Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025

Το τρόφιμο που στηρίζει την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με γιατρούς – Μικρή ποσότητα από αυτό το τρόφιμο έχει οφέλη

Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της καρδιάς και στην πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων. 

Σύμφωνα με γιατρούς και διατροφολόγους, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ξεχωρίζει ως ένα από τα πιο ωφέλιμα τρόφιμα για την καρδιακή υγεία. Μικρή καθημερινή ποσότητα, ακόμη και μισή κουταλιά της σούπας, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης και στη στήριξη των αγγείων.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι τα οφέλη προκύπτουν στο πλαίσιο μιας συνολικά ισορροπημένης διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής.

Πολλές είναι οι μελέτες εδώ και χρόνια που απαριθμούν τα πολλαπλά οφέλη του χρυσού της Μεσογείου για τη λειτουργία της καρδιάς και τη μακροζωία γενικότερα.

Ο λόγος για το πολύτιμο ελαιόλαδο που αποτελεί πυλώνα της μεσογειακής διατροφής.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το ελαιόλαδο ως ελιξίριο νεότητας και υγείας. Ακόμα και σήμερα, που οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει και δεν ταυτίζονται ιδιαίτερα με τη διατροφή των προγόνων μας, οι ιδιότητες του διατροφικού αυτού χρυσού έχουν αναγνωριστεί από πλήθος ερευνών.

Μέσα σε αυτά τα οφέλη, συγκαταλέγεται και η εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Καταναλώνοντας περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα, θα μπορούσε αποτελεσματικά να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, σύμφωνα με μελέτη του 2020.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με μια πιο τωρινή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πάνω από μισή κουταλιά της σούπας την ημέρα είχαν χαμηλότερα ποσοστά πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσειςνόσο Αλτσχάιμερ και άλλες αιτίες σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν κατανάλωναν ποτέ ή σπάνια ελαιόλαδο.

«Το ελαιόλαδο θεωρείται το σήμα κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής και η σύνδεσή του με τη χαμηλότερη θνησιμότητα είναι επαρκώς τεκμηριωμένη στις χώρες της νότιας Ευρώπης. Αλλά αυτή είναι η πρώτη μακροχρόνια μελέτη που δείχνει ένα τέτοιο όφελος για την υγεία στις ΗΠΑ», ανέφερε σχετικά ο δρ Frank Hu, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Τα συστατικά – βάλσαμο για την καρδιά

Το ελαιόλαδο είναι το μοναδικό μεταξύ όλων των φυτικών ελαίων που έχει το υψηλότερο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη LDL και αυξάνουν την «καλή» HDL. Έχει αποδειχθεί εξίσου ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και περιέχει φυτικές ενώσεις, που προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που είναι γνωστό ότι μειώνουν την εκδήλωση των ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Ανώτερο όλων διατροφικά θεωρείται το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί βασική πηγή καλών λιπαρών για τη μεσογειακή διατροφή. Το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής έχει αποδειχθεί από πλήθος ερευνών ως ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά μοντέλα και συστήνεται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα ισχυρά αυτά οφέλη του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου οφείλονται στο γεγονός ότι είναι ένα φυσικό προϊόν, που εξάγεται μόνο με μηχανικές και φυσικές διεργασίες χωρίς κανένα εξευγενισμό. Αυτό σημαίνει και ο όρος «ψυχρής έκθλιψης», που εστιάζει στη φυσικότητα του προϊόντος, καθώς έχει υποστεί μία και μοναδική, απλή διαδικασία άλεσης χωρίς καμία επεξεργασία που να αλλοιώνει την ποιότητά του.

Αν και η πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής τον δρα. Frank Hu, δεν καθόρισε εάν χρησιμοποιήθηκε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, οι ευρωπαϊκές μελέτες έχουν αναδείξει καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο έχει μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ενώσεων και αντιοξειδωτικών από άλλα φυτικά έλαια.

Για παράδειγμα η μελέτη απέδειξε ότι η αντικατάσταση των ανθυγιεινών λιπαρών με ελαιόλαδο συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Συμβουλές

Προτίμησε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Χρησιμοποίησέ το ωμό ή σε χαμηλές θερμοκρασίες

Αντικατάστησε κορεσμένα λιπαρά με ελαιόλαδο

Συνδύασέ το με λαχανικά και όσπρια

Διατήρησε γενικά ισορροπημένη διατροφή και κίνηση

Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και συνδέεται διαχρονικά με καλή καρδιακή υγεία.

Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών και στη διατήρηση υγιών αγγείων.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες για να υπάρξει όφελος, αλλά σταθερή και ποιοτική κατανάλωση.

Η αντικατάσταση άλλων λιπαρών με ελαιόλαδο και η ένταξή του σε απλά καθημερινά γεύματα μπορεί να αποτελέσει μια εύκολη και ασφαλή επιλογή για την καρδιά.




 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram , στο Twitter και στο Bluesky γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: