Ο Daniel Amen, ένας Αμερικανός γιατρός ισχυρίζεται ότι τα προϊόντα που προσφέρονται πριν από το γεύμα επηρεάζουν τον εγκέφαλο και καθιστούν πιο δύσκολο στους ανθρώπους να ελέγξουν τις ορμές τους.
Τόσο το ψωμί όσο και το αλκοόλ απελευθερώνουν σεροτονίνη στον εγκέφαλο, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο χαρούμενοι και πιο ήρεμοι.
«Όταν πηγαίνετε σε ένα εστιατόριο, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να βάζουν ψωμί στο τραπέζι και να σας ρωτούν αν θέλετε αλκοόλ γιατί και τα δύο ρίχνουν τους μετωπιαίους λοβούς σας», δήλωσε ο Amen στο προφίλ Neuro Lab στο TikTok που έχει συγκεντρώσει πάνω από 1,6 εκατομμύρια προβολές. «Και τα δύο αυξάνουν την πιθανότητα να παραγγείλετε περισσότερα και να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα στο εστιατόριο», πρόσθεσε.
Ωστόσο, δεν πρόκειται για κάποιο κακόβουλο σχέδιο που σχεδιάστηκε από ιδιοκτήτες εστιατορίων και από σεφ. Πρόκειται απλά για... νευροεπιστήμη.
Πώς το αλκοόλ και το ψωμί... μας θολώνουν την κρίση
Ο Amen εξηγεί ότι το ψωμί και το αλκοόλ προκαλούν πτώση στον μετωπιαίο λοβό. Ο μετωπιαίος λοβός είναι το μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου που εμπλέκεται σε κάθε είδους ανώτερη λειτουργία, όπως ο προγραμματισμός, η επίλυση προβλημάτων, τα κίνητρα, η κρίση, η κοινωνική συμπεριφορά και ο έλεγχος των παρορμήσεων.
Όσον αφορά το ψωμί, ο Amen εξήγησε ότι η επίδραση έχει να κάνει πολύ με το σάκχαρο στο αίμα. «Το ψωμί σου δίνει μια απότομη αύξηση του σακχάρου που στη συνέχεια σπρώχνει τη σεροτονίνη στον εγκέφαλό σου και σε κάνει χαρούμενο», είπε. Και η κατανάλωση αλκοόλ έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, όταν η σεροτονίνη «στεγνώσει», ο μετωπιαίος λοβός πέφτει και το άτομο δυσκολεύεται να ελέγξει τα συναισθήματα και τις ορμές του.
Μια άλλη παρενέργεια, την οποία ο Amen δεν ανέφερε, είναι ότι η κατανάλωση ψωμιού μπορεί να αυξήσει το σάκχαρό και στη συνέχεια να το ρίξει γρήγορα, κάνοντας μας να αισθανόμαστε πιο πεινασμένοι και να παραγγέλνουμε περισσότερα.
Ενώ πολλοί θα πίστευαν ότι το ψωμί και το ποτό φέρνουν τους πελάτες σε καλή διάθεση, ο Amen υποστηρίζει ότι αυτά τα προϊόντα πριν από το γεύμα μειώνουν επίσης τις αναστολές.
«Η σεροτονίνη μειώνει τη λειτουργία του μετωπιαίου λοβού. Το αλκοόλ, ρίχνει επίσης ρίχνει τον μετωπιαίο λοβό σας, οπότε θα ρίξετε περισσότερα χρήματα στο εστιατόριο». Με άλλα λόγια, το ψωμί και το αλκοόλ μπορεί να θολώσει λίγο την κρίση μας.
Για να είμαστε ειλικρινείς ο Amen υπεραπλουστεύει τον ρόλο της σεροτονίνης στη λειτουργία του εγκεφάλου. Μπορεί να μην είναι τόσο απλό: «όσο η σεροτονίνη ανεβαίνει, η ευτυχία αυξάνεται, οι δαπάνες αυξάνονται». Ό, τι και να ισχύει πάντως, τα εστιατόρια είναι επιχειρήσεις και σκοπός τους είναι να κάνουν τον πελάτη να νιώθει ευπρόσδεκτος, ώστε να ξοδεύει χρήματα.
0 σχόλια: