Η καθημερινή χρήση του υποστηρίζει την καρδιά, βελτιώνει τον μεταβολισμό και συμβάλλει στη γενική ευεξία του οργανισμού. Αποτελεί μια απλή, φυσική λύση που μπορεί να ενταχθεί εύκολα στη διατροφή, χωρίς περίπλοκες διαδικασίες ή ακριβές αγορές.
Διαβάστε πώς μπορεί να βοηθήσει και γιατί οι ειδικοί το προτείνουν ως μέρος μιας υγιεινής καθημερινής ρουτίνας.
Ο ευλογημένος χυμός της ελιάς αποτελεί ένα κοινό μυστικό της Μεσογείου που ενισχύει τη μακροζωία και προστατεύει την καρδιά, συμβάλλοντας συνολικά στην καλή υγεία
Το «χρυσό υγρό» σύμφωνα με τον Όμηρο, το ελαιόλαδο, κατά την αρχαιότητα δεν ήταν απλά μέρος της διατροφής, αλλά αποτελούσε σύμβολο υγείας και δύναμης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Ιπποκράτης το περιγράφει ως το τέλειο θεραπευτικό.
Τα οφέλη του ελαιόλαδου έχουν αποδειχθεί με πλήθος μελετών και συνεχίζουν να αξιοποιούνται μέχρι και σήμερα, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω.
Ρυθμίζει τις τιμές της χοληστερόλης
Μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση φυτικών στερολών και στανολών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των συγκεντρώσεων ολικής και «κακής» χοληστερόλης στο αίμα.
Επιπλέον, μια δίαιτα που περιλαμβάνει την κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (4 κουταλιές της σούπας) και περίπου 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών ημερησίως, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου και καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 30% σε ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου.
Η έρευνα έδειξε ότι η Μεσογειακή δίαιτα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με τις στατίνες, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης.
Ιδανικό για άτομα με διαβήτη
Έχει φανεί ότι μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη, μέτρια σε υδατάνθρακες και πλούσια σε φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά είναι από τις αποτελεσματικότερες προσεγγίσεις για τους διαβητικούς. Αυτό βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης και στη βελτίωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Η κατανάλωση ελαιόλαδου από άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος σε χαμηλά επίπεδα.
Ενώ βοηθά στη μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης διαβήτη στα άτομα που έχουν εντάξει στο διαιτολόγιό τους το ελαιόλαδο σε σχέση με άλλα άτομα που προτιμούν διαφορετικά λιπαρά.
Είναι ασφαλές να τηγανίσουμε με ελαιόλαδο;
Με βάση μελέτες το ελαιόλαδο είναι το ιδανικότερο διατροφικό λίπος, ανθεκτικό σε όλα τα είδη μαγειρέματος, καθώς εμφανίζει αυξημένη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες (170 C).
Αυτό μεταφράζεται στο ότι, σε σχέση με τα άλλα μαγειρικά έλαια, τα αντιοξιδωτικά συστατικά του ελαιόλαδου διατηρούνται καλύτερα και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του (π.χ., ελαϊκό οξύ) δε μετατρέπονται σε βλαβερά trans λιπαρά.
Έχει επίσης φανεί ότι ο σύντομος χρόνος τηγανίσματος με ελαιόλαδο, σε θερμοκρασία έως 170° C, ασκεί θετική επίδραση στη θρεπτική αξία των τηγανισμένων τροφίμων, καθώς αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε αντιοξιδωτικές ουσίες (φαινολικές ενώσεις, βιταμίνη Ε) και κυρίως στην αντικαρκινική ουσία σκουαλένιο.
Η ανθεκτικότητα των συστατικών του ελαιολάδου διατηρείται μέχρι και πέντε τηγανίσματα, ενώ τα υπόλοιπα έλαια μπορεί να αλλοιωθούν ήδη από το πρώτο τηγάνισμα.
Συμβουλές:
Προσθέστε το έλαιο στη σαλάτα ή το φαγητό σας καθημερινά.
Μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη ποσότητα – ένα κουταλάκι την ημέρα αρκεί.
Επιλέξτε φυσικό, ψυχρής έκθλιψης έλαιο για μέγιστα οφέλη.
Συνδυάστε με υγιεινή διατροφή και άσκηση για καλύτερα αποτελέσματα.
Φυλάξτε το σε δροσερό και σκιερό μέρος για να διατηρήσει τα θρεπτικά του στοιχεία.
Αυτό το φυσικό έλαιο είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική λύση για να κρατάτε χοληστερόλη και σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα. Ενισχύει την καρδιά, βελτιώνει τον μεταβολισμό και μπορεί να γίνει καθημερινή συνήθεια χωρίς κόπο.
Η χρήση του είναι εύκολη και ασφαλής, προσφέροντας φυσική υποστήριξη στον οργανισμό. Συνδυασμένο με ισορροπημένη διατροφή και δραστηριότητα, αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο για να φροντίζετε την υγεία σας καθημερινά, με μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές που κάνουν μεγάλη διαφορά.





0 σχόλια: