Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Διαβήτης: Το καλύτερο φρούτο για όσους έχουν υψηλό σάκχαρο

Μια καλή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση του διαβήτη και τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 

Δυστυχώς, όμως πολλά φρούτα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε απότομες αυξήσεις στις τιμές του σακχάρου και ως έτσι δε συστήνεται να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες από άτομα που έχουν ή μπορεί να αναπτύξουν διαβήτη.

Σημειώνουμε ότι γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα από τα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με διαβήτη να διαμορφώσουν ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής, καθώς όταν η τιμή του είναι υψηλή, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι οι απότομες διακυμάνσεις του σακχάρου.

Όπως είναι γνωστό, τα άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη είναι καλό να διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου τους σχετικά σταθερά, χωρίς πολύ μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Υψηλό σάκχαρο - Το φρούτο που συστήνεται για διαβητικούς

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα φρούτα που είναι υψηλά σε υδατάνθρακες και σάκχαρα και χαμηλά σε φυτικές ίνες τείνουν να έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές, διότι έχουν την ιδιότητα να επιβραδύνουν την απελευθέρωση των σακχάρων που βρίσκονται στα φρούτα στη ροή του αίματος.

Ως εκ τούτου, οι τροφές με αρκετές φυτικές ίνες και λιγότερη ζάχαρη έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και έτσι συστήνονται για άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Όπως εξήγησε στην βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η διατροφολόγος-διαιτολόγος Jocelyne Loran, μια από αυτές τις τροφές είναι τα μπλούμπερις (μπλε μύρτιλλα), καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Ειδικότερα, μια κούπα (240 mL) έχει περιεκτικότητα 3,6 γρ. σε φυτικές ίνες, σε αντίθεση με τη μπανάνα που περιέχει μόνο 3,1 γρ. Παράλληλα, τα μήλα έχουν λίγο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από τα μπλε μύρτιλλα, αλλα έχουν και μεγαλύτερο φορτίο ζάχαρης, κατά 4 γρ. περίπου.

Πέρα από την εντυπωσιακή αναλογία ζάχαρης και φυτικών ινών, όμως, τα μπλούμπερις είναι και χαμηλά σε θερμίδες (μόλις 84 ανά 240 mL), επομένως ακόμα και αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, το ρίσκο της αύξησης του βάρους είναι μειωμένο. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό παράγοντα, αφού είναι γνωστό πως η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη.

Επιπλέον, τα μπλε μύρτιλλα είναι πλούσια σε μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C και Κ, καθώς και του μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο στο οποίο όταν υπάρχει έλλειψη, οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωσης, υψηλής πίεσης και ημικρανιών, είναι αυξημένες.

Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα των μπλούμπερις, είναι και η περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες. Όπως αποκάλυψε πρόσφατη ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Food Production, Processing and Nutrition», οι πολυφαινόλες των μπλούμπερις μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας έτσι το ρίσκο του διαβήτη.

«Συστήνω την κατανάλωση μιας κούπας μπλούμπερις σε άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε φρέσκα ή και κατεψυγμένα. Καλό είναι να αποφύγετε τα μπλούμπερις σε κονσέρβα, γιατί συχνά περιέχουν σιρόπι, το οποίο έχει πολλή ζάχαρη», συμβουλεύει η Loran.



 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: