Μέσα όμως από αυτήν την άποψη ίσως λείπει ο παράγοντας ψυχολογία που όπως φαίνεται είναι εξίσου σημαντικός με το να βρούμε την κατάλληλη διατροφή για εμάς.
Όσο προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μία δίαιτα, δεν επηρεαζόμαστε μόνο από τις τροφές που τρώμε αλλά επηρεαζόμαστε άμεσα από τα συναισθήματά μας και τις σκέψεις μας. Αν λοιπόν δούμε συνδυαστικά την δίαιτα και την ψυχολογία τότε φαίνεται να είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να πετύχουμε τους στόχους μας. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω πώς επηρεάζει η ψυχολογία την δίαιτα μας και ίσως μέσα σε αυτό το άρθρο κάποιες από εμάς συνειδητοποιήσουμε γιατί συνήθως το αναβάλλουμε ή γιατί δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Δίαιτα και ψυχολογία – Πώς η ψυχολογία επηρεάζει την διατροφή
Παρατηρούμε ορισμένες φορές ή και πολύ συχνά σκαμπανεβάσματα στις διατροφικές μας συνήθειες που οφείλονται στην συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Για παράδειγμα, όταν είμαστε λυπημένοι, αγχωμένοι ή κουρασμένοι μπορεί να επιλέγουμε να φάμε υπερβολικά και κυρίως ανθυγιεινές τροφές. Οι ειδικοί σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιούν τον όρο “συναισθηματική υπερφαγία”.
Επίσης όμως το άγχος και η πίεση μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή να μην έχουμε όρεξη για φαγητό το οποίο είναι εξίσου σημαντικό. Με λίγα λόγια παρατηρούμε ακραίες συμπεριφορές στην διατροφή μας. Τόσο το ένα όσο και το άλλο μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο στην προσπάθειά μας να διατηρηθούμε ή να χάσουμε με σωστό τρόπο βάρος όσο και στην υγεία μας γενικότερα.
Δίαιτα και ψυχολογία – Πώς αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες
Στην προσπάθειά μας να αλλάξουμε τρόπο διατροφής δεν είναι περίεργο να συναντήσουμε κάποιες δυσκολίες. Για κάποιους μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικές αλλά για πολλούς από εμάς είναι αρκετά δύσκολο να αντιστεκόμαστε σε κάποιες συνήθειες. Για παράδειγμα, η επιθυμία για κάποιες ανθυγιεινές τροφές που ίσως υπήρχαν σε κάποιο βαθμό στην καθημερινότητά μας, μπορεί να γίνει ακόμα πιο έντονη αφού το “δεν πρέπει” μας δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε αυτές τις άβολες για εμάς στιγμές και να σκεφτούμε ψύχραιμα εστιάζοντας στον στόχο μας πριν υποκύψουμε στον πειρασμό.
Η διαχείριση της πείνας ή η ανάγκη μας για κάποιες τροφές στις οποίες έχουμε εθιστεί είναι ένα σημαντικό βήμα και η καλή ψυχολογική μας κατάσταση θα μας βοηθήσει στο να προχωρήσουμε. Δεν είναι απαραίτητο να πεινάμε για να καταναλώσουμε υπερβολικό ή και ανθυγιεινό φαγητό όπως είπαμε και παραπάνω. Αρκούν ψυχολογικοί παράγοντες για να μας οδηγήσουν εκεί.
Δίαιτα και ψυχολογία – Ο συνδυασμός τους οδηγεί στην επιτυχία
Η δίαιτα μπορεί να μας φανεί δύσκολη και οι πρώτες μέρες ή ακόμα και βδομάδες να είναι πιο απαιτητικές. Δεν είναι παράξενο αν δεν δούμε σύντομα αποτελέσματα να απογοητευτούμε. Σε αυτήν την φάση η καλή μας ψυχολογία μπορεί να βοηθήσει στην σταθεροποίηση των συναισθημάτων που ξεπετάγονται το ένα μετά το άλλο. Δεν ποντάρουμε στο να δούμε γρήγορα αποτελέσματα αλλά σταθερά και μόνιμα τα οποία δεν επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας.
Κάποιος θα έλεγε ότι δεν γίνεται να μην αγχωνόμαστε κατά την διάρκεια μιας δίαιτας είτε από τα αποτελέσματα είτε από άλλες καταστάσεις που προκύπτουν στη ζωή μας. Σωστά! Συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτό που ονομάζουμε άγχος, αλλά φροντίζοντας την ψυχολογία μας μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με καλύτερο τρόπο όπως και κατά την διάρκεια μίας δίαιτας. Το άγχος δεν χρειάζεται να επηρεάζει την προσπάθειά μας.
Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να το αντιμετωπίσουμε. Αν χαλάσουμε την διατροφή μας δεν σημαίνει ότι θα αποβάλλουμε και το άγχος! Και αυτό θα παραμείνει γιατί δεν το αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά και θα απογοητευτούμε που σαμποτάρουμε τις προσπάθειές μας. Έτσι λοιπόν ο συνδυασμός δίαιτας και καλής ψυχολογίας φαίνεται να είναι το κλειδί για να απολαύσουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Δίαιτα και ψυχολογία – Μυστικά για να πετύχεις τον στόχο σου
1) Μικροί και ρεαλιστικοί στόχοι
Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε τι στόχους πραγματικά έχουμε. Για παράδειγμα, αν ο στόχος μας είναι να χάσουμε 10 κιλά σε 2 εβδομάδες μάλλον, δεν θα ήταν και ο πιο ρεαλιστικός στόχος με αποτέλεσμα να απογοητευτούμε. Οπότε δεν περιμένουμε να χάσουμε πολλά κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά να θέσουμε πιο μικρούς στόχους και με υπομονή να απολαμβάνουμε τα αποτελέσματα. Δεν επικεντρωνόμαστε στον αποτέλεσμα αλλά στην διαδικασία κι αισθανόμαστε όμορφα με τον εαυτό μας πετυχαίνοντας κάθε κοντινό και μικρό στόχο.
2) Υποστήριξη από τους άλλους
Μπορεί κάποιοι να μην το θεωρούν απαραίτητο κι όμως η υποστήριξη μπορεί να παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην δίαιτά μας. Η υποστήριξη από έναν διατροφολόγο, από οικογένεια και φίλους μπορεί να κάνει την διαφορά. Σε οτιδήποτε προσπαθούμε να κάνουμε, όταν έχουμε την υποστήριξη από τους γύρω μας και καταλαβαίνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τότε είναι πιο εύκολο να μείνουμε συνεπής στον στόχο μας όπως και στην περίπτωση της δίαιτας.
3) Διαχείριση του άγχους
Η ψυχολογία μας μπορεί να επηρεάσει άμεσα την προσπάθειά μας. Σε περίπτωση που νιώσουμε άγχος ή πίεση κατά την διαδικασία, θα είναι χρήσιμο για εμάς να βρούμε άλλες μεθόδους αντιμετώπισης από το να χαλάσουμε την δίαιτά μας. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την άσκηση που μπορεί να σταθεί πολύτιμος σύμμαχος ή μία βόλτα ή οτιδήποτε μας βοηθάει να χαλαρώνουμε και να ξεχνιόμαστε.
Δίαιτα και ψυχολογία – Τι πρέπει να ξέρεις – Συμπέρασμα
Όπως είδαμε παραπάνω στο άρθρο η ψυχολογία μπορεί να επηρεάσει άμεσα την δίαιτά μας. Έτσι λοιπόν συμπεραίνουμε ότι μία δίαιτα δεν είναι αποκλειστικά θέμα φαγητού αλλά και ψυχολογίας. Η ψυχική μας κατάσταση μπορεί είτε σε κάποιες περιπτώσεις να μας βοηθήσει να πετύχουμε ένα στόχο είτε να αποτύχουμε. Η πορεία μίας δίαιτας και το αποτέλεσμα του στόχου συνδέεται με την ψυχολογία μας. Αν λοιπόν κατανοήσουμε αυτή την σύνδεση μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και να ακολουθήσουμε με περισσότερη άνεση πιο υγιείς διατροφικές συνήθειες.





0 σχόλια: