Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Ανακούφιση από τον πονόλαιμο – 7 Λύσεις

Ένα κρυολόγημα μπορεί να είναι η αιτία που τώρα αναζητάτε την ανακούφιση από τον πονόλαιμο που σας ταλαιπωρεί. Όμως, υπάρχουν κι άλλοι πιθανοί παράγοντες που ενδέχεται να ευθύνονται για την εμφάνιση ερεθισμού και πόνου στην περιοχή του λαιμού. 
Αυτούς αναφέρουμε ονομαστικά κι όχι διεξοδικά στο παρόν άρθρο του περιοδικού μας, μιας και η εστίαση του ενδιαφέροντός μας αφορά στους τρόπους για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Σε αυτό το επιμέρους ζήτημα μπορείτε να βρείτε εν εκτάσει πλήθος πληροφοριών και συμβουλών που πιστεύουμε να σας βοηθήσουν άμεσα.

Ποια είναι τα συχνότερα αίτια για τον πονόλαιμο;

-Ένα κοινό κρυολόγημα

-Μία γρίπη

-Μία ιογενής φαρυγγίτιδα

-Η πολύωρη αναπνοή εκ του στόματος, που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα κι ερεθισμό στο λαιμό.

-Κάτι που έχει κολλήσει ή γδάρει το λαιμό.

-Μια στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα

-Λοιμώδης μονοπυρήνωση

-Χειρουργείο π.χ. αφαίρεσης αμυγδαλών, το οποίο μπορεί να έχει ως επίπτωση την μετέπειτα φθορά και πόνο στο λαιμό.

Πώς μπορεί να καταστεί εφικτή η ανακούφιση από τον πονόλαιμο;

Στις περιπτώσεις όπου ο πονόλαιμος προέρχεται από ένα κοινό κρυολόγημα ή κάτι που τον ενόχλησε, τον τραυμάτισε κ.λπ., η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι όλη η συνέχεια του άρθρου. Συγκεκριμένες τροφές και συνδυασμός τροφίμων, ροφήματα – αφεψήματα, καθώς και μία μέθοδος με μηλόξιδο. Πάμε να τα δούμε όλα ένα προς ένα!

1) Μέλι: το γιατροσόφι για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο, που περνάει από γενιά σε γενιά

Οι παλιοί, μόλις είχαν ενοχλήσεις, κάψιμο ή πόνο στο λαιμό, ή βήχα, συνήθιζαν να τρώνε αμέσως ένα κουταλάκι αγνό μέλι. Όχι μόνο μία φορά αλλά μερικές φορές μέσα στην ημέρα εκείνη. Όπως αντιστοίχως εμείς συνηθίζουμε να παίρνουμε κάποιο φαρμακευτικό σιρόπι.

Αν έχετε βήχα, έντονο γδάρσιμο, ενόχληση ή αίσθηση καψίματος στο λαιμό, 1 κουταλάκι μέλι πρωί – μεσημέρι – βράδυ είναι ό,τι χρειάζεστε.

Εκτός από σκέτο, μπορείτε να το καταναλώνετε ως προσθήκη στα pancakes σας, σε porridge (χυλό βρόμης που είναι δυναμωτικός για πρωινό γεύμα), σε μαλακό ψωμάκι με soft βούτυρο, στο χαμομήλι με το λεμόνι, σε κάποιο smoothie κ.λπ.

2) Porridge με μπανάνα (Συνταγή)

Μόλις αναφερθήκαμε σε αυτό το πιάτο, που τρώγεται όλη την ημέρα. Αλλά συνηθίζεται να προτείνεται από το εξωτερικό ως ένα χειμωνιάτικο, ζεστό, full δυναμωτικό πρωινό γεύμα. Είναι μία από τις καλύτερες και πιο αποδοτικές τροφές για ανακούφιση από τον πονόλαιμο, αρκεί να μην το φάτε καυτό.

Η βρόμη περιέχει πολλούς υδατάνθρακες κι άρα ενέργεια, αναγκαία για τις ημέρες που είστε άρρωστοι. Ακόμη, έχει αντιοξειδωτικά στοιχεία που δύνανται να μειώσουν τη φλεγμονή στην περιοχή του λαιμού. Ο ψευδάργυρος που εμπεριέχει επουλώνει και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Η μπανάνα είναι εξίσου δυναμωτική. Μπορεί να συνδυαστεί άρτια με τη βρόμη, αν είναι ώριμη βγάζει μια ωραία γλυκύτητα στο πιάτο, ενώ έχει και τις απαραίτητες βιταμίνες.

Ο χυλός βρόμης φτιάχνεται με το βράσιμο νερού ή γάλακτος (ζωικού ή φυτικού) μαζί με νιφάδες βρόμης. Το σερβίρετε ζεστό προσθέτοντας λίγο τζίντζερ (είναι κι αυτό πολύ βοηθητικό), λίγη κανέλα, προαιρετικά ελάχιστο αλάτι, και μια γενναία δόση μελιού. Στο τέλος, πολτοποιείτε όσο μπορείτε με ένα πιρούνι μια ώριμη μπανάνα και είτε την αναμειγνύετε με όλο το porridge είτε την αφήνετε από πάνω του. Μην το καταναλώνετε καυτό, όπως είπαμε, διότι αυτό δεν είναι ωφέλιμο για έναν τραυματισμένο λαιμό.

3) Ένα τέλειο και θρεπτικό smoothie

Τα smoothies μπορούν να γίνουν πολύ γευστικά, να καταναλωθούν ευχάριστα, ενώ ταυτόχρονα να δίνουν πλήθος θρεπτικών στοιχείων. Μπορείτε να φτιάχνετε διάφορα smoothies που να αντικαθιστούν υπέροχα κάποιο σνακ ή γεύμα της ημέρας σας. Στην παρούσα φάση, σας παρουσιάζουμε ένα από τα πιο ωφέλιμα για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο.

Για την προετοιμασία του, χτυπάτε σε ένα μπλέντερ ένα κεσεδάκι γιαούρτι της αρεσκείας σας. Μαζί με πολύ λίγο γάλα της επιλογής σας, 1 κουταλάκι φυστικοβούτυρο, ¼ αβοκάντο, στην άκρη του κουταλιού τζίντζερ και μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας. Επίσης, κάποιο φρούτο όπως: μία μικρή ώριμη μπανάνα ή 2 χούφτες κατεψυγμένα κόκκινα φρούτα.

4) Χαμομήλι με λεμόνι: ο πιο διαδεδομένος τρόπος για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο

Το χαμομήλι συνιστά ένα από τα φυσικά… πολυεργαλεία που μπορούμε να αξιοποιούμε. Παρέχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις, απαραίτητες και για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Επίσης, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και μας βοηθάει να αποκοιμηθούμε πιο γρήγορα, κάτι που χρειαζόμαστε όταν είμαστε αδύναμοι, έχουμε ίωση ή κάτι σχετικό. Εάν έχετε βήχα, το χαμομήλι επιδρά και αντισπασμωδικά.

Σε ό,τι αφορά στο λεμόνι, θα αναφερθούμε μόνο στην πολύτιμη βιταμίνη C, καθώς και στην πιο ευχάριστη γεύση που χαρίζει στο αφέψημα.

5) Γλυκοπατάτα με κανέλα

Η κανέλα συμβάλλει ιδιαίτερη στην πρόληψη έναντι των λοιμώξεων και ενισχύει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνει τις πιθανότητες για διαβήτη. Έχει φανεί να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και νευροεκφυλιστικών νόσων. Αυτές είναι οι κυριότερες ευεργετικές ιδιότητές της, από τις οποίες, εν προκειμένου, μας ενδιαφέρει η ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Σε ό,τι αφορά την γλυκοπατάτα, οφείλουμε να πούμε ότι εμπεριέχει βιταμίνες Α και C, αντιοξειδωτικά, καθώς επίσης και αντιφλεγμονώδη συστατικά.

Αφού την βράσετε καλά να γίνει πολύ μαλακή, είτε περιμένετε να κρυώσει ελαφρώς και πασπαλίζετε κανέλα είτε την πολτοποιείτε σαν πουρέ και ρίχνετε τότε το μπαχαρικό. Η μαλακή υφή της θα καταπραΰνει ακόμα περισσότερο το λαιμό. Γι’ αυτό και θεωρούμε πως και η παρούσα συνταγή εντάσσεται αναμφισβήτητα σε εκείνες που προσφέρουν ανακούφιση από τον πονόλαιμο.

6) Τα φύλλα βατομουριάς κάνουν για κάθε λογής ερεθισμό στο λαιμό

Αν υποφέρετε από περιστασιακές ή χρόνιες φλεγμονές του λαιμού, όπως για παράδειγμα φαρυγγίτιδα ή αμυγδαλίτιδα, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σας συνιστούμε να κάνετε γαργάρες από αφέψημα φύλλων βατομουριάς.

Πώς να το φτιάξετε; Σε ένα κατσαρολάκι, τοποθετείτε 50 γραμμάρια φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα βατομουριάς σε 1 λίτρο νερό. Κλείνετε το κατσαρόλι και τα αφήνετε να βράσουν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Εν συνεχεία, σουρώνετε το νερό. Αυτό είναι που χρησιμοποιείτε για να κάνετε γαργάρες αρκετές φορές μέσα στην ημέρα σας.

7) Μέθοδος με μηλόξιδο για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο

Μπορεί να μην την έχετε ξαναδεί ή ξανα-ακούσει, όμως είναι ένα από αυτά τα λεγόμενα γιατροσόφια. Φαίνεται να συμβάλει στο να καταπραΰνεται ο πονόλαιμος.

Τι πρέπει να κάνετε: Σε ½ ποτήρι χλιαρό νερό, ανακατεύετε 1 κουταλιά της σούπας μηλόξιδο και 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι. Κάνετε γαργάρες πρωί, μεσημέρι και βράδυ, για μερικές ημέρες, και … πείτε αντίο στον πονόλαιμο!

Μην αφήνετε τον πονόλαιμο στην τύχη του…

Δοκιμάστε τις τροφές, τις συνταγές και τις μεθόδους που σας δίνουμε. Είναι όλες βοηθητικές και αποτελεσματικές. Εμπεριέχουν μερικά από τα πιο θρεπτικά, γευστικά, υγιεινά και δυναμωτικά /τονωτικά συστατικά. Είναι αναμφίβολο ότι καταπραΰνουν την φλεγμονή και τις επιπτώσεις της στην περιοχή του λαιμού, ενώ ταυτόχρονα ηρεμούν και τον βήχα που μπορεί να έχετε παράλληλα.



 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: