Αυτό το ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο από το 12,6% που καταγράφηκε στα τέλη του 2019, λίγο πριν την πανδημία. Κατά την έναρξη της πανδημίας, η αβεβαιότητα και οι συνθήκες εγκλεισμού οδήγησαν σε απότομη αύξηση της αποταμίευσης, φτάνοντας στο 25,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Μετά από αυτήν την κορύφωση, το ποσοστό αποταμίευσης άρχισε σταδιακά να μειώνεται, φτάνοντας στο 13,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, για να αρχίσει στη συνέχεια να αυξάνεται ξανά, παρουσιάζοντας σαφή ανοδική τάση.
Αντίθετα, οι επενδύσεις των νοικοκυριών στην ευρωζώνη δείχνουν αντίστροφη πορεία μετά την πανδημία. Ενώ το ποσοστό επενδύσεων έφτασε στο 10,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, μειώθηκε σταδιακά στο 9,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται εν πολλοίς στην πληθωριστική κρίση που πλήττει την Ευρώπη, καθώς το αυξανόμενο κόστος ζωής οδηγεί τα νοικοκυριά να αποταμιεύουν περισσότερο αντί να επενδύουν.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πορεία των αποταμιεύσεων είναι διαφορετική. Αν και κατά την περίοδο της πανδημίας το ποσοστό αποταμίευσης εκτοξεύθηκε στο 32% τον Απρίλιο του 2020, από τον Ιανουάριο του 2022 και έπειτα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μεταξύ 3,6% και 5,5%.
Τον Αύγουστο του 2024, το ποσοστό αποταμίευσης διαμορφώθηκε στο 4,8%, χαμηλότερο από το προ πανδημικό επίπεδο του 6%. Αντίθετα, οι επενδύσεις των αμερικανικών νοικοκυριών σημειώνουν σημαντική αύξηση από τα μέσα του 2023.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Μαρκ Ζάντι, σχολιάζει στους «Financial Times» ότι το χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης στις ΗΠΑ στηρίζει την καταναλωτική δαπάνη, που αποτελεί κύριο μοχλό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.
Από την άλλη, ο Σάμι Σάαρ της Lombard Odier επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι αποταμιεύουν περισσότερο λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η οικονομική στασιμότητα στη Γερμανία.
Η ανάλυση δείχνει πως τα υψηλά επιτόκια βραχυπρόθεσμων δανείων στην Ευρώπη ενισχύουν την τάση αποταμίευσης, ενώ στις ΗΠΑ, τα μακροπρόθεσμα και χαμηλότοκα δάνεια επιτρέπουν στους καταναλωτές να δαπανούν και να επενδύουν περισσότερο.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 2,6% το 2024, με τη μεγάλη κατανάλωση να αποτελεί τον κύριο παράγοντα ανάπτυξης. Στην ευρωζώνη, ωστόσο, η προβλεπόμενη ανάπτυξη περιορίζεται στο 0,7%, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην οικονομία.
0 σχόλια: