Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Μετράει τελικά το σεξ ως άσκηση; Η απάντηση της επιστήμης

Πόσες θερμίδες καίγονται κατά τη συνουσία, πόσο ανεβαίνουν οι καρδιακοί, μπορεί το έντονο σεξ να σταματήσει την καρδιά; Οι επιστήμονες, μέσα από μελέτες, δίνουν τις απαντήσεις. 

Μπορεί η σεξουαλική δραστηριότητα να έχει τα ίδια οφέλη με την άσκηση; Πόσο σεξ πρέπει να κάνει κάποιος, για να κάψει όσες θερμίδες καεί με το τζόκινγκ; Μήπως θα ήταν καλύτερο να το συγκρίνουμε με το ήπιο παραπάτημα;

Αυτά και άλλα τα ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο, προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν η σεξουαλική δραστηριότητα είναι παράλληλα και ένας ευχάριστος τρόπος να ασκούμαστε.

Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, η απάντηση των επιστημόνων είναι «ναι».

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Αλμερία και της Μούρθια στην Ισπανία, συγκέντρωσαν σχεδόν όλες τις σχετικές μελέτες που είχαν γίνει μέχρι και ανασκόπησαν τα δεδομένα τους.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior, στόχος τους ήταν να εξετάσουν κατά πόσο μέσω του σεξ το ανθρώπινο σώμα δέχεται την πίεση που δέχεται από την άσκηση και φυσικά αν έχει κάποια αποτελέσματα.

Η συνουσία είναι δύσκολο να μελετηθεί και να μετρηθεί ως δραστηριότητα. Ο πιο βασικός λόγος είναι ότι δεν πρόκειται για κάτι που κάνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο, τον ίδιο χρόνο και με την ίδια ένταση.

Ωστόσο, στις περισσότερες έρευνες, οι επιστήμονες μελέτησαν ζευγάρια στα οποία είχαν τοποθετήσει αισθητήρες καρδιακών παλμών και άλλες συσκευές μέτρησης των ζωτικών λειτουργιών.

Το σεξ μετράει ως μέτρια άσκηση

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τα αποτελέσματα των μελετών, η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς.

Συγκεκριμένα, ανάλογα με την ένταση της δραστηριότητας, οι παλμοί της καρδιάς μπορούν να φτάσουν από 90 έως 130. Στις γυναίκες οι παλμοί είναι λιγότεροι από αυτούς στους άνδρες.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις θερμίδες. Ενώ οι άνδρες καίνε περίπου 130 θερμίδες κάθε φορά που κάνουν σεξ, οι γυναίκες καίνε μόλις 70.

«Τα αποτελέσματα από αυτές τις μετρήσεις δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει μέτρια ή ακόμα και έντονη σωματική καταπόνηση», δηλώνει στην Washington Post ο Jose M. Muyor, καθηγητής στο Κέντρο Ερευνών Υγείας του Πανεπιστημίου της Αλμερίας και υπεύθυνος της μεγάλης ανασκόπησης των μελετών.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων από τη σεξουαλική δραστηριότητα ήταν παρόμοια με αυτά του τζόκινγκ.

Ωστόσο, η κορύφωση των καρδιακών παλμών στο σεξ, και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του οργανισμού και της εκσπερμάτωσης, ήταν υψηλότερη από αυτή τη τζόκινγκ.

Σε όλες τις μελέτες η διάρκεια του σεξ, η οποία για τα νέα ζευγάρια είναι 32,38 λεπτά, ξεκινά να μετριέται από τα προκαταρκτικά και ολοκληρώνεται με την εκσπερμάτωση.

Μπορεί το σεξ να τονώσει ή να σταματήσει την καρδιά;

Στο πλαίσιο της διερεύνησης του σεξ με θέματα υγείας, οι ειδικοί, σε άλλη έρευνα, εξέτασαν εάν το σεξ τονώνει την καρδιά ή εάν μπορεί να τη σταματήσει (κυριολεκτικά).

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 στο JAMA Cardiology, όντως έχουν καταγραφεί περιστατικά που υπέστησαν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο αμέσως ή μία ώρα μετά το σεξ.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, τα περιστατικά αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο από το 1994 έως το 2020 καταγράφηκαν μόλις 17 τέτοιες περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου. Από αυτούς, οι 6 ήταν γυναίκες και μάλιστα σε νεαρή ηλικία και οι 11 άνδρες.

Το θετικό είναι ότι από τις έρευνες προέκυψε ότι όσο περισσότερο κάνει κάποιος σεξ, τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου μετά την πράξη.

Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση δραστηριότητας ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου είναι μεγαλύτερος από ό,τι σε κατάσταση ηρεμίας.

Το σεξ δεν αποδυναμώνει τους μύες

Μπορεί να υπάρχει η πεποίθηση ότι το σεξ αποδυναμώνει τους μύες και μειώνει ακόμα και την επόμενη ημέρα την ένταση της προπόνησης ή κάποιου αγώνα.

Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σεξουαλική δραστηριότητα εάν γίνει από 30 λεπτά έως 24 ώρες πριν από κάποιον αγώνα, δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα.

Στην ίδια μελέτη φάνηκε ότι η συνουσία πριν από την προπόνηση ή τον αγώνα, δεν βελτιώνει τις επιδόσεις και την αντοχή.

Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί το σεξ να βοηθά σαν μέτρια σωματική άσκηση, όμως σε καμία περίπτωση δεν «κλέβει» τα οφέλη ή την ενέργεια από κάποια άλλη δραστηριότητα που ακολουθεί, ακόμη και αν είναι επαγγελματικού αθλητικού επιπέδου.




 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: