Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Οδηγός πασχαλινών αγορών


Λίγες βδομάδες μας χωρίζουν από το Πάσχα και πλησιάζει η μέρα που θα ξεχυθείτε στα μαγαζιά. Παγίδες όμως υπάρχουν κάθε χρόνο και φέτος ο ΕΦΕΤ και το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών μας συμβουλεύουν. Ενημερωθείτε για το τι να αγοράσετε και τι να αποφύγετε.


Aγορά τροφίμων

Να αγοράζετε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς, θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να σας παραπλανήσουν και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία σας.

Να αγοράζετε κρέατα που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρεμασμένα από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.

Να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητας του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου που προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρέατα, και άλλα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά, κ.λ.π.).

Αγορά κρέατος

Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2-5 βαθμούς C για το νωπό και 18 βαθμούς C και χαμηλότερη για τα κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς χώρους.

Πρέπει πάντα να συγκρίνετε την τιμή με την ποιότητα του κρέατος και να αναζητάτε τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.

Το χρώμα της σφραγίδας σας πληροφορεί για την προέλευση του κρέατος, που αγοράζετε.
Τα ελληνικά και τα προερχόμενα από χώρες της Ε.Ε αμνοερίφια φέρουν σφραγίδα γαλάζιου χρώματος και επί πλέον αναγράφουν τον τόπο ή τη χώρα προέλευσης

Τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες, φέρουν σφραγίδα καφέ χρώματος και αναγράφουν επίσης τη χώρα προέλευσης.

Αυγά

Η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας της λήξης και ημερομηνία ωοτοκίας.
Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με την ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.

Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από την διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.

Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.

Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.

Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
Μετά τον βράσιμο διατηρείστε τα στο ψυγείο.

Σοκολάτες

Προσοχή στην αγορά σοκολατένιων αυγών. Προσέχετε την ετικέτα, για να αποφύγετε την απομίμηση καθώς και την ημερομηνία λήξης.

Παιχνίδια

Όλα τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν το σήμα «CE» που αποτελεί δήλωση του κατασκευαστή ότι το παιχνίδι είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Επίσης πρέπει να φέρουν το όνομα ή και την εταιρική επωνυμία και το σήμα καθώς και τη Δ/νση του κατασκευαστή ή εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα στην αγορά.

Έτσι θα μπορέσετε να βρείτε ανταπόκριση αν έχετε κάποιο παράπονο από το παιχνίδι και να έλθετε σε επαφή με τον κατασκευαστή του για επισκευή, ανταλλακτικά κλπ

Ορισμένα παιχνίδια, λόγω φύσεως ή σχεδιασμού ή υλικών πρέπει επιπλέον να έχουν προειδοποιητικές οδηγίες για τη χρήση τους. Αυτά που λόγω λειτουργίας ή χαρακτηριστικών προορίζονται για ορισμένες ηλικίες, πρέπει να αναγράφουν την ηλικία για την οποία προορίζονται.

Προσέχετε το υλικό και η σύνθεση του παιχνιδιού να είναι απόλυτα ασφαλή για την ηλικία του παιδιού. Παιχνίδια με κόγχες, προεξέχοντα ελάσματα, οξείες γωνίες και άλλα αιχμηρά μέρη μπορεί να πληγώσουν ή να τραυματίσουν τα παιδιά.

Φροντίζετε να μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις αλλά να επιλέγετε παιχνίδια που προάγουν την ευρηματικότητα και την πρωτοβουλία του παιδιού.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις λαμπάδες που στολίζονται με παιχνίδια ή αντικείμενα που έχουν πρότυπα βίας ή τρόμου, τα οποία μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών, καθώς και λαμπάδες που στολίζονται με παιχνίδια που μοιάζουν με τρόφιμα ή που οι ίδιες οι λαμπάδες μοιάζουν με τρόφιμα.

Πασχαλινές λαμπάδες

Προσοχή κατά την αγορά πασχαλινών λαμπάδων οι οποίες ομοιάζουν με τρόφιμο και λόγω σχήματος, οσμής, χρώματος, εμφάνισης και μεγέθους. Είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για παιδιά, τα οποία διατρέχουν κίνδυνο πνιγμού σε περίπτωση απόσπασης από αυτές μικρών κομματιών.


πηγη:men24.gr




Bookmark and Share




SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: