεμπάμπ, όπου απασχολούνται 74.000 άνθρωποι. Η δε βιομηχανία του κεμπάμπ έχει ετησίως 2,5 εκατ. ευρώ κέρδη.
Πηγη:news247.gr
0 σχόλια: